Това е България – България на добрите новини! (03.09 – 01.09.20г.)

Лятото е към своя край, но ние продължаваме да се зареждаме с позитивни емоции, новини и хора!

*Заглавна снимка:  Teodor Kuduschiev on Unsplash

__________________

В София ще започне да работи услуга за споделено ползване на велосипеди

Photo by Tiffany Nutt on Unsplash

От 9-ти септември всички граждани и гости на столицата ще могат да се възползват от пилотната услуга за споделено ползване на велосипеди в града.

В града към момента са налични за ползване 15 броя велосипеди, които ще могат да се оставят на над 40 точки в града, повечето от които са вече част от маркираните места за паркиране на двуколесни от Столична община.

1,50 лева за 30 минути ще е цената за наем, като още подробна информация за платформата и локациите може да намерите в приложението на сайта www.nula.bike

Инициативата и разработката са дело на компанията “Нарсин” ЕООД, която в началото на годината подписа меморандум с проект “Зелена София”, в който се очертава рамката на дейността им в града.

__________________

У нас се появи грапав бегач, след половин век отсъствие

Photo: Nature monitoring

След проведени теренни проучвания на местообитания у нас, еколози от екипа на ДЗЗД „ЕНВИМОН“ обявиха, че са открили няколко застрашени видове, сред които за първи път от 50 години насам у нас беше намерен редкия бръмбар грапав бегач.

Видът е забелязан край Вършец, а новината е наистина добра, поради критично застрашения от изчезване вид, за който се смята, че последните години значително е намалял заради изчезването на естествения хабитат.

Теренните проучвания са установили още наличието на бръмбарите Saga pedo и Pilemia tigrina, Lucanus cervus-1083 и и пеперудата Nymphalis vaualbum.

__________________

2000 дка нови гори се засаждат в Североизтока

Photo by Sebastian Unrau on Unsplash

Насаждения от инвазивни дървесни видове ще бъдат премахнати, от територията на Североизточното държавно предприятие, като целта е на тяхно място да се залесят типични за Североизтока смесени широколистни гори.

Подмяната на горите ще се извърши върху площ от близо 2000 дка, като всички предвидени за подмяна и възстановяване насаждения попадат в защитените зони от мрежата „Натура 2000“.

Проектът е от особено значение не само за националното, но и за европейското ниво, тъй като възстановяването на естествените горски екосистеми е сред ключовите мерки за адаптиране към климатичните промени и опазването на биологичното разнообразие.

Предвижда се проектът да продължи до 2024 година, като за извършване на дейностите ще бъдат наемани работници, което ще осигури заетост в малките населени места от региона.

__________________

Започва възстановяването на улици, пострадали от дъждовете край Г. Оряховица

1 007 893 лв. е инвестицията, с която Горна Оряховица ще започне възстановяването на пострадали от дъждове улици. Средствата са за непредвидени разходи за преодоляване на последици от бедствия в три села.

Край крепостта „Туида“ в Сливенско започнаха археологически проучвания

Започна археологическият сезон 2020 в късноантичната и средновековна крепост край сливен „Туида“, съобщиха от регионалния исторически музей „Д-р Симеон табаков“.

Екипът, воден от д-р Николай Сираков ще има за цел да довърши разкопките на частично проучената масивна постройка от ранновизантийския период на крепостта и нейните пристроявания през различните епохи.

Археологическите дейности са финансирани по проект към Министерството на културата, като освен на крепостта предстоят проучвания и в землищата на селата Караново, Ковачите и Злати войвода. За теренните проучвания са осигурени 25 хиляди лева.

__________________

Медали за страна от Европейската младежка олимпиада по информатика

7 медала донесоха участниците в Европейската младежка олимпиада по информатика eJOI, която се провежда за 4 поредна година. Състезанието тази година се проведе онлайн, като домакин беше Грузия.

Всеки от отборите трябваше да се събере на едно място и в периода от 2 до 6 септември да се включи в надпреварата, в която участие взеха общо 80 участници от 27 държави.

Успех за страната ни донесоха ученици, разделени в два отбора. Първият с ръководители Каталина Григорова от Русенски университет “Ангел Кънчев”и Илиян Йорданов от ФМИ, СУ “Св. Климент Охридски”.

Медалистите са:

Деян Хаджи-Манич (8. клас, МГ Варна) – сребърен медал, Веселин Маркович (7. клас, МГ Варна) – сребърен медал, Велислав Гърков (8. клас, СМГ) – бронзов медал

Втори отбор, с ръководители Юлия Димитрова (МГ Варна) и Димитър Добрев (Шуменски университет), медалистите са: Ясен Пенчев (8. клас, ПМГ Габрово) – сребърен медал, Даниел Койнов (7. клас, ППМГ Шумен) – сребърен медал, Михаил Банков (9. клас, МГ Плевен) – сребърен медал, Юлиян Славчев (8. клас, СМГ) – бронз

__________________

Изграждат нов паркинг и 12 пешеходни пътеки във Варна

„Продължаваме с решаването на проблема с паркоместата и с облагородяването на междублоковите пространства във всички райони“, каза кметът на Варна Иван Портних. През август тази година бяха обновени и изградени нови паркоместа, а на 15 септември ще приключи и възстановяването на пешеходните пътеки и липсващата вертикална сигнализация до училища, детски градини и ясни.

Планира се до края на годината да бъдат изградени 12 осветени изкуствени напречни неравности и повдигнати пешеходни пътеки.

__________________

В Горна Оряховица изграждат център за жертви на домашно насилие

Подписан е договор за създаване на Кризисен център за жертви на насилие в Горна Оряховица, съобщиха от местната управа. Новият кризисен център ще е с капацитет 15 лица. И ще се намира в сградата на бившето СУПЦ, като се предвижда цялостно преустройство и реновация. В проекта е включено закупуването на оборудване и обзавеждане, като средствата, отпуснати по проекта са 1 565 824 лева. От тях 85% от сумата са безвъзмездна помощ от Европейския фонд за регионално развитие, а 233 554 лв е съфинансирането от националния бюджет. Общината взима участие с 8797 лева.

__________________

Първата Европейска онлайн олимпиада по география донесе на страната ни 7 медала

Разпределени в два отбора, българските ученици спечелиха 2 сребърни и 5 бронзови медала от Първата Европейска онлайн олимпиада по география. Тя се проведе на 29-ти и 30-ти август онлайн чрез платформата Microsoft Teams.

Ето и кои са медалистите:

Теодор Костов, XI клас, МГ „Д-р Петър Берон“, Варна – сребърен медал, Антонио Георгиев – ПМГ „Акад. Сергей Корольов“, Благоевград – бронзов медал, Даниел Димитров, IX клас, МГ „Д-р Петър Берон“, Варна – бронзов медал от олимпиадата и сребърен медал на състезанието на HERE за работа с карта, Атанас Иванов, НПМГ „Акад. Любомир Чакалов“ – бронзов медал, Звездемир Пенев, VI клас, МГ „Д-р Петър Берон“, Варна – бронзов медал, Николета Стойнова – ПМГ „Никола Обрешков“, Казанлък – бронзов медал

__________________

1400 лева бяха събрани за инициатива за разкрасяване на фасадата на варненско училище

Жители на варненския квартал „Аспарухово“ поеха инициативата да разкрасят фасадата на местното НУ „Васил Левски“, като на нея се изрисува лика на Апостола. Подобен стенопис има и в едно от врачанските училище, което е послужило и за вдъхновение на варненци.

Инициаторите на идеята успяха да съберат 700 лева по време на традиционния празник на квартала – „Аспарухово пее и танцува“ и още толкова по време на „Най-дългата вечеря на плажа“, на която се събраха стотици варненци.

„И ние можем! Нека и нашите деца минават всеки ден с книга в ръка пред лика на Апостола. Училището ни отново ще отвори врати на 15 септември след дълъг ремонт. Ние родители и граждани, които радеем за това гнездо на просветата, бихме искали да оставим за идните поколения и в знак на почит към патрона на НУ „Васил Левски“, стенопис с образа на дякон Левски. Сумата, която се събира за изпълнение на стенописа не е феноменална“, написаха организаторите в социалните мрежи, като за целта е създадена и специална страница. Има открита и дарителска сметка, а крайната цел е да се съберат 3400 лева.

__________________

Студенти от Техническия университет в София изобретиха авиационен симулатор

Виктор Генов, Мартин Томанов и Симеон Алексиев са тримата студенти от ТУ, които заедно с техния преподавател ас. Д-р Димитър Гинчев от катедра „Въздушен транспорт“ при Факултета по транспорта, изобретяват авиационен симулатор.

Първоначалната инвестиция е със собствени средства, но по-късно те печелят конкурс за иновативни студентски разработки „Студентски иновационен хъб“, организиран от Научноизследователския център при ТУ-София и получават допълнителни финансови средства, за да могат да продължат с проекта си.

Тренажорът е създаден с образователна и изследователска цел, като в момента дава възможност за демонстрация на летателна дейност през различните й етапи в режим „Полет“. Също така дава възможност за симулиране на полети на леки и тежки самолети и хеликоптери, като съществува и опция да се добавят допълнителни модели самолети.

Очаква се този симулатор да може да се включи в бъдещи учебни програми, за да се провеждат симулирани летателни часове, както и да се използва за научно-приложни и изследователски цели.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!