Това е България – България на добрите новини! (02.08 – 09.08.19г.)

С позитивните новини, които събрахме, затваряме и тази работна седмица, поглеждаме с усмивка напред и се отдаваме на заслужена почивка! Вярвайте и правете добро, споделяйте го и ценете успехите на хората! Добрите новини имат място в нашето ежедневие и са ни нужни повече от всякога!

________________

Райна Кабаиванска е първият чужденец, носител на италианската награда “Мария Калас”

Българската оперна певица Райна Кабаиванска получи престижната награда “Мария Калас” и стана първият чужденец, на който е връчено италианското отличие. Церемонията по връчването на статуетката се случи във Верона, като това е и кулминацията в програмата на ежегодния фестивал “Мария Калас”. Наградата носи своята история от 2013 година, когато се създава, като тя се присъжда на италиански творци в областта на оперното изкуство, които имат исторически принос за славата на “Арена ди Верона”.

Райна Кабаиванска дебютира в прочутия античен театър през 1970 година в операта “Манон Леско”, в която си партнира с Пласидо Доминго. Сред лауреатите, получавали наградата са режисьорът Франко Дзефирели, баритоните Ренато Брузон и Роландо Панераи и др.

________________

Възстановяват автентичната родна къща на актрисата Адриана Будевска

В Добрич започна работа по възстановяването и изграждането в автентичен вид на къщата на голямата българска актриса Адриана Будевска. “Много е важно да подчертаем, че сградата, която съществува в момента, не е реално родната къща на актрисата” – заяви зам. – кметът на община Добрич д-р Емилия Баева.

Заедно с директорът на Регионалния исторически музей – Добрич, Добри Добрев и главният уредник на дом-паметник “Йордан Йовков” Кремена Митева, на специална пресконференция беше обявен проектът “Реконструкция по автентични данни и адаптация за творчески дейности на къща – музей “Адриана Будевска” в град Добрич”.

64 000 лв., за реализацията на проекта осигурява Министерството на културата, а Музеят в града се включва със собствени средства в размер на 12 000 лева.

Фирмата изпълнител на проекта ще бъде „Реставрация“ ЕАД, която вече е реализирала няколко проекта в старите столици Плиска и Преслав, както и във Велико Търново.

Във възстановената къща ще бъдат показани и лични вещи на Адриана Будевска – част от сценичните й костюми и аксесоари, билетът й за Арженстина, библия, в която си е записвала семейни неща, тетрадки с ръкописи” – каза Кремена Митева. “Предвидили сме едната зала да бъде учебен музей, като акцентът там ще бъде “Литературата в театъра” и учениците ще се занимават с изработването на мини декори, рисунки на театрални костюми, правоговор, сценична и публична реч”, добави още тя.

________________

Откриха части от северните крепостни стени на антична Сердика

Археолози откриха части от северните крепостни стени на антична Сердика на ул.”Екзарх Йосиф”. Откритието е вследствие на проучването на културно-историческото наследство в рамките на частен имот. Сред намерените части е запазен участък от основната крепостна стена. Намерен е и такъв от външната крепостна стена, която е много добре съхранена. Дължината й е около 30 метра, а височината около 2.5 метра.

Намерени са също и матрица за сечене на монети от времето на император Септимий Север, фигурка на Ерос с факла и други артефакти, които ще бъдат изложени в Музея за история на София. По обекта и разкопките работят специалисти, а собственикът е задължен да запази и експонира археологическите находки, съобщиха от Столична община.

Това са важни за града обекти, които ни дават картината на живота в древна София от различните епохи. Нашата голяма мисия е да изучаваме културното наследство на града си“, сподели зам.-кметът на столицата доц. д-р Чобанов.

________________

Община Троян е сред първите с особрен проект за подкрепа на деца и младежи с увреждания

“Нова грижа в община Троян” е името на проект по процедура BG05M9OP001-2.019 “Продължаваща подкрепа за деинституционализация на децата и младежите – ЕТАП 2 – предоставяне на социални и интегрирани здравно-социални услуги за деца и семейства” КОМПОНЕНТ 1.

Община Троян е сред първите одобрени по проекта и предстои подписване на договор с Управляващия орган на Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” за изпълнението на проекта. Целта му е да обезпечи предоставянето на социална услуга Дневен център за подкрепа на деца и/или младежи с увреждания и техните семейства на територията на общината в новоизградената със средства на Оперативна програма “Региони в растеж” 2014- 2020 социална инфраструктура.

Ще бъдат предоставени 30 места дневна грижа и 60 консултативна за представителите на целевата група деца и младежи в риск, включително с увреждания и техните семейства.

Проектът е с продължителност 52 седмици, в които ще бъде предоставена целодневна, полудневна и почасова грижа в специализирана среда.

За реализирането на проекта ще бъде извършен и подбор на специалисти с различен профил на компетентност – управленски, социален, здравен, образователен и квалификации, отговарящи на нуждите на центъра.

Община Троян е избрана и за домакин на първата работна среща, организирана по процедурата от Управляващия орган на Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”, която се проведе наскоро.

________________

Училище поема разходите по висшето образование на своя ученичка

От СУ “Емилиян Станев” във Велико Търново се ангажираха да поемат всички семестриални такси за висшето образование на една от тазгодишните абитуриентки – Габриела Петрова.

Талантливото момиче получава този жест след като се е изявила успешно в много области и дейности в и извън училище.

Аз зная от много време, че Габриела иска да бъде учител, и когато разбрах, че се е насочила към началната педагогика, реших да поговоря с нея. Точно когато тя ще е завършила вече своята бакалаварска степен, ние ще имаме нужда от учители по тези предмети. Затова й предложих да помисли над идеята ние да финансираме, докато учи за бакалавър, а тя да се върне после да работи при нас“, разказа директорката Кина Котларска. Това е първата такава инициатива, въпреки че г-жа Котларска е поемала разходите за по една семестриална такса на свои бъдещи учители и преди.

Надяваме се и други директори и училища да приложат тази практика и да последват добрия пример!

________________

Започва възстановяване на пътищата в Община Каменово след наводненията през 2017 година

Община Каменово стартира ремонт на пътищата между четири села, които бяха засеганти от наводненията през 2017 година. От Фонд “Бедствия и аварии” бяха гласувани 2 млн. лева за рехабилитация и възстановяване на щетите от наводненията на пътните връзки Полски извор – Черни връх и Константиново – Ливада.

Ще бъдат възстановени и два моста, ще се почистят наносите и ще се поднови изцяло инфраструктурата.

________________

Българин пробяга най-дългото състезания в света 5000 км

Тодор Димитров е името на българинът, който успя да завърши най-дългото състезание в света “Шри Чинмой Себенадминаване 3100 мили” за 51 дни 17 часа 8 минути 38 секунди. Състезанието се провежда от 20 години, като досега само 44 мегачи са финиширали успешно. Тодор Димитров успя да измине цялото разстояние и зае 40-то място в класацията.

________________

Чрез дарители беше изгиднат 12-метров кръст над село Боримечково

двама дарители успяха да съберат средства и да издигнат 12-метров метален кръст над пазарджишкото село Боримечково. Селото е част от малките общини в област Лесичово.

Дарителите Светослав Петров и Илиян Вулянов са купили 4 дка земя в най-високата част над селото и възложили на местна фирма изграждането на кърста. Предстои той да бъде осветен, а земята под него да бъде дарена на православната църква. Боримечково е единственото село в района без църква. В него живеят около 600 човека от смесен произход.

________________

Откриха два нови старинни надписа в “Акве калиде”

Археолози откриха два древни надписа в “Акве калиде”, съобщиха от Общината в Бургас.

Откритията са част от първия етап на проучванията на археологически обект “Акве калиде”, с който се постави началото на нова концепция в изследването на древни терми край Бургас.

През 2018 година се разкриха пространства, свързани с промяна в проекта за сграда-музей реплика на римска баня, а през 2019 г. Археолозите съсредоточиха усилияв североизточния край на баните. Проучванията се осъществяват от Регионалния исторически музей – Бургас и за поредна година са изцяло финансирани от бюджета на общината.

________________

Ремонтират детски площадки в Добрич и подпомагат местните автори

10 000 лева финансова подкрепа получи и тази година от Община Добрич книгоиздаването и книгоразпространението на тема краеведски изследвания на Добрич. Средствата са отпуснати на местни автори. Сборник с със спомените на севернодобруджанци, преживели преселването в Южна Добружда през 1940 година ще издаде регионалната библиотека “Дора Габе”. “40 години Дом – паметник Йордан Йовков – Летопис” на регионалния исторически музей също е сред финансираните издания.

С общински средства ще се издаде и учебно помагало по граматика за 8 – 9 клас на немски език. Като експертна комисия е одобрила и откопуването на книгите “Разказ за България: Добруджа през вековете” на доц. Д-р Тодор Желязков и “Личности и събития” на Атанас Пеев.

Също така Общинският съвет в града одобри и целево финансиране на ремонт, поддръжка и изграждане на детски площадки на територията на града. Сумата, която е необходима е 12 300 лева, които ще бъдат отпуснати от бюджета на общината.

________________

Урологията на “Пирогов” вече има и уникален за страната мултифункционален апарат

Клиниката по урология на “Пирогов” вече изследва и лекува своите пациенти с уникален за България урорентгенологичен апарат от най-ново поколение. “С модерната апаратура извършваме както диагностични, така и лечебни дености при пациенти с урологични заболявания. Тя се явява своеобразен скок в ерата на лечението на пациентите. Апаратът дава множество предимства в диагностиката на бъбречно-каменната болест, на вродени аномалии на отделителната система и разстройството в уринирането, както при възрастни, така и при деца“., коментира началникът на клиниката д-р Емил Доросиев.

Клиниката по урология разполага с новата апаратура, благодарение на програма “JESSICA”.

________________

Шест медала за страната ни от международна олимпиада по лингвистика

Български ученици успяха да спечелят 6 медала от Международна олимпиада – едно от най-престижните състезания в света по лингвистика. Състезанието се проведе в Йонгин, Южна Корея и в него взеха участие над 350 участници от 54 отбора от 36 страни. Нашите състезатели се прибраха с два златни, два сребърни и два бронзови медала.

Златните медали грабнаха Здравко Иванов (12 клас, СМГ) и Матей Петков (11 клас, НПМГ). Среброто спечелиха Цветелина Стефанова (11 клас, СУЕЕ Русе) и Елена Кескинова (11 клас, СМГ), а бронза – Виктор Балтин (11 клас, ППМГ Бургас) и Марко Иванов (12 клас, ПЧМГ). Никол Обретинчева (12 клас, СМГ) получи почетна грамота, а Йоан Саламбашев (12 клас, МГ Пловдив) помогна за спечелване на почетна грамота на своя отбор.

________________

Даритеска кампания завърши успешно и Клиниката по педиатрия в Пловдив вече има видео-ЕЕГ апаратура

С помощта на всички вас успяхме да съберем нужните средства за закупуването на видео-ЕЕГ апаратура за Клиниката по педиатрия в Пловдив. Благодарим на всички, които се включиха в каузата ни!”, съобщиха от Асоциация за Алтернираща хемиплегия в детството.

Благотворителната кампания, която беше организирана от Антон Кацаров преди половин година, успя да събере нужните пари – 20 000 лева. Апаратът ще бъде дарен на УМБАЛ “Св. Георги” в Пловдив и сего ще бъдат изследвани деца, страдащи от рядкото неврологично заболяване.

Самият Антон Кацаров има дъщеричка, която страда от заболяването, но тази година, дни преди рождения й ден той прозова: “Тази година не искаме подаръци за Ели. Подарете вашия подарък на организацията и дайте надежда на всички деца, страдащи от това страшно заболяване“. Подрепа бе оказана и от Асоциация “Алтернираща хемиплегия в детството”, а детска градина “Родопчанче” в Смолян организира благотворителен базар и спектакъл за набиране на средства. От Община Смолян също дариха средства.

________________

Готов е Център за настаняване на бездомни в Дупница

В Дупница тази зима ще отвори врати Център за кризисно настаняване на бездомни хора. Сградата е оборудвана с всичко необходимо като спални помещения, санитарни възли и трапезария. Социалната услуга ще бъде активна от 1 декември до 31 март, като ще осигурява подслон на бездомни лица за една вечер от 18ч. до 10 ч. Също така ще се предоставя и топла храна, при възможност облекло, както и ще се съдейства за търсене на медицинска помощ при нужда. В центъра ще работят 4-ма души.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!