Това е България – България на добрите новини! (19.03 – 26.03.21г.)

Вижте кои бяха позитивните новини, които открихме тази седмица!

*Заглавна снимка: Ивайло Петров 

_________________

Варна отбеляза своя вековен юбилей като туристически град със засаждането на 100 брези

В Морската градина на Варна тази седмица бяха засадени 100 бели брези, като това беше символично отбелязване и на юбилея на града като туристически град. “Варна – 100 курортен град” е програмата, чрез която различни инициативи ще могат да отбележат събитието. В засаждането на дърветата се включиха различни организации от туристическия бранш – Българската асоциация на хотелиери и ресторантьори, Съюза на хотелиерите “Златни пясъци”, Асоциацията на сомелиерите, Варненската туристичерска камара и други. Инициативата беше организирана от дирекция “Туризъм” към Община Варна. Повечето от събитията, с които ще се отбележи юбилият, са планирани за летния сезон.

_________________

Близо 4 години след началото, ремонтът на тунел “Витиня” приключи

4 години след началото на ремонта на тунел “Витиня” на магистрала “Хемус”, строителните дейности бяха официално завършени и движението в двете посоки беше пуснато.

Тунелът е с нова облицовка, хидроизолация, отводнителна и дренажна система, асфалтова настилка, система за видеонаблюдение, пожароизвестяване, вентилация, светофарна уредба, осветление и система за светлинно водене, с които се осигуряват по-висока безопасност на пътуването и възможност за бърза реакция при инцидент. В съоръжението са монтирани и 14 реверсивни вентилатора. Тръбата е с енергоефективно LED осветление, монтирани са и 375 осветителни тела. 

_________________

Черни лешояди се появиха отново у нас след 30 години отсъствие

Благодарение на успешната програма за възстановяване на видовете, инициирана от Зелени Балкани, природозащитници се похвалиха с новината, че след близо 30 години, у нас отново има черни лешояди. “След близо 30 години упорит труд, природозащитниците от Зелени Балкани, Фонда за дивата флора и фауна и Дружеството за защита на хищните птици, постигнаха невероятен успех! За първи път, след 28 години от последното известно гнездене на картала в  България, те отбелязват сформирането на три двойки в Стара планина. Трите двойки са и първите въобще установени и фотографирани в Стара планина птици от този вид!”, споделиха от организацията във фейсбук.

Поставени са специални платформи за гнездене, като част от дългосрочната програма за завръщане на вида. Още един голям успех на програмата за възстановяване на едрите видове лешояди, като част от международна програма и Балкански план за реинтродукция, е и връщането на белоглавите лешояди като гнездящ вид в Кресненското дефиле в Стара планина.

През последните години на свобода бяха пуснати над 350 белоглави лешояда, които пристигнаха у нас като дарение от Франция, Испания и над 19 зоопаркове в 7 страни.

_________________

Националният военноисторически музей с награда “Музей на годината”

Националният военноисторически музей получи голямата награда на Сдружение “Български музеи” в най-престижната категория “Музей на годината”. Музеят беше отличен заради най-новата си експозиция “Армията по време на промени”, която проследява развитието на Българската армия през дългия преход от комунизъм към демокрация и сблъсква различните гледни точки по ключовите проблеми, свързани с армията и обществено-политическите промени след 1989 г.

За наградата на НВИМ гласува жури в състав доц. д-р Людмил Вагалински (археолог, дългогодишен директор на Националния археологически институт с музей – БАН), д-р Светла Казаларска (културен антрополог), Весела Ножарова (изкуствовед и куратор), д-р Николай Тодоров (директор на РИМ – Силистра) и д-р Екатерина Цекова (директор на Националния политехнически музей).

_________________

Клубният баскетбол у нас постигна исторически успех

Първият български баскетболен отбор, който се класира за четвъртфиналите на турнира ФИБА Къп, е Балкан Ботевград. Тимът постигна исторически успех, след победата си на швейцареския шампион Фрибур Олимпик с 90:74 (33:18, 11:21, 19:19, 27:16) в двубой от осминафиналите на турнира.

Макар двубоят да се игра пред празни трибуни заради противоепидемичните мерки, то атмосфера не липсваше.

Най-резултатни за Балкан бяха Божидар Аврамов и Дарко Балабан, които записаха по 21 точки, Сияни Чеймбърс добави 19 точки и записа 9 асистенции, а Крис Минков взе 11 борби, направи 4 асистенции и отбеляза 8 точки.

За швейцарците най-резултатни бяха Кристиан Краина и Борис Мбала , които отбелязаха съответно 14 и 11 точки.

_________________

Столицата със спечелен проект – обновяват 3 училища с нови дъски и чинове

Снимка: MChe Lee on Unsplash

София спечели проект за обновяването на три учебни заведения, като основен ремонт и реконструкция се предвиждат за 48-мо в район “Сердика”, 28-мо в “Красна поляна” и I-во в “Оборище”. Общата стойност на проекта е 7,1 милиона лева. Проектът е одобрен за безвъзмездно финансиране по ОП “Региони в растеж”.

В 48-мо училище е планирано да се подмени електрическата инсталация, да се ремонтира покривът и ВиК-мрежата, да се изгради нов асаньор и нова ограда.

В 28-мо училище е планирано преструктуриране на част от помещенията, подмяна на вътрешна дограма, полагане на топлоизолация, нови подови настилки, изграждане на достъпна среда, смена на електрическа инсталация, изграждане на мълниезащитна инсталация и нова ограда.

За I-во в “Оборище” е планиран ремонт на покрива, подмяна на вътрешно-отоплителната инсталация, ВиК-мрежата, изграждане на асансьор и обновяване на двора.

_________________

Българската борба спечели 4 олимпийски квоти и 7 медала

На турнира в Унгария, родните състезатели по борба успяха да завоюват 2 златни, 2 сребърни и 3 бронзови медала, както и да спечелят 4 олимпийски квоти. Националите ни отбори имат още един шанс за квоти, който ще е на Световната олимпийска квалификация в София от 6-ти до 9-ти май, на която отново само финалистите ще вземат квоти.

_________________

Отпускат 20 милиона лева за нови мотриси за метрото

Правителството отпусна на Столична община 20 милиона лева за покупката на 10 нови мотриси за третата линия на метрото и за доставка и монтаж на преградни врати за метростанцията от първия и втория метродиаметър, съобщиха от правителствената информационна служба.

Третата метролиния свързва кварталите “Левски” и “Горна баня и ще се обслужва от общо 30 метровлака.

_________________

Училище в смолянско село се сдоби с 3D принтер и STEM център

През 2020 година, Основно училище “Св. Св. Кирил и Методий” в смолянското село Смилян спечели проект за 3D принтер и STEM център. Това ще даде възможност на децата да упражняват различни иновативни дейности в областта на STEM (Science – Technology – Engineering – Mathematics).

actualno.com
actualno.com
actualno.com

STEM е обучение чрез методите на науката, технологиите, инженерството и математиката, а целта е да интегрира тези сфери в обща учебна програма с реални приложения извън класната стая. Центърът предлага цялостно техническо и иновативно оборудване.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!