Това е България – България на добрите новини! (16.08 – 23.08.19г.)

България на добрите новини – такава, каквото искаме все по-често да виждаме! Все повече доброволци разпространяват добрини, споделят идеи, каузи и инициативи! Все повече намираме и четем за почитивните неща, които се случват у нас и се радваме, че има хора, които безотказно всеки ден се борят за по-добро бъдеще!

________________

Ирини Жамбонас грабна “Сърцето на Сараево” за най-добра актриса

Престижната награда “Сърцето на Сараево” за най-добра актриса тази година грабна актрисата Ирини Жамбонас за ролята си в най-новия филм на Стефан Командарев “В кръг”. 25-то издание на фестивала беше председателствано от шведския режисьор Рубен Остлунд, който изтъкна като аргумент за отличието “дълбокото и многопластово изпълнение, за детайлност и прецизност, на което не можем да не повярваме”.

Изключително щастлива съм от това признание. Работата със Стефан Командарев винаги е голямо предизвикателство за нас актьорите. Приемам тази награда като награда за целия актьорски състав“, коментира актрисата.

Филмът беше удостоен и с още една награда от категориите за изгрално кино – отличието Cineuropa, което се дава за “изключително постижение в европейската аудио-визуална кутлура. Филмът се отличава не само с безспорните си качества, но и промотира идеята за европейски диалог и интеграция“.

“В кръг” е вторият филм от планираната трилогия след “Посоки” и разказва историята на три двойки патрулиращи полицаи в София. Във филма участват Ирини Жамбонас, Павел Попандов, Асен Блатечки, Иван Бърнев, Васил Василев – Зуека, Стефан Денолюбов, Стоян Дойчев, Герасим Георгиев – Геро, Николай урумов, Анастасия Ингилизова и Ованес Торосян.

Оператор е Веселин Христов, сценаристи – Симеон Венциславов и Стефан Командарев, а продуценти – Стефан Командарев и Катя Тричкова за “Арго Филм”.

У нас филмът ще направи своята премиера на 8 ноември.

________________

Страната ни се класира на четвърто място в Европа по издръжливост в конния спорт

България спечели четвърто място на европейския шампионат по конен спорт в дисциплината за издръжливост. Състезанието се проведе в “Юстън парк”, Англия, а в надпреварата взеха участие 20 отбора. Българският отбор, който стигна до четвърто място беше в състав – Денис Форлански (с кон Помпей), Николай Николов (с кобила Танзания), Йордан Иванов (с кон Мон Спейс) и Мирослав Боршош (с кон Назеем).

________________

Духовият оркестър и мажоретният състав на Ловеч със страхотно представяне в Франция

Тридневното турне на ловешкия духов оркестър и можоретен състав, което беше във Франция беше блестящо, разказаха изълнителите. Художественият ръководител и диригент Тотко Рогашки успешно води духовият оркестър вече години наред, а тазгодишното турне на фестивала в Менде се състоя по покана на френската страна. Участие са взели и състави от няколко френски града, както и от Испания, Швеция, Унгария, германия и Бразилия.

Българските представители са изпълнили богат репертоар и са получили лично подарък и благодарности от кмета на френския град. Сега се готвят за участие в най-големия музикален фестивал в Гърция.

________________

Североизточна България панира залесяване на 1 500 дка площ

Североизточното държавно предприятие (СИДП), което управлява горските масиви във Варна, Шумен, Добрич и Търговище, съобщи, че през 2020 – 2021г. е планирано да бъдат залесени 1 500 декара повече площ отколкото в предишни години. Това е и близо два пъти по-голяма територия, в която има идеи да се засадят повече медоносни дръвчета. Планът на предприятието е да се обогатят дървестните видове в горите, което да осигури повече разнообразие и храна за дивеча в горските стопанства.

________________

FlixBus увеличи директните линии от България

Фотограф: Цветелина Белутова, в. Капитал

Вече ще може да се пътува с нискобюджетните автобуси директно до шест европйски държави.

От автобусната компания FlixBus съобщиха, че от Пловдив и София вече може да се пътува директно до Загреб, Любляна, Филах, Залцбург и Мюнхен. До носвите дестинации ще бъдат отворени линии за нощни автобуси, които ще пътуват 7 дни в седмицата.

Компанията запозна дейността си у нас през 2018 година предлагайки маршрути до Унгария, Австрия и Румъния, а през май тази година започна да предлага пътувания и от Пловдив.

________________

Деца без родители от Лом ще отидат безплатно на море

Трите социални Центъра за настаняване от семеен тип в Лом ще успеят да осигурят 5 дни ваканция на море на деца без родители.

Заслугата е на Националното сдружение на сираците в България.

Кметът на града Пенка Пенкова е потърсила съдействие от предстедателят на Сдружението Слави Михайлов, който е помогнат да се реализира прекрасната идея. За децата е предвидено и участието им в спортни игри и посещения на културни събития в комплекс “Албена”.

От Националното сдружение на сираците в България изразиха благодарността си към кмета на Лом Пенка Пенкова, както и наръководството на “Албена” АД за подкрепата и възможността деца с нисък социален статус да бъдат безплатно на море.

________________

850 чужденци се включиха в пешеходните обиколки на Варна

Повече от 850 чужденци от над 40 държави се включиха в безплатните пешеходни обиколки на Варна. Най-много бяха посетителите от Франция, Германия, Великобритания и Полша.

Пешеходните турове в централната част на града се случват за шеста поредна година в партньорство със Съюза на екскурзоводите в България.

На разходките се представя културно-историческо наследство, интересни фатки, свързани с миналото на града, както и на страната.

Дати и подробна информация за маршрутите, датите и всичко необходимо, може да прочетете на сакта VISIT.Varna.bg

________________

Отвориха фитнес на открито в Несебър

Още през есента на миналата година община Несебър започна изграждането на два проекта в най-новия квартал на града – “Черно море”. Единият проект е “Обществен селищен парк с открити обекти за спортни дейности и площадка за игра”, а другият е за “Алея за пешеходно и велосипедно движение”. Новият парк се изгради на 17 декара площ, като в него се включи и спортната площадка за футбол на малки вратички, волейбол, баскетбол, тенис на корт и фитнес на открито. Фитнесът на открито вече е завършен и се използва от жители на града.

Това ще допринесе за повишаване на физическата активност и за разнообразяване на възможностите за спорт на гостите и жителите на комплекса. Приоритет в усилията на Община Несебър винаги са били удовлетворяване на всестранните нужди на гражданите. С тези придобивки най-младият квартал в града става още по-привлекателен за отдих на открито“, заяви кемтът на Община Несебър Николай Димитров.

________________

Българин на 91 години спечели две световни титли в два спорта

Танчо Танев е на 91 години, с млад и силен дух, който само преди дни успя да завоюва две световни титлив дв спорта в рамките на един шампионат. Той взе участие в планетарното първенство за ветерани в южнокорейския град Гуанджу, където взе участие в плуването и в скоковете във вода. На 50 м. Свободен стил в групата на 90-94 годишните, той завърши за времето 1:20, 40 мин., както и взе златото на 5 м кула в скоковете във вода.

Той има също така второ място и на 50 м гръб и на скокове от трамплин от 1 метър. Взе участие в три щафети. България беше представена от група от 11 състезатели от три клуба –

“София Мастърс”, “Черноморец – Бургас” и “Албатрос – Варна”

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!