Това е България – България на добрите новини! (15.11 – 22.11.19г.)

Поглеждаме назад отново, за да видим всичко хубаво, което се случи през седмицата, какви позитивни емоции ни донесе и какви положителни промени да очакваме! Всичко, което успяхме да намерим го споделяме и на вас с надеждата, че добрите новини ще стават все повече и повече и ще намират по-често място в нашето ежедневие!

__________________

Трима наши боксьори с три златни отличия от престижен турнир

Венсан Киркоров, Рами Киуан и Кристиян Николов се представиха отлично на международния боксов турнир “Адем Яшари” в Прищина (Косово) и донесоха на България общо три златни отличия от престижния турнир.

В своите категории Венсан Киркоров (64 кг), Рами Киуан (75 кг) и Кристиян Николов (81 кг) се състезаваха редом до силни представители в дисциплината от Полша, Албания, Босна и Херцеговина, Чехия, Сърбия, Северна Македония, Хърватия и Косово.

Въпреки голямата конкуренция, нашите момчета бяха повече от категорични в победата си. Венсан Киркоров се озова на ринга с поляка Полони Скорупа и постигна 2-0 в своя полза. Рами Киуан повтори този резултат в двубоя с Косове Пирева (Косово), а Кристиян Николов също завърши с 2-0 срещу албанеца Шкипери Кайоши. И тримата доминираха драстично в играта над съперниците си.

В края на турнира Рами Киуан получи купата за най-техничен боксьор на турнира. Отличието се връчва за втора поредна година на български боец, след като през 2018 наградата взе Иван Атанасов. Киркоров взе със себе си втора титла от Прищина, връчена за чиста игра по време на международния турнир.

__________________

В Пловдив показват нагледно как се изграждат таланти

Иновативно училище от Пловдив показа нагледно как се изграждат таланти. СУ “Пейо Кр. Яворов“ посрещна гости от СУ “Иван Вазов” в градовете Плевен и Бургас. Пред тях домакините показаха ученията на своите ученици и предизвикаха истински възторг.

Вашите ученици са щастливци, че имат такива преподаватели. Вие имате страхотен екип!“, беше коментарът на преподавателите и учениците от гостуващите училища. Визитата е част от националната програма “Иновации в действие” на МОН.

__________________

Предстои младежкият благотворителен фестивал TRAP Fest

На 7 и 8 декември 2019 Фондация “Тротоара”, Фондация “И АЗ МОГА”/I CAN TOO и ученици от Софийска математическа гимназия, Национална природо-математическа гимназия и други средни училища обединяват усилия в организирането на уникален по рода си младежки благотворителен фестивал на науката, технологиите и изкуствата в “София Тех Парк”. За трета поредна година TRAP Fest среща на едно място социално ангажирани млади хора от цялата страна, като и този път учениците са главни действащи лица по реализацията на програмата и обещават да бъде незабравима, с много и интересни приключения.

Гейминг, музика, творчески и научни работилници са само част от многобройните активности, които ще се случат под покрива на зала “Джон Атанасов” в два последователни дни от 11:00 до 20:00 ч.

Гостите на събитието ще разполагат със зони за гейминг турнири за всички почитатели на League of Legends и CS:GO, хип-хоп и рок концерти, танци, театър, наука, ютюбъри и влогъри, VR experience, скрап войни, 3D-принтиране и роботика, настолни игри, стендъп комеди, графити, байкъри, хиксъри и много други. Т

Тази година приходите от фестивала са в подкрепа на T.R.A.P. (Trotoara Room for Angry People), Фондация “Тротоара” и Фондация “И АЗ МОГА”/ I CAN TOO – всички с мисия да осигурят по-добра среда за младите хора и децата със специални нужди в България.

__________________

Перник получи от държавата 2,7 млн. лв за справяне с водната криза

Министерският съвет ще отпусне 2,7 милиона лева на Община Перник за проект, свързан с реконструкция на утаителите на пречиствателната станция за питейни води, която обслужва Перник и околните села. Средствата, които ще бъдат осигурени с постановление на Министерския съвет, са първата неотложна мярка, свързана с решаване на водната криза в града. Финансовата подкрепа ще даде възможност в спешен порядък да се предприемат необходимите към момента действия. В хода на разговора са начертани и последващите стъпки за справяне с кризата съобразно ситуацията. Утаителите, за които правителството отпуска финансиране, гарантират качеството на питейната вода, с което тя трябва да достига до жителите на Перник и околните населени места.

__________________

Конгресът на ЕНП избра с най-много гласове българския еврокомисар Мария Габриел за първи вицепрезидент

Конгресът на ЕНП, който се проведе в Загреб, гласува и избра с най-много гласове за първи вицепрезидент на партията българския еврокомисар Мария Габриел. Тя получи 442 гласа, като с това изпревари фаворитът Дейвид Макалистър, който има 440 гласа.

Така българката Мария Неделчева – Габриел стана първият вицепрезидент на Доналд Туск.

Мария Габриел е комисар за цифровата икономика и общество от юли 2017 г. Под нейно ръководство, цифровият единен пазар на Европейската комисия стана реалност. Тя създаде и първата пан-европейска програма “Цифрова Европа” с бюджет от 9,2 милиарда евро. Българският комисар е автор на инициативата за безплатен безжичен интернет за общините в Европа “WIFI4EU”  и създава първата Цифрова програма на ЕС за Западните Балкани и още през юли 2019 г. са намалени драстично таксите за роуминг между шестте балкански държави.

__________________

Откриха сребърно съкровище в Пловдив

Монетно съкровище археолозите Елена Божинова и Камен Станев откриха в Пловдив. Това стана при спасителни дейности по строеж на нова кооперация. Теренът попада в охранителна зона на археологически резерват, което е налагало и изследване от страна на специалистите. Открити са сребърни и бронзови монети под керемиди на срутена древна сграда. Те били на топка , слепени една за друга и наброяват между 300 и 500 монети. Открити са още сребърна гривна и обеца, а недалеч от съкровището са открити и останки от скелет в неестествена поза.

Според Божинова най-вероятно става дума за мъж, вероятно собственикът на съкровището, загинал при готско нашествие във Филипопол в средата на 3 в. На същия терен е открита и ценна мозайка. Предстои експертна комисия да се произнесе за нея и да се коментира експонирането й.

__________________

Полезащитни пояси в Добричко ще се опазват с 2,6 млн. лв

5000 км са полезащитните пояси в област Добрич. Те са на повече от 60 години. Икономическата полза от тях е доказана, според земеделския производител Цанко Николов, затова и горското стопанство ще отдели 2,6 млн. лв за реконструиране на 1750 дка, което не са в добро състояние в момента. Основните дървесни видове са дъб, планински ясен, благун, гледичия и други. Пожарите и замърсяването с отпадъци са най-голям враг на поясите, както и направата на просеки за по-кратък път до нивите, счита земеделецът.

__________________

8700 медоносни дръвчета ще бъдат засадени във Варна и Добрич

Пчелари от Варна и Добрич решиха да се включат в инициативата на екипа на сайта Гората.бг и заявиха 8700 медоносни дръвчета, които да засадят.

Идеята на организаторите е да подарят 100 000 медоносни дръвчета в подкрепа на пчелите и към момента общо има постъпили 37 заявки за засажането им.

Участие могат да вземат всички желаещи пчелари от цялата страна, като крайният срок за заявката е 25 ноември, но може да бъде и съкратен, тъй като към момента са подадени заявки за общо 83 000.

Дръвчетата са от видовете явор, липа, ясен, офика, конски кестен, акация, хибискус, бял бор и смърч за прашец и смола, като при необходимост ще бъдат осигурени и други подходящи местни видове.

Дръвчетата ще бъдат изпратени на 2 декември, безплатно с куриер, като заявки се правят най-малко за 100.

Кампанията се осъществява със закупени фиданки от държавата и частни разсадници. Всички те са сертифицирани, с доказах произход, здрави и законни за засаждане в България, при определените в нормативната база в страната условия.

__________________

През пролетта ще бъде ремонтират 12 км път до входа на Елена

През пролетта се очаква да започне ремонтът на 12 километрова отсечка по шосето към град Елена. Рехабилитацията на пътя се финансира по ОП “Региони в растеж”, като част от предвидения ремонт на близо 27 км. от маршрута до Сливен е с индикативна стойност над 23.1 милиона лева без ДДС.

Имам уверението на Областното пътно управление, че другият участък – от връзката с главния път София – Варна край Лясковец до разклона за Златарица, също ще бъде основно ремонтиран на два етапа в рамките на следващата година“, каза кметът на Елена инж. Дилян Млъзев.

__________________

143 училища и детски градини в София се включиха в кампнаията “Моето зелено училище”

143 училища и детски градини в столицата взеха уачстие в кампанията “Моето зелено училище/Моята зелена детска градина”, съобщиха от Столична община.

Общо 745 различни широколистни и иглолистни фиданки, 3 352 храсти, 19 560 мнгогодишни цветя и 2 818 луковици на лалета, нарциси и зюмбюли бяха раздадени на учебните заведения.

Кампанията се провежда за 3-та поредна година, като целта е да се приучават децата за грижа към природата още от най-ранна детска възраст.

__________________

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!