Това е България – България на добрите новини! (12.07 – 19.07.19г.)

В крак с доброто настроение, което хубавото време, лятото, морето и почивката ни дават, ние продължаваме да добавяме позитивизъм в ежедневието си, като следим, откриваме и споделяме всички положителни новини, които намираме.

Показваме ги и на вас, в случай, че сте ги пропуснали, дано ви усмихнат!

_________________

Български ученици спечелиха 2 сребърни и 3 бронзови медала на олимпиада по физика

Международната олимпиада по физика, която се проведе в Тел Авив, Израел, беше повече от успешна за нашия отбор. Българските ученици бяха наградени с 2 сребърни и 3 бронзови медала. Георги Александров от 12 клас и Иво Петров от 11 клас на Софийската математическа гимназия грабнаха среброто, а бронзови медали получиха Александър проданов от 9-ти клас на ППМГ „Никола Обрешков“ в Казанлък, Владимира Иринчева от 12 клас и Васил Николов от 10 клас от Първа частна математическа гимназия в София.

Международната олимпиада е изключително престижна, а от 1967 година, от както е учредена, България не е пропускала участие.

_________________

Снимка на русенски фотограф беше увековечена в картичка от Европейската комисия

“Европа в моя регион” е международен конкурс, който се проведе по инициатива на Европейската комисия за фотоси, а русенецът Явор Мичев беше отличен и негова снимка се превърна в красива картичка.

Снимката изобразява емблематичната за Русе сграда на речния информационен център на Държавно предприятие “Пристанищна инфраструктура” на дунавския бряг.

_________________

122 хиляди лева бяха отпуснати за обновяване на детските площадки в Павликени

Започна реализирането на проект “Изграждане на четири броя детски площадки със съоръжения: достъпна среда и благоустройство на дворното пространство на Детска ясла Павликени”. Проектът е съфинансиран от “Красива България”, както и Община Павликени. Общият размер на исвестицията е 121 959 лева, от които 55 491 лева са финансиране от МТСП.

В проектът се предвижда създаването на нова алейна мрежа, подновяване и изграждане на четири площадки за игра с ударопоглъщаща синтетична настилка. Ще бъдат изградени пясъщници, както и ще бъде подменена част от настилката от тротоарни плочи около сградата на деската ясла. Планирано е и изграждането на лесно достъпна среда за ползвателите на услуги в детската ясла, тъй като към момента достъп до входовете има само чрез открити стълби.

_________________

“Одело България” откри развоен център в София

Производителят на автомобилни светлини за големите автомобилни гиганти “Одело България” отвори развоен център в София.

Компанията ще разработва пълния дизайн на светлини за автомобили съгласно изисквания на клиентите, а производствената част ще се извършва в завода в Пловдив.

Центърът ще разполага с екип от 10 инженери в сферата на механичния дизайн, отика, хардуер електроника, софтуер електроника и тестинг. До края на годината екипът се очаква да се разрастне до 20 служители, а в рамките на следващите три години до 40. “Одело България” се появи на българския пазар през 2018 година, когато вложи 40 милиона евро в завод за фарове в Пловдив.

_________________

Болницата в Монтана с ново оборудване

Общината в Монтана осигури ново оборудване за болницата в града, а до края на годината планира да отпусне и две сипендии за студенти по медицина, които се завръщат в града.

Част от новото оборудване включва операционна маса от ново поколение, болнични легла, пациентски монитори и видеоларингоскоп. “Това е последователна политика на общината да се грижи за областната болница, като отпуска средства и ново оборудване”, заяви кметът Златко Живоков, а председателят на общинския съвет добави, че от тази учебна година ще започнат и да се отпускат стипендии за стиденти, които се връщат да работят в града.

_________________

Художествената галерия в Добрич получи награда

Образователният проект на Художествената галерия в Добрич – “Големите майстори и малките художници“ извоюва второ отличие за галерията – “Училището в музея, музеят в училището”. Проектът беше насочен към деца в начален и предгимназиален курс, като целта беше те да се запознаят с част от художественото наследство, съхрънявано в постоянната експозиция на галерията.

В тематичната зала “Златото на Добруджа” децата видяха произведения на известни художници като иван Мърквичка, Владимир Димитров – Майстора, Найден Петков, Светлин Русев, Димитър Казаков, георги Чапкънов, Георги Филин и др. Галерията дава въможност и за виртуален тур.

Наградата “училището в музея, музеят в училището” се връчва за пръв път тази година, като в конкурса са взели участие 15 културни институции от цялата страна. Първа награда получи Национален музей “Васил Левски” в Карлово, а две равностойни втори награди си раделиха Художествената галерия в Добрич и Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство в Трявна.

_________________

Строят скейт парк в Нова Загора

Община Нова Загора започна проектирането на Скейт парк в града. Кметът Николай Грозев, както и главният архитект Доротея Христова обсъдиха с проектанти изграждането на парка, като мястото ще бъде специално проектирано, за да отговаря на всички нужди, стандарти и най-вече безопасност.

_________________

Започва първи проект на European heritage volunteers у нас

Международен екип от специалисти доброволци пристигна у нас по идея на организацията European heritage volunteers. Целта на визитата е да се обсъди и започне работа по реставрирането на уникалната базилика при село Оногур, община Тервел, област Добрич. Работата продължава до 28 юли 2019 година.

Това е и първият проект на организацията у нас. Доброволците взимат участие в реставрационни процеси още в Япония, Германия, САЩ, Испания, Индия, Русия, Албания, Китай и Косово. Проектът за реставрация на базиликата беше одобрен през 2018 година, като в работата ще се включат и регионален исторически музей – Добрич, както и Община Тервел.

Базиликата беше открита през 2013 година, а през 2016 бяха извършени и първите разкопки.Базиликата е с внушителните 58 на 29 м размери.

_________________

Пречиствателната станция за питейни води на Перник ще бъде модернизирана

Пречиствателната станция за питейни води Студена-Перник предстои да бъде модернизирана. За целта са отпуснати близо 3,6 милиона лева. Средствата са отпуснати по силата на заемно споразумение между Световната банка по “Проект за развитие на общинската инфраструктура”, по който работи МРРБ.

В рамките на проекта ще бъдат модернизирани основни съоръжения и оборудване при непрекъсната експолатация на пречиствателната станция.

Очаква се модернизацията да доведе до повишаване на енергийната ефективност на съоръжението. Проектът приключва в края на 2019 година.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!