Това е България – България на добрите новини! (22.11 – 29.11.19г.)

Снегът все още не ни е застигнал, но пък ние сме намерили вече достатъчно добри новини, с които да ви затрупаме. Щастливи сме да споделяме позитивната страна на изминалите дни и се радваме на всички, които ни подкрепят и също разпространяват доброто! Има хубави събития, има успели българи, има работещи, можещи и дейни хора, зад които стоят хубави дела! Вижте някои от тях!

_________________

Самуел Финци ще бъде водещ на юбилейното 70-то издание на Берлинале

Българинът ще води откриващата церемония на 20 февруари и връчването на наградите на 29 февруари 2020г. на предстоящото юбилейно, 70-то издание на Международния филмов фестивал в Берлин.

Организаторите на фестивала съобщиха по-рано през седмицата, че Самуел Финци е официално избран за водещ на Берлиналето, като на сайта на изданието е описана кариерата на актьора и участието му на европейската театрална сцена и екранните му изяви. “Самуел Финци е един от най-търсените театрални и филмови актьори в немскоезичния свят, спечелил множество награди за работата си”, се пише в текста.

Самият актьор пък коментира: “Като европеец за мен е огромна чест да бъда част от един от най-важните филмови фестивали в света. Щастлив съм от възможността да бъда част от Берлинале 2020 по повод неговата 70-годишнина и неговото ново начало.”

_________________

Наградиха момчето, което помогна на Виктория след като беше намучкана във влака Пловдив-Варна

На 24 ноември Петър Бонев спаси живота на 21-годишната Виктория, която беше намушкана при инцидент във влака Пловдив-Варна. 25-годишният младеж извърши истински героична постъпка, след като заедно със съпругата си се втурват да помогнат на Виктория, която чуват да вика за помощ във влака. Петър успява да махне ножа от ръцете на нападателя, а когато той скача от влака, момчето тръгва след него, поваля го и изчаква полицията, след което се връща, за да помогне на Виктория.

Спасителят от влака” го нарича майката на раненото момиче, която изказа благодарности за постъпката на семейството. Петър и неговата съпруга, заедно с малката им дъщеричка живеят в Стара Загора, където преди дни Петър получи Грамота за проявената гражданска доблест и отговорност и благодарствен знак на Община Стара Загора. Семейството получи и парична награда от 2 хиляди лева от фирма “Ел Контрол”, а заместник-кметът по хуманитарни дейности Иванка Сотирова ги изпрати с думите “Голямо добро направихте! Дай Боже, да има повече такива отговорни хора като Вас!”.

_________________

Ивет Лалова отличена като атлет №1 на Балканите за 2019 г.

На деветата гала на Асоциацията на балканските атлетични федерации в Сърбия, най-бързата ни лекоатлетка Ивет Лалова беше наградена с отличието за атлет №1 на Балканите за 2019г.

Годината беше силна за Ивет, след като стана седмица на 200 метра на световното първенство в Доха, взе две балкански титли на 100 и 200 метра в Правец и спечели квоти за спринта в Токио догодина за 200 метра и за 100 метра.

След тези успехи, тя заслужено получи своята награда, която й беше връчена от вицепрезидента на АБАФ и генерален секретар на Сръбската атлетична федерация Свободан Бранкович.

_________________

Осигуряват храна за социално слаби хора в Пловдив

от 3 декември започва раздаването на хранителни продукти от първа необходимост в пловдивския район “Северен”, съобщи кметът Стоян Алексиев. Инициативата е на Агенцията за социално подпомагане и БЧК. Помощните пакети са предназначени за лица и семейства, които са подпомагани от дирекциите “Социално подпомагане” по различни основания. Всеки нуждаещ се ще получи близо 25 кг от 16 вида хранителни продукти от първа необходимост – брашно, ориз, спагети, лютеница, зелен фасул консерва, домати белени консерва, зелен грах, гювеч, конфитюр, пиле фрикасе, консерва риба и др.

Пунктът за раздаване на продуктите е на адрес: подблоково пространство на бул. “България” 180-190 с работно време от 9:00 до 13:00 часа в периода 03.12.19 до 28.02.2020г.

_________________

Българска експедиция вече е на остров Ливингстън

Първата група от 28-та Национална антарктическа експедиция успешно стъпи на остров Ливингстън, съобщи ръководителят проф. Христо Пимпирев. “Toку-що, в 07:30 часа българско време, по сателитния телефон “Иридиум”, командирът на базата ни в Антарктика “Св. Кл. Охридски” Драгомир Матеев, съобщи, че след четиридневно плаване през бурния проток Дрейк с бразилския военен кораб “Аlmirante Ary Rongel, въпреки силното вълнение и вятър, първата група на 28-та Национална антарктическа експедиция, заедно с всичкия багаж, успешно са дебаркирали с надувни гумени лодки “Зодиак” на о-в Ливингстън“, съобщи проф. Пимпирев.

Групата ни ще работи по 8 програми – 5 проекта от биоложки науки, ще се изследва прилежащата акватория на Южния океан на нашата база. А, най-важната задача на експедицията ще бъде изграждането на нова българска микролаборатория на континента. Очаква се тя да бъде готова до 3 години.

_________________

“Карин дом” с номинация за European Social Network

Домът с водеща роля в предоставянето на професионални услуги за деца със специални нужди и техните семейства получи номинация за награда European Social Network в категория за най-добър екип. Номинацията идва след като “в дома се наблюдават значителни постижения в терапевтичната грижа за деца със специални потребности, застъпническата ни дейност в сферата на семейните политики и дългосрочните ни усилия за подобряване качеството на живот на децата в България“, сподели директорът на дома Мая Донева в интервю за uspelite.bg

Ако искате да подрепите номинацията, можете да го направите ТУК.

_________________

Българска изложба във френският “Лувър” догодина

Величественият и популярен френски музей “Лувър” ще бъде домакин на българска изложба за трети път. Това се очаква да се случи догодина, когато във френската столица ще бъде показана изложбата с работно заглавие “Изкуство и култури в България (16-18 век)“. Експозицията трябва да бъда открита през юни 2020 г. Ще да продължи до края на ноември 2020 г. Или до началото на 2021г., като срокът завиди от възможностите на институциите, които към момента работят по проекта. Предвижда се и изготвянето и публикуването на каталог с предметите, включени в изложбата.

Радостен съм за това наше сътрудничество, което започна още от 2018 година, между нашите две институции. Убеден съм, че този нов и оригинален поглед към България ще има голям успех, какъвто заслужава нейната научна амбиция”, пише директорът на “Лувъра”.

_________________
3 млн. лева инвестиция в цех за европалети в Елена

В град Елена ще бъде издигнат нов дървопреработващ цех, който ще бъде на мястото на бившия Винпром. Местната фирма, закупила терена, ще инвестира близо 3 милиона лева в строителство и модерно оборудване, съобщиха от Общината.

В новото предприятие ще се правят заготовки за европалети и ще се произвеждат пелети както за нашия, така и за външния пазар. За строител на обекта е избрано старозагорско дружество, като се очаква да бъдат отворени работни места и за местните. Фирмата трябва да заработи до 7-8 месеца.

_________________

Българин създаден първия хуманоиден робот у нас

Инженер Росен Христов от Шумен може да се похвали със своята работа и създаването на Роки – хуманоиден робот, който може да разпознава предмети и да се движи. Роботът е с височина от 1.70м и тежи 50 кг. И е изработен изцяло с части от различни елктронни устройства. Създателят му инж. Росен Христов показва изобретението си за първи път на изложението за младежко техническо творчество в Горна Оряховица и според него Роки има много възможности за интеграция в човешкия бит и особено в опасни за човека професии, свързани с производствения процес, а и не само.

_________________

В Рибново строят училище за “бездомните класове”

Училището в Рибново ще бъде реконструирано и разширено, след като временно изпълняващият длъжността Манчо Джуркин подписа договор за изпълнение.

След проведена обществена поръчка за инженеринг е избрана благоевградската фирма “Престиж бизнес 93” ООД. Тя е класирана на първо място с обща стойност на проекта 5 879 400 лева с ДДС, като от тях 225 000 лв. са за проектиране. Ангажиментът на фирмата е да изпълни поръчката до 330 календарни дни, като от тях 60 са за проект и 260 за строителство.

Проблемът на училището в Рибново е, че много от паралелките нямат класни стаи и се налага да се въртят. “Учат в коридори, пригодени за класни стаи, учат в столовата, в мазета, в работилници – всяко пространство, което може да се ползва като място, където да ги съберем. Най-малките са с предимство – те си имат класни стаи. По-големите обикалят. Някои с това ги плашим, че ще ги направим бездомни. Ако не беше тъжно, щеше да е смешно”, коментира училищният директор.

Нашите родители имаха едни възрожденски разбирания – те знаеха, че образованието е нещо хубаво като религията. Навремето каквото кажеше даскала, беше закон. И не се умуваше. А сега всеки гони парáта. Аз затова съм за целодневно обучение. Децата от сутрин до вечер да са в училище – да учат, да играят, да спортуват, защото улицата не възпитава, в къщи неграмотни родители, които непрекъснато тичат и гонят някакви пари, повечето деца са оставени на баби и дядовци. А инвестицията в образование идват много късно. Това е процес, който иска дълго търпение. Все едно ние сега сеем, но плодът ще го бере следващото поколение”, добави още той.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!