Това е България – България на добрите новини! (27.09 – 04.10.19г.)

Във времето на най-уютните дни, когато навън вали, но в душата още грее августовско слънце, обръщаме поглед към най-слънчевото от седмицата и ви даваме повод да се усмихнете широко за всички позитивни и мотивирани хора, които постигат успехи, носят награди, работят здраво и правят така, че добрите новини да ги има все повече!

Заглавна снимка: Тодор Иванов

___________________

Отново България на първо място от страните в ЕС по производство на билки и подправки

Малко над 71 хил. тона ароматни и медицински растения, както и подправки са отгледани у нас за 2018 г. според данни на европейската статистическа агенция Евростат.

Страната ни изпреварва почти двойно втория най-голям прозводител – Полша, където за 2018 година са добити 39 хил. тона. Страната ни е сред най-големите производители на слънчогледови семки, като преди нас е само Румъния. 7.45 хиляди тона малини е реколтата през 2018 година и ни подрежда на четвърто място в ЕС. На четвърто място сме и по отглеждане на сладки череши, като реколтата от плода е 55 хиляди тона, а пред нас са Испания, Гърция и Полша.

Сред първенците сме и по производство на тютюн, люцерна и дини.

___________________

Най-бързата линия за производство на шоколадови бонбони в света заработи у нас

В град Своге заработи най-бързата линия за производство на шоколадови бонбони, която е с размерите на футболно игрище и произвежда до 6 600 бонбона в минута. Инвестицията е на стойност 22 милиона лева, а зад нея стои компанията собственик на фабриката в Своге – “Монделийз Интернешънъл”. Компанията е световен лидер в производството на шоколад, бисвити, дъвки, бонбони, кафе и разтворими напитки, а единствено у нас е фабриката, в която могат да се произвеждат бонбони с фъстъци и карамел.

Общото количество произведено за година у нас достига 32 хил. тона.

___________________

Семейството от Борован, в чиято къща се вряза цистерна, вече има нов дом

Семейството от Борован, в чиято къща се разби цистерна по-рано тази година и остави на улицата малко дете и бременна жена, вече има ново жилище. След като експертната комисия реши, че къщата, в която към момента живееше семейството е негодна вече за живеене, общината, заедно с местен бизнесмен се обединиха за разрешаването на проблема.

Община Борован отдели 5 000 лева от бюджета си, а бизнесмен от този край дари 10 000 лева.

Така, семейство Концевски вече имат нов дом, информираха от BTV.

___________________

7 500 лева събраха ученици от две училища у нас и ги дариха на две болници

“Пари за благотворителност вместо цветя” е акцията, която успя да обедини ученици от страната, които вместо цветя за първия си учебен ден, дариха пари.

2110 лв. събраха учениците от СУ “Георги Измирлиев”, Горна Оряховица. Тяхното дарение отиде към МБАЛ “Св. Иван Рилски”. “Трогнати сме от сърце за тази благородна инициатива на учениците и техните учители, парите ще бъдат изразходвани за бебетата – за памперси, постелъчен инвентар, хавлийки и дрешки“, сподели д-р Милатович.

Второто дарение е направено на УМБАЛСМ “Н. И. Пирогов”, където ученици от ОУ “Тодор Минков” са дарили два нови монитора на педиатричното отделение. Те са събрали 5450 лева, които са използвани за купуването на апаратурата. “Искаме да покажем на всички, че заедно можем много и че цената на букет цветя може да спаси човешки живот. Почти всяко софийско дете е минало на определена възраст през “Пирогов”. Желаем с този малък жест да покажем обичта си на всички онези лекари с огромни сърца, медицински сестри с мили усмивки, които са ни лекували и са успокоявали разтревожените ни родители“, споделят от училищното настоятелство.

___________________

Атанас Скатов изкачи десетия си осемхилядник

Българинът Атанас Скатов успешно е покорил своя десети осемхилядник, обявиха от екипа му. Връх Дхаулагири е седмият по височина връх на планетата – 8167 м.

Това е и четвъртият осемхилядник само за тази година, който изкачва Атанас Скатов.

Към атака на върха са се отправили в началото около 40 алпиниста от различни експедиции, но до върха са достигнали около десет човека днес. Екоекспедиция “Дхаулагири 2019” тази година беше съпроводена с много динамични промени на климатичните условия – обилни дъждове, ежедневни снеговалежи, вятър и слънце. Това доста затрудни аклиматизацията на Скатов, който успя да направи само една ротация по височинните лагери и атакува върха веднага след това, за да се възползва от последните хубави дни преди предстоящите ветрове“, посочват от екипа му във Facebook.

___________________

Ученици от Добрич намериха портфейл с пари и документи и го върнаха

Деца от средно училище “Петко Рачов Славейков” в Добрич са открили портфейл с пари и документи и веднага се отправили, за да открият собственика. От личните документи те издирили адреса и отишли на място да върнат изгубения портфейл на собственика. Децата не са казали на никого, но на следващия ден самият собственик пристигнал в училището на децата и разказал за случилото се пред въководството. За добрата и отговорна постъпка момчетата са били наградени с грамота от директора на училището Георги Георгиев, а родителите са получили благодарствени писма.

___________________

В Студентски град отвори врати първото по рода си споделено пространство за учене в България

StudyHub е проект на няколко студенти, които забелязват, че липсата на подходящи места за учене извън общежитията се оказва проблем. Те решават да създадат първото по рода си споделено пространство у нас, което е модерно и оборудвано с всичко неоходимо. ИКЕА прегръщат идеята и помагат за реализирането й като обзавеждат цялото пространство. Мястото е уютно, обзаведено с всичко необходимо, за да вдъхновява и да предразполага към учене и мотивация. Има общи зони, както и индивидуални такива. Най-хубавото е, че мястото ще работи денонощно, като желаещите да го посещават могат да се възползват от семестриални и месечни карти за достъп.

___________________

Българският филм “Сестра” получи награда на фестивала в Сан Себастиан

На 67-я кинофестивал в Сан Себастиан, третият пълнометражен филм на режисьора Светла Цоцоркова „Сестра“ спечели и спциален диплом от програмата “Нови режисьори”.

Лентата разказва за момиче, чиито лъжи са напът да разрушат семейството й. Главната роля е поверена на Моника Найденова. Заедно във филма с нея участват и Светлана Янчева, Асен Блатечки, Елена Замяркова, Валентин Ганев и Иван Савов. Автори на сценария са самата Цоцоркова и Светослав Овчаров, които са и продуценти на филма.

Вторият пълнометражен филм на Светла Цоцоркова е доказателство за нейния талант и способности да пресъздава отношения между членовете на едно семейство, обусловени от средата, в която живеят.“, коментира Кристибал Соаги за списание Cineuropa.

___________________

Във Варна събраха 27 тона пластмасови капачки в помощ на недоносени бебета

Поредната акция “Аз вярвам и помагам” отбеляза страхотен успех във Варна – по време на кампанията бяха събрани 27 тона пластмасови капачки. Парите от всички благотворителни акции отиват за закупуването на изключително необходима техника за неонатологиите, предимно за спасяването на недоносени бебета.

В третото издание на кампанията са се включили близо 21 000 души от цяла Североизточна България. В кампанията са се включили и общини, кметства, банки, университети, детски ясли, детски градини и училища. Организаторите изказаха огромната си благодарност към доброволците, които през цялата кампания са помагали в организацията.

___________________

28 общини ще могат да кандидатстват за 14.5 млн. лева за саниране

28 са общините, които ще могат да кандидатстват за саниране на многофамилни жилищни и обществени сгради. Общо 14.5 милиона лева са осигурени за енергийна ефективност, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Стредствата са отпуснати чрез ОП “Региони в растеж” (2014 – 2020г.).

От финансирането ще могат да се възползват градовете: Ботевград, Берковица, Белоградчик, Генерал Тошево, Девин, Елхово, Златоград, Ивайловград, Крумовград, Козлодуй, Карнобат, Мездра, Малко Търново, Никопол, Нови пазар, Нова Загора, Поморие, Попово, Пещера, Провадия, Разлог, Сандански, Свиленград, Самоков, Севлиево, Троян, Тутракан и Червен бряг.

За кандидатстване по програмата се изисква класиране по критерии, които отчитат намаляването на емисиите на СО2, ефективност и целесъобразност на инвестицията за енергийна ефективност и др. Общините могат да подадат документи до края на годината.

Ще се финансират и мерки за повишаване на енергийната ефективност на сградите, като целта е да се постигне 60% спестяване на енергия, както и намаляване на разходите за отопление, обновяване на сградите и повишаване на срока за експлоатация.

___________________

Третият фонд на NEVEQ започва финансиране на стартъпи

Започва разглеждането на кандидатури на компании, които имат нужда от финансиране от фонда за стартъпи. Очаква се до края на годината да бъдат направени няколко инвестиции, като сумата може да достигне до 1 млн. евро. Това беше обявено от партньорите на NEVEQ, които откриха трети фонд за дялови инвестиции – “Фон Ню вижън 3”.

Фондът разполага с 32.2 млн. евро, като 19.1 млн. от тях се насочват чрез държавния Фонд на фондовете от европрограма “Иновации и конкурентоспособност 2014 – 2020”. Останалата сума е от частни инвеститори от България, САЩ и Литва. Учредители на фонда са 9 юридически и физически лица, сред които Фондът на фондовете, българските “Медия Тийм” със съдружник Мартин Захариев, “Оушън инвестмънтс” на Атанас Симеонов от “ВиП Секюрити”,”Невек Кепитъл”, “ДиПиО Про”, литовската “Реналф Юръп” и частни лица. Най-голямата вноска е на фонда на фондовете, който се включва със сума от 19.1 млн. евро, “Невек Кепитъл” участва с 1.2 млн. евро, а останалите партньори финансират със суми от 100 хил. евро до 1 млн. евро.

До 2023 година сумата трябва да бъде инвестирана, а максималният размер на подпомагане за отделна компания ще е 1 млн. евро.

NV3 ще придобива миноритарни дялове в компаниите срещу финансирането. Чрез продажба на дела на стратегически инвеститор ще търси изходи от инвестицията, като преди това ще има период на професионална подкрепа, който ще продължава около 5 години.

___________________

Ученици и учители заедно в кампания за пътната безопасност

Когато попитах децата какво биха си пожелали 0 пъти, отговорите им бяха твърде ясни: 0 убити, 0 неприятности, 0 караници, 0 шамари“, споделя началният учител Станимира Мушакова от пловдивското школо “Пейо Яворов”, което се включва в европейската акция за пътна безопасност, пред Актуално. “Мисия нула” е инициаитва за нула жертви на пътя, чийто лозунг е “Обичам семейството си! Да го пазим на пътя!”.

С учениците разговаряхме на тази тема и въпреки крехката им възраст, в очите им прочето страх и разбиране. Надежда. Че това няма да се случи на тяхното семейство. Дано! Дано не се случва никога и на никой! Всичко е в нашите ръце!“, уточни още Мушакова.

Поредна година и АПИ подкрепи инициативата „EDWARD“ по повод 26 септември – Европейския ден без загинали на пътя.

През годините в Европейския ден без загинали на пътя, България показва добри резултати. През 2017 г. е загинал един човек, а през 2016 г. и 2018 г. в деня на операцията у нас няма нито един смъртен случай при ПТП.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!