Това е България – България на добрите новини! (30.04 – 23.04.20г.)

Споделяма с вас всичко, което ус

пя да ни зарадва през изминалите дни! Дано добрите новини да продължават да се множат и да стават все повече и повече!

*Заглавна снимка: Unsplash.com

______________

Продължава инициативата за монтирането на люлки и въртележки за деца със специални нужди

Благодарение на кампанията “Да играем заедно” миналата година в София беше монтирана първата люлка за деца със специални нужди. Втората се появи в Плевен, а третата се очаква да бъде поставена във Враца.

 

Кампанията беше създадена от фотографа Анна Йончева, която създава и фотопроекта “Различните деца на България”.  Макар че първото монтирано съоръжение в София стана обект на вандалски прояви и имаше нанесени сериозни щети, кампанията продължава да се развива, като амбицията на Анна Йончева е в страната да бъдат монтирани множество люлки, които да могат да се ползват от деца със специални нужди.

След края на извънредното положение, счупената люлка в столицата ще бъда поправена и монтирана отново.

______________

Абитуриенти от Асеновград ще получат финансова подкрепа от общината

22-ма зрелостници от Асеновград ще получат по 200 лв помощ от Общината. Решението за това беше взето единодушно от общинските съветници на града. Общо 4 400 лева ще бъдат отпуснати на абитуриенти от випуск 2019/2020г., на които единият или двамата родители са починали, както и завършващи средното си образование, които са настанени в социални услуги от резидентен тип.

______________

С 1.3 млн лева ще се извършват ремонтни дейности за разширяването на Музея на силиконовите фигури до Царевец

Община Велико Търново е планирала да разшири двойно Музея със силиконовите фигури на царе и боляри до Царевец. Общината е кандидатства с проект по ОП “Региони в растеж” за развитието на Мултимедийния посетитески център до Царевец.

До 30 месеца след подписването на договора се очаква и проектът да бъде завършен. Ако проектът бъде одобрен той ще получи комбинирана финансова помощ чрез финансов инструмент в размер на 830 000 лв., собствено участие в размер на 52 820 лв. и почти 400 000 лв. безвъзмездно финансиране.

Предвижда се новите зали да имат възможност за визуализиране живота на различните социални слоеве през Второто българско царство, техните нрави, обичаи, бит и одежди.

Чрез аудио-визуална техника ще може да се разкаже богатата история на града от този период, като интериорът също ще се разнообрази и обогати.

______________

Престижни награди спечелиха три деца от Плевен от конкурс за рисунки в Япония

Три момичета от школата по изкуства “Колорит” в Плевен спечелиха големи награди от 27-я конкурс за детска рисунка в Токио, Япония. Конкурсът е организиран от “IE – NO – HIKARI Association” – Япония.

Творбата “Вълк” на 7-годишната Калояна Христова й носри второто място . Трето място печели 7-годишната Ева Георгиева за рисунката си “Портрет”, а почетен приз се присъжда на 12-годишната Полина Петрова за творбата й “Птица”.

В конкурса са взели участие 18 593 състезатели от 6 до 15 години от 73 страни по цял свят. Поздравления на децата и техният ръководител Мая Ананиева.

Снимки: Личен архив

______________

Бистро в София раздава безплатен обяд на хора в нужда

Бистро-ресторант Електроника в София започна благотворителна акция с безплатна храна за хора в нужда по време на извънредното положение.

Бистрото се намира на бул. “Шипченски проход” 50 и всеки ден от 13:00 до 15:00 предлага безплатен обяд на хора в нужда и несъстоятелност.

Моля споделете, ако срещнете или видите някой пратете го… защото в тия времена си мисля, че най-важното е да бъдем хора и, че добрината трябва да е по-заразна от всичко друго”, написа Атанас Финков във фейсбук.

______________

1100 дървета ще бъдат засадени край улици и булеварди в София

Първите 329 от 1100 средноразмерни дървета бяха посадени край улици и булеварди в столицата. Те са от видовете акация, ясен, липа, кестен и шестил, съобщиха от Столична община. До края на залесителния сезон се предвижда едроразмерни дървета да бъдат засадени по улиците “Иван Вазов”, “Иван Асен II”, “6-ти септември”, “Любен Каравелов”, “Цанко Церковски”, бул. “Ал. Стамболийски” и други.

Акцията по засаждането е част от мерките в програмата на Столична община за чистотата на въздуха, както и срещу шумовото замърсяване от автомобилния трафик.

______________

210 000 лева ще бъдат инвестирани за изграждането на модерни спортни площадки в двора на свищовско училище

Две многофункционални спортни площадки в СУ “Николай Катранов” – град Свищов, ще бъдат изградени, като инвестицията за тях е в размер на 210 000 лева. Проектното предложение се реализира от община Свищов чрез Министерството на труда и социалната политика по Проект “Красива България”.

Заложените дейности предвиждат обособяване на игрище за минифутбол и мултифункционално игрище за баскетбол с нови стойки, табла с рингове с мрежи, което може да бъде използвано и за игрище за волейбол.

Ще бъде подменена и съществуващата настилка с акрилна, спортна настилка с висока пластичност и устойчивост на износване, подходяща за интензивни тренировки и спортни дейности.

Ще бъде изградена ограда, осветление и ще се извърши ремонт на трибуните.

______________

Община Бургас спечели проект за обновяване на пожарната

Финансирането на проекта, който е в размер на 521 030 лв. е осигурено по Оперативна програма “Региони в растеж” (ОПРР) 2014 – 2020. Общината и Минитерството на регионалното развитие и благоустройството подписаха договор за безвъзмездна финансова помощ по проект “Обновяване и внедряване на мерки за енергийна ефективност в сграда на РСПБЗН-Бургас”.

Предвиждат се интервенции по ограждащите елементи и инсталации, подобряване на експлоатационните характеристики на сградата и осигуряването на достъпна среда за хора със затруднена мобилност.

______________

Дарение от 9500 маски и 100 предпазни костюма получиха общинските болници в София

Китайският град Лишуй направи голямо дарение на предпазни маски и защитни костюми на столичния район “Надежда”. “Нашето приятелство преминава географските граници, то е по-силно от метал и камък”, каза кметът на Лишуй. “В тези трудни време за целия свят, имаме възможност да покажем сила, солидарност, обединение, но и да научим най-важния урок – историята за доброто и приятелството! Благодаря на Министерството на външните работи и служителите на българското посолство в Пекин, които подпомогнаха логистиката на дарението”, добави кметът на район “Надежда” Димитър Димов.

______________

Фондация “За нашите деца” започна програма за редовно дарителство

Снимка: Фондация за нашите деца

Фондация “За нашите деца” полага постоянни грижи, като по време на извънредното положение е в постоянна връзка с деца и семейства в риск. Психилози, семейни консултанти и социални работници оказват необходимите грижи и подкрепа за най-спешните потребности на семействата и децата, като в момента консултации и практически съвети се извършват чрез телефонни и видео връзки.

За да може да продължи дейността си и да оказва необходимата подкрепа целогодишно, фондацията започна програмата си за индивидуални дарители.

Всеки, който иска може да се включи, като стане редовен дарител, отделяйки малка сума по свой избор всеки месец. За това ще се получава и обратна връзка ежемесечно, за да се отчете прогрсът и дейността на фондацията и да може дарителите да виждат промяната в живота на децата и семействата. Със средствата ще бъдат подпомагани деца с трудности в развитието и семейства, които изпитват затрудниения, породени от ситуацията на извънредно положение.

Можете и вие да се присъедините към дарителската общност на фондация “За нашите деца” и да научите повече за програмата ТУК.

______________

Български студенти с великолепно представяне на състезание по международно право

Няколко български стиденти от Юридическия факултет на СУ “Св. Климент Охридски” се представиха блестящо и спечелиха голямата награда Richard R. Baxter за най-добра писмена защита на ответник в престижното състезание по междунаордно право “Jessup”.

Иван Иванов, Ива Белчева, Мирослав Йонов и Доника Ставрева са имената на студентите, част от отбора на Юридическия факултет. Отборът се нареди на 4-то място в общото класиране по писмени защити. В състезанието са се включили над 750 университета.

Поздравления на отбора и треньорите Валери Благоев и Сибел Хасан.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!