Това е България – България на добрите новини! (09.08 – 15.08.19г.)

Добрините нямат работна време, ние също. Затова и не спираме да ги търсим, за да ви ги показваме! И тази работна седмица изпращаме с усмивка и добро настроение!

Вижте защо:

_____________

26 медала донесоха български ученици от състезание по математика

Международното математическо състезание International Mathematics Competition (SAIMC 2019) се оказа повече от успешно за българските ученици. Те се завърнаха със спечелени 26 медала – 5 златни, 13 сребърни и 8 бронзови от индивидуалното съревнование. Състезанието се проведе в Дърбан, Южна Африка, а в него взеха участие деца на възраст между 12 и 16 години от общо 27 страни.

България беше представлявана от 36 ученици от 5 училища от София, Варна и Бургас.

_____________

Областната болница в Смолян се сдоби с първия си доброволец

17-годишната Мария Малецова е първият доброволец на Областната болница в Смолян в отделението по ендокринология на МБАЛ “Д-р Братан Шукеров”.

Мария е учиничка в 11 клас на Профилирана природо-математическа гимназия “Васил Левски”, специалност “Биология и химия”.

За първи път в МБАЛ Смолян успяхме да реализираме една идея във връзка с професионалното ориентиране и активирането на интереса на младите хора към смолянската болница, и с цел осигуряване на кадри. Доброволците, или волонтерите, както се наричат в Европа и света, са един почин, който може би е добре да бъде разпространен във всички училища и да се даде възможност на тези ученици, на тези деца, да бъдат при нас“, каза д-р Емилия Апостолова – зам.-директор на болницата и началник на Отделението по ендокринология.

Мария има възможността да се запознае с различни аспекти от работата на медиците, като за момента не изпълнява никакви самостоятелни дейности по отношение обслужването на пациентите. Нейна мечта е да учи медицина и да стане лекар и с радост приема идеята на майка си да стане доброволец в болницата.

Майка ми ми предложи да стана доброволец в болницата и аз с радост се съгласих. Много често съм си мислила да прекарвам повече време тук, за да усетя атмосферата и да видя дали ще ми хареса. Засега много ми харесва и разбрах, че това е моето нещо. Искам да се занимавам с медицина. Екипът на отделението е много професионален и много ми харесва“, сподели Мария Малецова. “За тези три дни научих, че да си лекар е изключително голяма отговорност.“, допълни Мария.

_____________

Още бургаски ученици се завърнаха с медали от международни състезания

Математици от ППМГ “Акад. Никола Обрешков” успяха да завоюват медали от различни международни състезания и олимпиади. Един от тях е Кристиан Минчев, който се завърна със сребърен медал от международна олимпиада във Великобритания. В състезанието взеха участие общо 112 страни, като България се класира на 19-то място.

Още един сребърен медал донесе и Виктор Балтин. Момчето взе участие в Международната олимпиада по математика и лингвистика, която се състоя в Южна Корея в началото на месец август. Той успя да пребори конкуренция от над 350 участници.

Международна олимпиада по география пък зарадва страната ни с още отличия, както и Международната олимпиада по астрономия и астрофизика, която се проведе в Унгария.

_____________

Започва реставрация на Римския форум от юг и изток, Пловдив ще има най-представителната агора

84 000 лева ще струва проектът за реставрация на западната част на Римския форум, като проектирането вече започна.

Започваме я по най-бързия начин. Не искам да оставям недовършени неща, особено свързани с археологията. Всички орнаменти – мраморни колони, корнизи, архитрави, капители, ще бъдат в автентичната им среда. Древният площад на Филипопол е един от най-внушителните на Балканите и трябва да бъде експониран. Реалната работа ще започне през октомври”, заяви кметът на града Иван Тотев.

Той добави, че там ще бъде оформена и алейна мрежа, художествено осветление и пейки. Археолозите изразиха огромната си радост от факта, че се подема инициативата за реставрация и заявиха, че ще направят всичко възможно, за да бъде сглобена цялостната картина на древния площад.

_____________

Ученик разработва система за пречистване на въздух

Момчето е възпитаник на Русенската математическа гимназия в осми клас, но вече има страхотна идея и възможност да я реализира. Става въпрос за разработването на система за пречистване на замърсен въздух. Изобретението се казва “Дишащ бот” и ще работи с ток. Изработено е изцяло от екоматериали. Проектът на Константин Йорднов и неговите връзстници се ражда по време на иновационен лагер в Русенския университет. Очакваме и успешната му реализация!

_____________

Националният ни отбор по баскетбол спечели титлата на Европейското за жени до 20 години в Дивизия “В”

Националният ни отбор по баскетбол за жени до 20 години постигна страхотен успех, като триумфира на Европейското, което се проведе в град Прищина. Момичетата победиха отбора на Финландия с резултат 80:75 (17:24, 25:12, 17:22, 21:17).

_____________

ЕС отпусна пари за помощ на възрастни в Куклен

Общо 30 общини у нас, сред които Куклен и Съединение получиха одобрение за нови проекти за патронажна грижа, която подпомага възрастни хора и лица с увреждания. За първи път финансирането на такъв тип услуга се извършва със средства от Европйеския съюз. За Съединение са отпуснати 108 555,28 лева, а Куклен ще получи 66 803, 92 лева.

Хората, които могат да се възползват от грижата трябва да бъдат възрастни хора над 65 г. с ограничения или в невъзможност за самообслужване, както и такива с увреждания. Предвижда се да се предоставят допълнителни услуги за лицата от целевите групи, психологическа подкрепа заедно с консултиране, обучение и ръководство на персонала.

Ще бъде закупено и превозно средство за персонала за транспорт на специалистите до домовете на потребителите.

_____________

Невролози и хирурзи от пловдивска болница ще преглеждат безплатно от 16 до 23 август

От 16 до 23 август в медицинския център на пловдивската общинска болница “Св. Панталеймон” ще се проведат безплатни прегледи по неврология и хирургия. Пациентите, които искат да се възползват, могат да бъдат прегледани всеки делничен ден от 8:30 до 12:00 ч. За прегледите не се изисква направление от личен лекар, но е необходимо предварително записване на телефони 032/603 990; 032/603 914 или 0882 450 604.

_____________

Община Самоков с два одобрени проекта по Проект “Красива България” за 2019 г.

“Осигуряване на достъпна среда на вътрешен двор и рампа към сградата на Поликлиниката и стълби към вход МБАЛ Самоков” е първият проект, който беше одобрен. Чрез него ще се осигури достъпна среда за лица с увреждания, като с това се продължава политиката на Общината да осигурява достъпност на обществени сгради и пространства.

Вторият проект е за вертикална планировка и осигуряване на достъпна среда в новоизграждащия се Център за обществена подкрепа.

Общината спечели финансиране за изграждане на център, в който да живеят лица в неравностойно положение над 18г. Изграждането вече е на финален етап, като е осигурено и обзавеждането.

_____________

95 души от Община “Родопи” ще получат медицинска помощ

95 жители на Община “Родопи” ще получават безплатни здравно-социални услуги в домашна среда. Проектът “Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания” получи финансиране от вропрограмата “Развитие на човешките ресурси”. Общината е сред 15-те, които сключиха договор с министерството на труда и социалните грижи.

Общинското ръководство е осигурило необходимите медицински консумативи за осъществяване на дейностите по проекта.

_____________

Археологическите разкопки в могила Юнаците пожънаха успех

Проучванията на селищна могила Юнаците показаха интересни резултати.

Археолози откриха обгорял скелет на бебе, лежащо сред разпилени зърна и семена. Също така на 85 местра от могилата са разкрити останки от три последователни строителни хоризонта, като в най-горния от тях са открити останките на бебе в урна. От Регионалния исторически музей в Пазарджик съобщават, че досега са открити 168 находки, сред които орнаментирани костени и глинени антропоморфни фигурки, зооморфни и орнитоморфни глинени фигури, накити от средиземноморски миди, инструменти от мед, камък и кост.

Направените до момента разкопки свидетелстват за наслагващи се едно върху друго селища, които са значително по-големи от известните досега.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!