Това е България – България на добрите новини! (13.12 – 20.12.19г.)

Имаме още с какво да ви зарадваме предпразнично и да ви настроим още по-позитивно! Вижте чатс от хубавите новини, които ния успяхме да намерим!

*Снимка: Unsplash.com

_______________________

Три сирачета от родопско село ще имат Коледа с дарения от полицаи

Служители на ОД на МВР в Смолян събраха и връчиха дарение от дрехи, лакомства и играчки на три сестрички от родопското село Еленска. Момичетата – на 9, 11 и 12 години остават без майка и на отглеждане от бащата и бабата. Кметският наместник е категоричен, че децата получават отлични грижи, но благодари на дарителите за подкрепата. Трудно е и семейството, макар да полага много добри грижи за децата, има нужда от подадена ръка и хората са благодарни за добрината, подчертава кметът на селото.

_______________________

Двама младежи спасиха старица от горяща къща

Двама млади мъже спасиха 74-годишна старица от горяща къща в смолянското село Чокаманово. 18-годишният Денис Брахомов и 19-годишният Марчело Адилов се прибирали от Мадан. Преминавайки през селото видели горящата къща, незабавно влетели в нея и извели самотната жена. После подали сигнал на 112, където към мястото на огнения ад се насочили ЦСМП и пожарните от Смолян. Пламъците унищожили постройката, а благодарение на момчетата жената е останала жива и невредима.

_______________________

Русенският университет строи нов комплекс за 3 млн. лв

Русенският университет започва изграждането на научно-изследователски комплекс. Инвестицията е за 3 млн. лв, като първият транш вече е отпуснат с постановление на Министерски съвет.

Теренът за новия комплекс вече е разчистен, проектът се работи и строителството започва през април. До края на 2020 г. се очаква новата база на висшето училище да е завършена, а с нея да се обвърже цялостно концепцията за дигитализация на образованието в Русе.

_______________________

Виртуална реалност в помощ на деца с церебрална парализа вече и у нас

Президентът Румен Радев и Великият магистър на Суверенния Малтийски орден представиха първия по рода си у нас апарат за рехабилитация на деца във виртуална среда. С такъв уред детето може да участва активно в процеса на рехабилитация под формата на игра, която го мотивира да развива двигателните и менталните си способности, това обясни доц. Иван Чавдаров, който е управител на болница “Света София”, приела иновацията. Оборудването е осигурено и инсталирано в специализираната болница от посолството на Малтийския орден у нас.

Президентът благодари за дарената техника и подчерта, че болницата е партньор на “Българската Коледа” и е оборудвана с високотехнологична апаратура за робот-асистирана рехабилитация, която е за проследяване и анализиране на движенията.

Болницата разполага със сто легла и медицински център. Всеки ден се обслужват близо 130 деца, за които се грижат квалифицирани специалисти. В тази болницата се лекуват деца от цялата страна, но финансирането е недостатъчно, това заяви доц. Иван Чавдаров.

_______________________

Троянецът Владимир Илиев е най-добрият спортист на България за 2019 г.

Биатлонистът Владимир Илиев е най-добрият спортист на България за 2019 г. В тройката влязоха спринтьорката Ивет Лалова и тенисистът Григор Димитров.

Състезателят от Троян спечели сребърен медал от световното първенство в Йостерсунд на 20 км индивидуално.

Илиев не присъства на церемонията, защото има състезание, но чрез видео обръщение благодари за отличието. Той става първият мъж от индивидуалните ни зимни спортове, спечелил отличието.

Ивет Лалова, която стана седма на 200 м. на световното първенство, получи наградата на публиката.

Ослепителните гимнастички по художествената гимнастика получиха три награди. Ансамбълът и тази година стана отбор на годината, а за най-добър треньор беше избрана Весела Димитрова. Боряна Калейн се нареди десета в класацията за най-добър спортист.

За най-добър спортист с увреждания беше избран атлетът Християн Стоянов, който стана световен шампион на 1500 метра с европейски рекорд и рекорд на шампионатите.

Ето класацията на Топ 10:

1. Владимир Илиев (биатлон)
2. Ивет Лалова (лека атлетика)
3. Григор Димитров (тенис)
4. Божидар Андреев (вдигане на тежести)
5. Тайбе Юсеин (борба)
6. Алберт Попов (ски – алпийски дисциплини)
7. Радослав Панталеев (бокс)
8. Кубрат Пулев (бокс)
9. Мария Оряшкова (самбо)
10. Боряна Калейн (художествена гимнастика)

Отбор на годината: Ансамбълът по художествена гимнастика
Най-добър спортист с увреждания: Християн Стоянов (лека атлетика)
Треньор на годината: Весела Димитрова (художествена гимнастика)
Награда на публиката: Ивет Лалова (лека атлетика)

_______________________

“Физика на тъгата” се доближава до наградите “Оскар”

Филмът на Теодор Ушев по едноименния роман на Георги Господинов “Физика на тъгата” е в краткия списък за 92-ите награди “Оскар”. От 191 предложения в предварителната селекция за “късометражна анимация”, “Физика на тъгата” бе избран от журито сред десетте филма, които продължават напред към битката за номинациите.

По-рано американската филмова академия обяви кратките списъци в някои от категориите – документален филм, късометражен документален филм, чуждестранен филм, грим, саундтрак, оригинална песен, късометражен анимационен филм, игрален късометражен филм и визуални ефекти.

_______________________

Българин стана част от Кралското дружество по хирургия

Проф. Росен Димов стана първият български лекар в Кралското дружество по хирургия в Лондон. Пътят към престижното международно признание минава през практиката му на хирург и преподавател по медицина. „Това е резултат от дългогодишни усилия не само на мен, но и на целия екип, с който работя. Разглеждам това признание не толкова като лично, а като признание за клиниката, която ръководя, за Медицинския университет в Пловдив, в който работя, и за хирургията в България”, каза проф. Росен Димов пред Нова телевизия.

В Кралското дружество по хирургия в Лондон се влиза по два начина. Единият е след специална покана заради методите на лечение, които лекарите използват в работата си, или след тежък тридневен изпит. Професор Димов влиза по първия начин, след като работата му е оценена от неговите британски колеги. „Моите ангажименти, свързани с дружеството, ще са обмяната на опит и на специализанти от Обединеното кралство, които ще идват на обучение в нашата клиника”, посочи проф. Димов. В Кралското дружество членуват 25 000 хирурзи от целия свят. Поканата към българския професор е повод за национална гордост и в частност – за лекарското съсловие.

_______________________

300 бегачи в помощ на Лиза от Асеновград

Рекордните брой участници – 300 и десетки доброволци се присъединиха към благородната кауза “Коледен крос 7” в подкрепа на Лизавета Иванова. Те пробягаха 5-километровата дистанция от Централния площад “Академик Николай Хайтов” в Асеновград през Бачковско шосе до НПК Асенова крепост и обратно. Най-младият бегач тази година бе на 2 г., а най-възрастният на 83 г., като участието бе безплатно за всички. Основната цел бе благотворителността.

Участниците в маратона събраха 1100 лева, които ще бъдат дарени за терапия на страдащата от “Множествена склероза” асеновградчанка Лизавета. Нейното лечение се провежда в клиника в Турция. Средства бяха дарени не само от участници, а и от случайни минувачи и от хора, дошли специално за това. В благородната инициатива се включиха цели класове от ученици с преподавателите си, членове на отбори и спортни клубове, родители с деца и индивидуални граждани не само от Асеновград, а и от Пловдив, Първомай, Димитровград, Стара Загора, Бургас, Плевен, Сливен, Пазарджик, Катуница, Червен, Избегли, Тополово. “Инициативата е със спортна насоченост. Всички знаем, че спортът учи на дисциплина и приятелско отношение. Но ръка за ръка с него добавяме и благотворителността“, обясни Мая Танева от Център за местни инициативи и развитие-Асеновград, част от организационния комитет на събитието.

_______________________

Малки жители на Бургас събраха пари за свой кът в града

В Морската градина на Бургас беше открит тематичен детски кът. Той е изграден със средства от благотворителна изложба на детски рисунки, отличени в Конкурса “Земята, пчелите и хората за едно по-добро бъдеще”. Събраната от продажбата на творбите сума е 2005 лева. Организатор на проявата е Областна служба по земеделие Бургас и Пчеларско дружество Бургас.

Тази година в творческата надпревара участваха 219 деца от 26 училища в Бургаски регион. Решихме картините да бъдат експонирани в Бургаската художествена галерия, за да се почувстват децата като големите творци. Всеки, който пожела си купи рисунка и така стана възможно изграждането на площадката, обясни директорът на Областна служба по земеделие Лидия Станкова. Според организаторите, с тази и други подобни каузи трябва да бъде отгледано и възпитано новото поколение. Пейки във формата на пчели, дъска за рисуване сред природата, кошери и други съоръжения оформят къта, където ще може да се извършва творческа дейност и да се играе.

Когато опознаят природата, децата ще бъдат толерантни към нея”, каза Лидия Станкова. Тематичният кът е създаден и с помощта на дърводелски цех, който е изработил предметите. Мотото на конкурса “Заедно – земята, пчелите и хората” ще продължи да се развива с нови инициативи, които да продължат започнатото.

_______________________

Детска градина в Пловдив събра 1300 лв за болни деца

Родителите и учителите от пловдивския район “Северен”, които посещават ЦДГ “Космонавт” и тази година се включиха в благотворителна кампания с УМБАЛ “Свети Георги”. Събраните 1300 лв. ще се влеят в обща сума за построяване на нов детски онкохематологичен корпус. По празниците и през следващата година акциите за набиране на средства продължават, а от детското заведение са категорични, че отново ще се включат в тях.

_______________________

В Добрич залесяват медоносни видове дървета

25 000 акациеви и 6000 фиданки гледичия са залесени есента в Държавно ловно стопанство Тервел на площ от 68 дка. Кампанията е в подкрепа та инициативата на министър Десислава Танева за увеличаване на залесяването с медоносни видове до 10 %.

Това е в подкрепа на сектор “Пчеларство”, който е от ключово значение не само за България, но за цяла Европа, категорични са от предприятието. Те са залесили още 16 000 церови фиданки, като са възстановени и полезащитни горски пояси в лошо състояние.

_______________________

Над 23 000 зелени билети продадени в София

Над 23 000 зелени билети за градския транспорт са продадени в София до 10.30 ч. на 20 декември. Те са с цена 1 лв и влизат в продажба в дни с мръсен въздух. Толкова зелени билети са били купени за цял ден обаче в началото на годината.

Столична община и кметът Йорданка Фандъкова са категорични, че ще продължат да търсят начини да ограничат движението на автомобили в такива дни.

Увеличаването на броя на пътуващите с градски транспорт е добър знак, че столичани са склонни да дадат и своя принос за по-чист въздух в града.

_______________________

Шумен вече има “Библиотека в дърво”

Хората от Шумен вече се хвалят със своята “Библиотека в дърво“. Тя се намира в парка зад военното училище. Инициативата стар дънер да се преобрази е дело на Емил Личев и Михаел Върбанов. Участие в проекта са взели също така Община Шумен и Общински младежки съвет. Дървесната библиотека е създадена за около два месеца с лични средства на доброволците. Към нея е добавен слънчев панел, който спомага за нейното осветление. След време се очаква дървото да бъде обработено от дърворезбар.

Рафтчетата на малката библиотека съдържат литература с еко и биотематика и е свободна за ползване. Всеки читател може да вземе книжка, но на нейно място трябва да остави друга, за да достигне до повече хора. Идеята да споделяш и да научаваш чрез книгите е идея, която следва да бъде подкрепена.

Преобразяването на стария дънер е с цел създаването на нещо красиво, но и полезно в парка. Създателите на библиотеката призовават гражданите да я използват, но и да я пазят.

_______________________

Очното отделение в пловдивска болница зарадва 80-годишна жена с безплатна операция

Традиционно всяка Коледа екипът на очното отделение с началник д-р Димитриос Власиадис прави хуманни жестове и помага на хора в затруднено материално положение, на които присажда изкуствени лещи. Дни преди Коледа добрата новина застига 80-годишната баба Анка, която страда от катаракта, или старческо перде и от диабетна ретинопатия. Зрението на двете й очи е силно намалено и почти нищо не вижда. Лекарите предлагат на пациентката да я оперират и да ѝ имплантират вътреочна леща, но жената отказва заради липсата на необходимите финансови средства.

За съжаление, броят на пенсионерите, които изпитват затруднения да заплатят импланти, да се оперират, след което да започнат да виждат по-добре, никак не е малък у нас. По тази причина при възможност ние съдействаме на социално слабите пациенти, ако са потърсили помощ. Проблемът е, че голяма част от тях знаят, че интервенцията е непосилна във финансов план за тях, и дори не ходят на преглед.”, споделя д-р Власиадис.

Баба Анка обаче ще посрещне Новогодишните празници в добро състояние и ще може да види близките си.

_______________________

България сред първите три в Европа за производство на велосипедни рамки

През януари се очаква да отвори врати фабриката за рамки на “Сайкъл ГЕТС”, с която България ще бъде третата държава в Европа, където ще стартира такова пилотно производство. Производството на велосипедни рамки е ключова ниша, тъй като в последните години производителите в Китай, Тайван и Филипините, които традиционно държат голям дял от пазара, бяха затрупани с поръчки от региона си и се наложи да отказват или забавят такива за Европа.

Зависимостта от производители в Азия и необходимостта от бързи доставки кара основателите на компанията “Сайкъл ГЕТС” да изградят своя собствена производствена база за велосипедни рамки. Tе намират финансиране от фонда за рисков капитал Empower Capital и от инвестиционната компания “Юнийда индъстрис”. Общата инвестиция на дружеството в новото производство ще възлезе на 6.4 млн. лв. Фабриката на дружеството ще бъде високотехнологична, производство ще бъде екологично и ще разчита основно на роботизирани поточни линии. Очаква се да има максимален производствен капацитет от 200 000 алуминиеви рамки годишно, като оборудването за производството вече е доставено и тествано. В нея поетапно се очаква да заработят 113 обучени специалисти.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!