Това е България – България на добрите новини! (24.01 – 31.01.20г.)

Обръщаме за малко поглед назад, за да видим хубавите новини от изминалите дни, които достигнаха до нас!

*Заглавна снимка: Unsplash.com

_________________

Кметът на видинското село Градец дарява по 150 лв. от личните си средства за всяко новородено дете в селото

Илия Томов е кмет на най-голямото видинско село Градец от 2012 г. Още през първия си мандат кметът запонал да отделя по 100 лв. от личните си средства, които дарявал на семейства с новородени деца в селото. През втория си мандат Илия Томов увеличава средствата на 150 лв. и споделя, че това е единственият начин да се подпомогнат хора с малки деца, тъй като селото няма собствен бюджет.

Макар Градец да е най-голямото село във видинска област, неговите жители не наброяват повече от 1000, а на година се раждат по 4-5 деца. Тази година първото новородено се очаква през юни.

_________________

С проект за 3 млн. лева ремонтират и сменят отоплителните системи в Свищовската болница

Община свищов е кандидат за проект на стойност 3 млн. лева, с който да бъде подменена отоплителната система на болницата в града. Общинското лечебно заведение е финансово стабилизирано, с изплатени дългови възнаграждения към лекарите. По проектът Свищовската болница кандидатства през Националния доверителен екофонд, като по-рано с 3.6 млн. лева европейско финансиране беше направено обсновяване на болницата и беше закупено ново оборудване.

_________________

880 млв. лева приходи очаква страната от продажбата на въглеродни квоти през 2020 г.

През 2020 година се очаква фонд “Сигурност на електроенергийната система” да събере приходи в размер на 1.829 млрд. лева. Почти половината от сумата (880 млн. лева) се очаква да бъде от продажба на квоти въглеродни емисии.

Със събраните средства ще бъдат покривани разходите на “Националната електрическа компания” ЕАД, включително и за минали регулаторни периоди произтичащи от статута ѝ на обществен доставчик според Закона за енергетиката. “Предвидено е също от приходите във фонда да бъдат предоставяни премии на топлофикационни централи и когенерации, както и на обекти с обща инсталирана мощност 1 MW и над 1 MW по Закона за енергията от възобновяеми източници“, пише “Дневник”.

_________________

Късометражен филм, дело на бургаски гимназисти взе участие в престижен дестивал във Франция

Късометражният филм “Преливане” е създаден от няколко студенти от Бургас и вече излезе извън границите на страната, взимайки участие на престижният фестивал “Tous courts” в Екс ан Прованс, Франция. 38-то издание на фестивала включи в програмата си “Преливане”, а от екипа коментираха, че публиката е реагирала положително и с интерес. Българската селекция за фестивала е основно от филми, които са преминали през програмата на Международен филмов фестивал Бургас.

_________________

Близо 30 доброволци ремонтираха интензивното отделение на детската болница “Проф. Д-р Иван Митева”

Благодарение на дарения и доброволчески труд, основното интензивно отделение на болница “Проф. Д-р Иван Митев” бепе изцяло ремонтирано. Инициативата започна след публикация в социалните мрежи, в която се описва лошото състояние на интензивното отделение и педиатрията, както и лошите условия, при които са принудени да работят лекарите.

Инициатор на каузата е групата Проект #задоброто, която събра близо 30 души, които работиха безвъзмездно. Дарители са осигурили и монтирали 3 нови климатика на мястото на старите, хладилници за медицински препарати, щори за прозорците и между болничните боксове. Отделението е получило и 40 комплекта детско спално бельо, както и инфузомат.

22 000 лева са събраните до този момент средства на дарителската сметка на Платформата.бг, като дарителите са 76. Средствата са послужили за шпакловка, замазка, боядисване, подмяна на лайсни и плочки, за мебели и обзавеждане, както и за кутии за радиатори. В сметката са останали още пари, които ще бъдат използвани за следващи ремонти в болницата. Някои от дарителите са пожелали да останат анонимни. На Проект #задоброто това е трета доброволческа инициатива, като това е само началото.

_________________

Монтираха подземни контейнери във Велико Търново

Три двойки подземни контейнери бяха монтирани и вече са в експлоатация във Велико Търново. Монтирането им е по инициатива на кмета на града Даниел Панов, като към момента с приоритет е Старият град. Поетапно ще бъдат разположени и контейнери в други райони на града, където отдавна са монтирани и такива за текстил и непотребни дрехи, за стари мебели, както и за едрогабаритна смет.

_________________

12 тона храна на хора в нужда се радзава в Несебър

12 тона хранителни пакети за социално слаби ще бъдат раздадени от петък (31.01.20г.) в община Несебър. Помощта е осигурена от Европейския съюз и ще бъде разпределена от БЧК. Хранителните пакети ще се раздадат между 506 жители на общината по предварително подготвен псисък. Всеки хранителен пакет тежи 25 кг. И от местната администрация предупреждават хората да си осигурят транспорт.

Раздаването ще върви в събота и петък от 13,30 ч. Като за Равда, Несебър и Слънчев бряг жителите ще могат да си вземат храните от хранилището на БЧК зад гърба на кметството в Равда. В останалите селища ще се раздават в самите кметства.

_________________

35 000 лева за инвитро процедури на седем двойки дарява кампанията “Посади надежда”

От Фондация “Искам бебе” съобщиха тревожната статистика, че у нас двойките с репродуктивни проблеми са 145 000. Кампанията “Посади надежда” на Министерството на земеделието и Фондация “Искам бебе” обаче се обединиха, за да помогнат на седем двойки с репродуктивни проблеми за ин витро процедури, като парите ще бъдат превеждани директно на болниците.

Средствата са събрани чрез продажбата на близо 7000 живи елхи от държавните горски стопанства. Кампанията “Посади надежда” имаше 38 пункта за продажба на елхи в цялата страна. Радина Велчева изрази благодарността си към държавата и подкрепата, която се оказва. Тя каза също, че успеваемостта у нас на инвитро процедурите е 30%. Министърът на земеделието Десислава Tанева пък обясни, че всички, които имат живи елхи, ще могат да ги засадят на специално обозначени места, които ще бъдат обявени скоро.

_________________

26.3 млн. лева допълнителни средства се отпускат за саниране по “Региони в растеж”

В 28 общински центъра се увеличават парите за саниране по ОП “Региони в растеж” 2014 – 2020г. Така общата сума за санирането на жилища и обществени сгради нараства до малко над 45 млн. лева. Средствата се отпускат след депозирано искане за изменение на програмата от Европейската комисия и решения на Комитета за наблюдение за релокиране на ресурс от Приоритетна ос 1 към Приоритетна ос 2 на ОПРР 2014-2020 г.

За финансиране по нея могат да кандидатстват: Ботевград, Берковица, Белоградчик, Генерал Тошево, Девин, Елхово, Златоград, Ивайловград, Крумовград, Козлодуй, Карнобат, Мездра, Малко Търново, Никопол, Нови Пазар, Нова Загора, Поморие, Попово, Пещера, Провадия, Разлог, Сандански, Свиленград, Самоков, Севлиево, Троян, Тутракан и Червен бряг. До момента са реализирани над 200 проекта.

_________________

В Община Монтана подпомагат млади семейства да закупят жилище

Община Монтана дава по 2000 лева на млади семейства до 35 години да си закупят жилище. От бюджета на общината са заделени 20 000 за целта. За новородени пък семействата се поощряват с 300 до 500 лева. Общо за новородените са предвидени 35 000 лева, а 10 000 са заделени за млади предприемачи. 20 000 е сумата, кяото общината е отделила за помощ на двойки с репродуктивни проблеми по програмата “Ин Витро”. 10 000 лева ще бъдат раздадени като стипендии на студенти по педагогика и медицина, като условие е да се върнат да работят в града. До 65 000 лева се предоставят на МБАЛ „Д-р Стамен Илиев“ – Монтана за закупуване на апаратура за хирургия и акушеро-гинекологичното отделение.

_________________

Тазгодишният носител на награда на „Форбс България“ за компания на година стана “Терерик Академия”

Снимка: Веселин Боришев

Преди дни бяха връчени най-престижните бизнес награди у нас, като победител тази година стана първата български частна инициатива за подготовка на ИТ таланти – “Телерик Академия”.

В конкурса се включиха 91 кандидатури от 73 български компании. Те се състезаваха в десет категории и бяха оценявани от жури от шест души – Лъчезар Богданов, Главен икономист в ИПИ; Любен Белов, партньор в LaunchHub Ventures; Мария Шишкова, управляващ съдружник на AIMS Human Capital; Николай Гърнев, Управляващ съдружник в EY България; Станимир Каролев, основател на финансова група “Карол”. Към тях, като специален член на журито, участва Огнян Донев – мажоритарен собственик и главен изпълнителен директо на “Софарма”.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!