Това е България – България на добрите новини! (13.09 – 20.09.10г.)

Есента е пред прага и макар още да не сме най-готови я посрещаме с усмивка и топла прегръдка. С нея нахлуват и малко летни спомени, които да ни топлят в следващите месеци, както и много вдъхновяващи и позитивни новини, които ни мотивират и дават сили.

Вижте кои бяха те през изминалата седмица:

_______________________

“Физика на тъгата” на Теодор Ушев с първо отличие от фестивала в Торонто

Късометражният филм на Теодор Ушев може да се похвали с почетен диплом от журито на престижния Международен филмов фестивал в Торонто. Късометражният филм по едноименния роман на писателя Георги Господинов беше отличен заради “впечатляващо творчество в областта на киното и детайлна изработка“.

27-минутната анимация е един от най-големите проекти на Теодор Ушев, който работи по него 8 години. След като беше представен на фестивала в Торонто, филмът ще бъде показан и на различни международни фестивали, като тези във Ванкувър, Лос Анджелис, Ню Йорк, Сеул, Барселона, Валядолид, Токио, Лайпциг и др.

_______________________

27 000 лева бяха отпуснати за разкопки на северния форум в Пловдив

27 000 лева за довършване на проучванията на Римския форум в Пловдив бяха отпуснати от местния парламент.

Ценни артефакти в най-представителната част на древната агора ще останат завинаги погребани“, предупреждаваха изследователите, а местната власт взе решение и гласува сумата, която е необходима, за да се извършват всички проучвания. Предстои да бъде разчистено пространството пред обществената сграда от II век с вградена статуя на император Комод, както и да бъде разкрита носещата част на северната колонада. След приключване на разкопките и проучванията се предвижда да се разбработи проект за интеграция на откритите артефакти към съвременния площад.

_______________________

Над 200 000 археологически находки бяха спасени след осуетен опит за продажба

Над 200 000 археологически находки ще бъдат върнати у нас, след като е бил осуетен опит за продажбата им на пазар на антики в Германия. Културните ценности са били задържани, благодарение на сътрудничеството между Федералното министерство на финансите, Главната митническа служба в Берлин, Баварската държавна служба за криминални разследвания и българските институции – Национален археологически иснтитут и посолството на страната ни в Берлин.

Този акт съответства напълно с целите на Закона за защита на културните ценности, който влезе в сила през 2016 г.: Германия не трябва да предлага пазар на обекти, които са напуснали нелегално страните си на произход“, каза от името на държавния министър по въпросите на културата и медиите проф. Моника Грютерс – д-р Ян Оле Пюшел, директор на дирекция “Филм, медии и международна дейност”.

_______________________

Състоя се дарителска акция за недоносени бебета в бургаската болница

Благодарение на проведената дарителска акция Бургаската болница получи термолегло за недоносени бебета. Леглото е закупено с пари от благотворителни бягания от участници в инициативи на организацията 5kmrun.

Сред участниците са били хора от София, Пловдив, Варна и Бургас. Дарението е на стойност близо 14 400 лева.

Благодаря на всички хора, които отделиха от времето си да бягат и да даряват. Чудесно е, когато такава кауза обедини толкова много хора и се увенчае с успех. В отделението имахме едно термолегло, но имахме голяма нужда от второ поради увеличение обема на нашата работа“, заяви д-р Мирослава Колева от Отделението по неонатология. Заедно със свои колеги тя също пробяга разстоянието от 5 км в Бургас.

_______________________

“Зареди карта – стани читател” е новата инициатива на Центъра за градска мобилност в София, която се проведе тази седмица

Кампанията се осъществи по случай началото на учебната година и деня на София – 17 септември. Всеки ученик или студен, който презареди своята карта за градски транспорт получи читателска карта за Столичната библиотека, която е валидна за една година, заедно с подарък книга.

Всички, получили карти обаче трябваше да ги активират в Столичната библиотека, иначе не могат да ги използват по предназначение.

_______________________

С 86 млн. лева инвестиции преобразиха Горна Оряховица

За последните няколко години в Горна Оряховица са инвестирани близо 86 млн. лева, като от тях реализираните проекти, финансирани със средства от ЕС са за 21 млн. лева, а малко над 5 млн. лева са средстваа от ПУДООС.

Програмите за временна заетост са получили средства малко над 700 хил. лева, а програмата “Красива България” и Националният доверителен екофонд са финансирали проекти на общината за близо 900 хиляди лева.

Средствата за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради са в размер на 16,6 млн. лева, а направените капиталово разходи от общината за инграждане и ремонт на различни обекти са близо 42 млн. лева.

Инвестиционната програмата на Община Горна Оряховица, кяото е на стойност 20 млн. лева и се изпълнява по Оперативна програма “Региони в растеж” е реализирана на близо 80%.

_______________________

Националният ни отбор по информатика се върна от Атина с грамота и комплект медали

С пълен комплект медали се прибраха състезателите ни от националния отбор по информатика, които се явиха на 27-та Балканиада в Атина. Освен трите медала, момчетата получиха и почетна грамота.

Златен медал грабна Мартин Копчев от 9-ти клас, Виктор Кожухаров спечели сребърен медал (10-ти клас) и бронзово отличие се връчи на Андон Тодоров от 9-ти клас. Почетната грамота беше връчена на Александър Радославов от 11-ти калс.

В олимпиадата се включиха общо 55 ученици от 13 балкански страни.

_______________________

Отличия за нашите деца от Европейски конкурс за млади изследователи

Звездин Безарабов и Андрей Гиздов са двете момчета, които бяха отличени на престижния Европейски конкурс за млади изследователи EUCYS 2019г.

Момчетата представиха страната ни чрез иновативни разработки в сферата на компютърните науки. Проектът на Златин представлява блокчейн система за създаване на изкуствен интелект без човешка намеса.

Страната ни беше домакин на 31-то издание на конкурса, което се проведе в София от 13-ти до 18-ти септември. В надпреварата взеха участие общо 150 младежи от 39 държави.

_______________________

Отпускат 3,7 млн. лева за рекултивация на сметището в Равда

Започнаха дейностите по рекултивация на сметището в село Равда, което беше спряно от експолатация.

Кметът на Община Несебър постави начало на проекта за извършване на техническа биологична рекултивация на засегнатите от сметището площи, с цел максимално ограничаване на неблагоприятното въздействие на натрупаните отпадъци върху околната среда. Общата стойност на проекта възлиза на 3,7 млн. лева с ДДС, от които близо 3,1 млн. лева се осигуряват от предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда, а общината осигурява 600 000 лв. за рекултивация, както и средствата за авторски и за независим строителен надзор на обекта.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!