Това е България – България на добрите новини! (06.09 – 13.09.19г.)

Позитивният поглед към изминаващата седмица и всичко хубаво, което се случи!

_________________

Георги Господинов получи номинация за европейската литературна награда Angelus

Романът “Физика на тъгата” на Георги Господинов е сред номинираните за европейската литературна награда Angelus. Наградата се връчва от 2006 година във Вроцлав, Полша, за книга, публикувана на полски от жив автор. Това е втората номинация на Господинов, след като още през 2012 година беше сред финалистите със сборника си от разкази “И други истории”.

Отличието е ориентирано към писатели от Централна Европа, чиито творби разглежсат най-актуалните теми на съвремието, “предизвикват размисъл и разширяват знанията за други култури”.

Наградата е статуетка на Ева Росано и 150 хил. злоти (близо 35 хил. лева) за писателя и 20 хил. злоти за преводача. Наградата се финансира от общината във Вроцлав.

_________________

Най-новият парк в Пловдив е почти завършен

На финалната права е изграждането на най-новия парк в пловдивския район “Западен”. Паркът се намира на мястото на старата детска градина “Мир”.

Готови са голяма част от алеите, които са на площ от 600 квадратни метра, поставено е и цялото осветление, започва да се изгражда и детска площадка“, заяви кметът на района Димитър Колев. В парка ще има видеонаблюдение, за да се избегнат зачестилите посегателства към подобден род обекти напоследък. Оформени са и местата за детска площадка, фитнес на открито, кътове за отдих с пейки и питейна чешма. Предвижда се изграждането и на сцена на открито, а на по-късен етап ще бъде обособено място и за изграждането на игрище за футбол, както и маси за тенис и шах.

_________________

Нова Загора се готви за проект за Спортен комплекс за тенис

Община Нова Загора излезе с предложение за изграждането на Спортен комплекс за тенис. Сумата от 650 хил. лева ще бъде искана от ДФ “Земеделие”. Проектното предложение ще бъде внесено в МИГ – Нова Загора до края на месец октомври.

Предвижда се изграждането на три учебно-тренировъчни игрища и спомагателна спортна сграда с трибуни. Кметът на града заяви, че подобряването на спортната инфраструктура внаги е било приоритет. “Стимулирайки развитието на физическото възпитание и спорта при младите хора, ние допринасяме за личностното им развитие, подобряването на здравния им статус, изграждането на дисциплина, отборен дух и мотивация“, добави още Николай Грозев.

_________________

Ученици намериха изгубено портмоне с пари и документи, които предадоха на полицията

По обяд на 9 септември, след тренировка по футбол, петима ученици от Спортно училище “Георги Бенковски” в Плевен намират портмоне с пари и личи документи на пейка в градинката пред плевенската гара. Момчетата веднага занесли откритото портмоне в Първо районно управление, където се оказало, че в него има пари и лични документи, а собственикът е бил открит и повикан да си вземе вещите. 

От ръководството на Областната администрация на МВР в Плевен изказаха благодарост към момчетата за достойната им постъпка и им пожелават здраве, успешна учебна година и реализация в спорта!

_________________

14-годишна художничка дари картини на Асеновградската болница

Ирина Павлова е изключително талантлив млад художник, който рисува благотворително за болници в Асеновград и Пловдив. Идеята се заражда съвсем спонтанно преди време, когато неин близък е приет в здравно заведение. Тогава тя и майка й забелязват липсата на цвят и светлина по коридорите. Ирина решава, че може да помогне, като рисува благотворително. Скоро момичето дари и първите си рисунки, специално подготвени за МБАЛ-Асеновград. Те са девет, а преди дни е подарила и една на пловдиска болница. “Трябва да ползва дарбата си, за да радва хората и няма да спрем, докато не напълним с картини всички болници в региона“, сподели майка й.

Това е нещо, което рядко се среща у децата. А такива инициативи ги учи да бъдат по-добри, състрадателни и милостиви към другите. Надявам се, че тези картини ще разведрят и тонизират нашите малки пациенти и те ще се възстановяват по-бързо. Защото рисунките на тази млада талантлива дама предизвикват усмивка, а всички знаем, че усмивката и доброто настроение лекуват. Жестът на това дете е много мил“, каза шефът на МБАЛ-Асеновград – доктор Иван Червенков, който посрещна авторите на благотворителната инициатива.

_________________

В Свищов се сдобиха с ремонтирана и обновена детска градина

95 хиляди лева са инвестирани от Общината в детското заведение. С ремонтирана фасада и обновена мебелировка започва учебната година за ДГ “Чиполино” в Свищов.

Освен Южната фасада, която е била съсипана от градушка, е подменен и старият паркет, направена е хидроизолация на терасите на втория етаж в южния и северния сектор, а скоро ще бъде подновена и входната врата. Ремонтирана е част от покривното покритие, изцяло подновена е компрометираната водосточна система и улуците с метални такива.

Във вътрешната част на детската градина има ново оборудване на спалните и детските ясли, нови легла и нови гардероби. Също така има нови шкафове, подвижни и леки мебели и пуфове в детски стил.

Директорът на детското заведение Боряна Цонова изрази благодарност към общинското ръководство за усилията и средствата, вложени в създаването на по-добри условия за функциониране на градината и с грижа към децата.

_________________

500 000 лева бяха отпуснати за проучването на античното селище край Шумен на “Хемус”

Агенция “Пътна инфраструктура” започна обществена поръчка за пълно археологическо проучване на открития обект в района на село Градище, по ътрасето на АМ “Хемус”, съобщиха от пресцентъра на АПИ.

При първоначалното обследване на трасето е разкрит многослоен археологически обект, който свидетелства за селища от бронзовата, римската епоха и Средновековието. Сред находките има керамика, монети, накити, инструменти, прешлени за вретено, тежести за стан и др. Пълното проучване на обекта трябва да продължи не повече от 65 календарни работни дни, като прогрнозната стойност на поръчката е 500 000 лева без ДДС.

По трасето на АМ “Хемус” в 16-километровата отсечка – от п.в. Белокопитово до п.в. Буховци, за проучване и наблюдение по време на строителство са регистрирани 5 археологически обекта. Общата стойност за предварително и пълно археологическо проучване е около 1,2 милиона лева.

_________________

В пловдивско училище превръщат часовете по литература в средище на изкуствата

Средно училище “П. Кр. Яворов” в Пловдив спечели проект по Националната програма “Осигуряване на съвременна образователна среда” с модул “Културните институции като образователна среда”. Проектът цели реализацията на идеята за синегрия между образованието, кутлурата и изкуството, което ще стимулира израстването на учениците. Проектът ще се стреми да освежи и обогати работата по затвърждаване и задълбочаване на знанията, уменията и отношенията, свързани с литаратурните и комуникативно-речевите компетентности на учениците.

Ще се организира като комбинация от провеждане на задължителни учебни часове в галерии и посещения на театрални постановки, свързани с учебното съдържание. Планираните учебните часове в галерии са по тема текст и общуване – създаване на устен разказ по картина от учебното съдържание за 4. клас и ще се реализират със съдействието на ОИ “Старинен Пловдив”. Също така ще има посещения на постановки на Държавния куклен театър – Пловдив, Софийска опера и балет и Държавна опера – Пловдив, като те ще бъдат свързани с теми от учебното съдържание по български език и литература за часовете по извънкласно четене.

_________________

Обзавеждат ново полицейско управление в Елена с дарение от Германия

Полицията в град Елена получи огромно дарение от мебели за обзавеждане на новата сграда, в която ще бъда поместено Районното управление. Дарението е осигурено благодарение на почетния консул на РБ в провинция Хесен. Инго-Ендрик Ланкау е и почетен член на германо-българското дружество в Дармщат с 40 години ползотворна дейност между двете страни.

Миналата година почетният консул посетил град Елена, където се е срещнал и с кмета инж. Дилян Млъзев. След като посетил Районната противопожарна служба и Районното полицейско управление в града, където вече се извършвала ремонтна дейност, консулът откликнал на молба на кмета да началник на РУ на МВР главен инспектор Тодор Тодоров и пое ангажимент за доставка на мебели за сградата.

Над 230 мебели – бюра, шкафове, контейнери, маси, столове и др. са вече рязпределени по стаите. Очаква се в скоро време полицейските служители да се преместят в новата сграда.

_________________

Служители в община Банско освежиха чешми и пешеходни пътеки

Служителите на общинската администрация в Банско, на узилищата, читалището и музеите в града, се вклюиха в акция за освежаване на градските пространства.

Над 200 човека работят на различни локации, като чешмите са били акцент тази година. Почистени са 5 от тях, боядисани 15 пешеходни пътеки, а събраното количество отпадъци значително по-малко от предходни години. “Усилията ни в посока на ежедневното поддържане на чистотата в града могат да бъдат измерени точно в ден като този“, каза кметът Георги Икономов.

_________________

В Костинброд направиха първа копка на нов логистичен център на “Санитекс Пейпър Продуктс” ООД и партньори

На 10.09 се проведе церемонията, която даде начало на проект за нов логистичен център на фирма “Санитекс Пейпър Продуктс” ООД и нейни пертньори. Строителната площадка се намира на стратегическо място – ул. Император Константин Велики”, Промишлена зона. Проектът е на стоност 10 милиона лева и ще се изпълни на 3 етапа. Компанията е лидер в производството на тишу и тоалетна хартия на Българския пазар. Продуктите на “Санитекс” се изнасят за страни като Гърция, Турция, Македония и Румъния.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!