Това е България – България на добрите новини! (26.06 – 03.07.20г.)

Със страхотно слънчево време, много нетърпение да топнем крака в морето и страхотни хубави новини изпращаме поредната работна седмица!

Само положителни събития, новини и хора ви пожелаваме в следващите почивни дни!

*Заглавна снимка: Unsplash.com

_________________

Над 2000 безработни получават работа по регионални програми

Над 2000 безработни ще започнат работа по регионални програми за заетост, които ще се финансират с 6 344 000 лв. от бюджета на Министерството на труда и социалната политика за активна политика на пазара на труда. Регионалните програми за заетост са предвидени за всяка област в България. Те се създават и реализират на основата на предложенията на съответните областни и общинските администрации и се утвърждават от министъра на труда и социалната политика. През 2020 г. МТСП ще финансира по тях осигуряването на субсидирана заетост за период не по-малко от 3 и не повече от 4 месеца. В изпълнение на регионалните програми за заетост през последните години са реализирани дейности за поддържане и опазване на общинска и държавна собственост – училища, детски градини; пътища, паметници на културата, поддържане и почистване на паркове, градини, междублокови пространства; както и екологични дейности като събиране и извозване на отпадъци, озеленяване, подпомагане на пенсионерски клубове.

_________________

BILLA намалява цените на бебешки и детски храни

BILLA намалява трайно цените на всички бебешки и детски храни и пелени, които предлага, от 1 юли. Промяната се дължи на понижаването на ДДС ставката, което ще влезе в сила през следващия месец. В обхвата на новата разпоредба попадат и книгите, които също ще са с нови по-ниски цени в магазините от веригата. В зависимост от асортимента в част от супермаркетите броят на артикулите с намалена цена, в следствие на понижаването на ДДС ставката, достига над 500. Стойността на съответните продукти ще бъде актуализирана в полза на клиентите предвид спада в ставката – от 20% на 9%.

_________________
Лекари от Руса спасиха 49-годишна пациентка с нов метод на лечение

Лекари от Русе спасиха 49-годишна жена с метод, който се прилага за първи път в УМБАЛ “Канев”. Екип от кардиолози, съдов хирург и анестезиолог поставиха специален кава филтър, който предпазва сърцето и белите дробове от тромбоза. След 18 дни лечение пациентката вече е изписана и е у дома си.

49-годишната Илкнур Алиева от село Стамболово е докарана в болницата с линейка в тежко състояние. Симптомите й са затруднено дишане и припадък.

Диагнозата беше белодробна тромбоемболия, това е едно много тежко и много спешно състояние, а тромбът в лявото предсърдие е свързан с един много висок фатален изход. Той изисква или кардиохирургия на момента, или някаква намеса, която да се извърши в този момент, в който е диагностицирана“, казва  д-р Пенка Каменова, завеждащ “Кардиология” в УМБАЛ “Канев”-Русе:

Въпреки лечението, състоянието на болната се влошава рязко, и след консултации със специалисти от София, лекарите решават да поставят кава филтър. “Това устройство филтрира кръвта и не може тромбите да стигнат до сърцето и белия дроб“, обясняват инвазивният кардиолог Иво Белколев и съдовият хирург д-р Стоян Генадиев. Те, заедно с анестезиолога д-р Владин Петров, участват в екипа, който извършва инвервенцията. Резултатът е отличен и пациентката днес вече е изписана. Тя се чувства спокойна и в добро здравословно състояние.

_________________

“Кръв от къртица” на З. Евтимова ще бъде филмиран с държавни средства

Снимка: БГНЕС

Филм по разказа “Кръв от къртица” от Здравка Евтимова ще бъде създаден с държавно финансиране, стана ясно след първата сесия на комисията за художествено кино към НФЦ. Късометражната продукция е с режисьор Милена Андонова.

Дебюта си като режисьор с държавна подкрепа ще направи и Къци Вапцаров. Предстоящият му пълнометражен филм е озаглавен “Добри родители”, а сценарият също е дело на шоумена. Това е единственият дебют, минал през ситото на художествената комисия.

В конкурса за пълнометражни филми на стойност над 600 хил. лв. са допуснати два проекта – “Стадото” на Милко Лазаров и “Ало” на Стефан Командарев. Със сума под 600 хил. лв. ще бъдат подпомогнати проектите “Притури се планината” с реж. Илиян Метев, “Диви ягоди” с реж. Татяна Пандурска и “Черни пари за бели нощи” с реж. Кристина Грозева и Петър Вълчанов.

Интересен е списъкът с филмови проекти, които ще получат средства, за да развият сценариите си. Сред тях е адаптацията по романа “Остайница” на Рене Карабаш, който ще бъде филмиран от Костадин Бонев. В този списък са и проектите “Инвалид” със сценарист Калин Терзийски и продуцент Силвестър Силвестров, както и “Дъщерята на генерала” със сценарист Милена Фучеджиева и продуцент Галина Тонева. Нов филм подготвят и Ники Илиев и Башар Рахал – и двамата са и сценаристи, и продуценти на бъдещата продукция “Без крила”.

_________________

Нови мерки в подкрепа на бизнеса от 1 юли

Нови мерки в подкрепа на бизнеса влизат в сила от 1 юли, съобщи социалният министър Деница Сачева.

Мярката 60/40 е с нов дизайн: вече обхваща освен ресторантьорството и хотелиерството, секторите транспорт и пътнически превози, здравеопазване и образование. В новия си вид мярката 60/40 ще работи от 1 юли до 30 септември, но в зависимост от това дали е успешна, правителството е с готовност да удължи действието ѝ до края на годината, обяви Деница Сачева.

За компенсации вече могат да кандидатстват лекари по дентална медицина, кръвни и тъканни банки, частни детски ясли, частни детски градини.

Работниците и служителите от сектор пътнически превози и туризъм ще могат да кандидатстват и за допълнителна помощ от 290 лв., която се финансира от ОП “Развитие на човешките ресурси”.

“По този начин за пътнически транспорт и туризъм мярката всъщност става 80/20. 290 лв. за работник и служител. Това е 40% от МРЗ и съответният процент осигуровки за тези 40% от МРЗ”, поясни министър Сачева.

Отделно, от 1 юли ще бъдат отпуснати 160 милиона лева за дребния бизнес. От тях ще могат да се възползват фирми от ресторантьорството, туризма, транспорта, търговията на дребно и преработвателната промишленост. Само за туристическия бранш ще бъдат определени 50 милиона лева.

Целта е да се осигури плавен преход за икономиката и социалната сфера от сегашната криза към един по-сигурен момент в бъдеще, обясни социалният министър.

_________________

ЕС отпуска на България 20 млн. евро за здравеопазването

Европейската комисия съобщи, че отпуска на България над 20 млн. евро по политиката на сближаване. Предвижда се средствата да послужат за здравеопазването за преодоляване на последиците от епидемията от Covid-19.

Благодарение на това финансиране здравното министерство е поръчало ново медицинско оборудване от най-висок клас, животоспасяващи лекарства и лични предпазни средства за здравни заведения в цяла България, включително над 377 апарата за обдишване, над 2 млн. маски и 177 хил. комплекта за изследване, посочва ЕК.

“Европейската солидарност е още по-важна, когато допринася за спасяването на живота на хората и защитата на работещите по фронтовите линии”, заяви комисарят по кохезионна политика Елиза Ферейра по повод отпуснатите за България средства. Неизхарчените ресурси от Европейския фонд за регионално развитие по Оперативна програма “Региони в растеж” 2014-2020 г. се пренасочват към подобряване на капацитета за реакция по отношение на кризата в системата на здравеопазването и го правят повече устойчив на подобни кризи. Чрез тази програма ЕС вече е инвестирал 71 млн. евро в подобряване на ефективността и достъпността на спешните здравни грижи в България, благодарение на реконструкцията и модернизацията на спешните отделения в България (повече от 230 обекта) и закупуването на 400 нови линейки, много от които са били използвани за справяне с аварийните ситуации.

От 2014 г. досега ЕС е осигурил на България 7.4 млрд. евро по политиката на сближаване. Общо 88.5 млн. евро ще послужат за оборотни средства за по-малките фирми и за самонаети от всички отрасли на икономиката, 327 млн. евро ще бъдат предоставени безвъзмездно на дружествата, 150 млн. евро ще бъдат за дялови инвестиции.

За програми за временна заетост се осигуряват 130 млн. евро, 30 млн. евро са за допълнителни възнаграждения и наемане на 14 хил. здравни и други служители, както и за покриване на разходите за обучение, превоз, храна и лични предпазни средства, 23 милиона евро са допълнителна помощ за 30 хил. възрастни хора, както и уязвими граждани.

_________________

Всички пенсии увеличени с 6,7 на сто, 440 млн. лв за целта в бюджета на НОИ

Със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2020 г. бяха утвърдени разходи за пенсии за над 10,5 милиарда лева, като за планираното осъвременяване и за увеличенията на пенсиите и добавките към тях са предвидени общо 439,5 милиона лева допълнителни средства спрямо Закона за бюджета на ДОО за миналата година. Над 2 милиона и 90 хиляди пенсионери ще получат увеличение на размерите на получаваните от тях пенсии и/или добавки, считано от 1 юли 2020 г. Осъвременяването на пенсиите, отпуснати с начална дата до 31 декември 2019 г., ще се извърши с 6,7 на сто по т.нар. „швейцарско правило“. В резултат на осъвременяването и на увеличенията се очаква средният размер на пенсията на един пенсионер у нас за 2020 г. да надхвърли 415 лв. Изплащането на пенсиите за месец юли 2020 г. от НОИ ще започне на 7 юли (вторник) и ще приключи на 20 юли (понеделник).

_________________

Старата топлоцентрала на НДК става културен център за съвременно изкуство

Строежът на новия културен център за съвременно изкуство в сградата на старата топлоцентрала на НДК е в ход. Изоставената от години руина се намира в Южния парк, зад музея “Земята и хората”, в близост до ул. “Петко Каравелов”. Конструкцията на стария ТЕЦ ще се запази, дори част от графитите по стените ще останат, за да остане духът на сградата, обеща арх. Адриана Сърбова. Тя е част от проектантския екип на арх. Антон Колев и арх. Мариана Сърбова, който спечели международния конкурс през 2017 г. “Още през 2015 г. предложихме на кмета Фандъкова да превърнем тази сграда в център за съвременни изкуства“, заяви режисьорът Веселин Димов от Асоциацията за свободен театър. Проектът предвижда многофункционална зала за над 500 души и други две, по-малки – black box, за аудиоизпълнения и записи, както и white box – за визуални изяви и прожекции с капацитет от 80 места.

_________________

“Зелени” спирки в Бургас с комфорт за чакащите

“Зелени” спирки създадоха в Бургас за комфорт на чакащите автобуси. Последната открита се намира до БСУ, срещу Новата поща. На това място всъщност има долепени две спирки. Оказа се, че под тази с растителност отгоре вече е осезаемо по-прохладно. Затова скоро “зелена” ще стане и съседната, обещават от общината. За покриване на спирките се използват растения от семейството на сукулентите. Те са многогодишни, устойчиви на жега и студ. Новата придобивка може да се види още на 3 места, две зад Културния дом на нефтохимика и една в Индустриален и логистичен парк. Въпреки пораженията, които им нанасят гларусите понякога, общината ще продължи да ги поддържа, гарантират от там.

_________________

Бургас упорито работи за изграждането на своя детска болница

Бургас упорите работи за създаване на своя детска болница. Европейската инвестиционна банка ще направи задълбочено проучване за нуждите на Бургас от специалисти и отделение, а това е поредната стъпка към реализацията на проекта. Общинският съвет даде зелена светлина за подписването на споразумение между Община Бургас и Европейската инвестиционна банка за извършването на задълбочено проучване за нуждите на региона от специалисти и отделение.

Финансирането е на стойност 1 млн. лв и ще бъде извършено от световно признати здравни специалисти, които ще обследват здравната инфраструктура, специфичните заболявания, потребности и нужди за бъдещата детска болница.

_________________

Нови над половин милиард евро за България от ЕС

Българският евродепутат Андрей Новаков ще отговаря за европейското законодателство, което позволява страната ни да получи още 692 млн. евро към вече действащите оперативни програми. Той е съвносител и преговарящ за промените в регламента за целия Европейски съюз. Средствата са за преодоляване на негативните последици от пандемията. Те ще са насочени към предприятия, фирми, публични институции. „Най-важно днес е 7-годишният бюджет на ЕС да бъде приет още тази есен“, заяви Новаков, който е координатор в Комисията по регионално развитие и член в бюджетната комисия на ЕП. България вече работи активно по създаването на съответните грантови схеми. Реалистичният сценарий е механизмите да бъдат готови в рамките на няколко месеца. По този начин, когато финансирането е налице, процедурите могат да стартират и средствата да стигнат до хората още преди края на годината. Изискването е те да бъдат конкретно за преодоляване на икономическите ефекти от пандемията и да са в синхрон с водещите приоритети за насърчаване на МСП, дигитализация, Зелена трансформация.

Към момента прогнозното финансиране по многогодишната финансова рамка за България е 16,7 млрд. евро и включва средства от Кохезионната политика, директни плащания, Фондът за справедлив преход, посветен на политиките по декарбонизация, средства по Програмата за развитие на селските райони, миграция и сигурност. „България е една от общо 4-те държави, които получават повече средства за Кохезионна политика в сравнение с 2014-2020 г. Вноската ни в бюджета на ЕС за целия период 2021-2027 г. се изчислява на 3,3 млрд. евро, което категорично оборва всички опасения, че страната ни може да е „донор“ в ЕС“, пояснява Новаков.

_________________

74 безработни ще бъдат наети в област Ловеч по Регионална програма за заетост

74 трайно безработни лица ще бъдат наети на работа в област Ловеч по Регионалната програма за заетост. Програмата обхваща регистрирани безработни младежи до 29 г., безработни лица над 50-годишна възраст и продължително безработни лица с продължителност на регистрацията над една година. Назначените ще работят за благоустройство на населеното място – метене, почистване, косене, поддържане на градинки, паркове, междублокови пространства, спортни площадки, дворове в училища и детски градини, събиране и извозване на отпадъци, поддържане на хигиена в обществени сгради.

_________________

Увеличава се броят на предприятията с иновационна дейност

През периода 2016 – 2018 г. 30.1% от предприятията с 10 и повече заети осъществяват иновационна дейност, като в сравнение с периода 2014 – 2016 г. тази активност се увеличава с 2.9 пункта (от 27.2 на 30.1%), съобщава Националният статистически институт (НСИ). Ръст се наблюдава както при предприятията в индустриалния сектор, така и при тези в сектора на услугите, съответно с 3.7 и 2.5 пункта. Иновационната активност на предприятията в индустрията (35.3%) е по-висока, отколкото на предприятията, предоставящи услуги (24.6%). Най-голям е делът на иновационно активните предприятия в групата на големите (с 250 и повече заети) – 76.1%.

През 2018 г. оборотът на иновационно активните предприятия съставлява 57.0% от оборота, а работещите в тях са 57.8% от заетите във всички предприятия. В 29.2% от иновационно активните предприятия повече от половината заети са с висше образование, докато в предприятията без иновационна дейност този дял е 17.3%. Икономическата дейност в индустрията, в която има най-висок дял на иновационно активни предприятия, е “Производство на лекарствени вещества и продукти” (66.7%). В сектора на услугите след “Научноизследователската и развойна дейност”, в която всички предприятия са иновативни, тъй като самата им същност е иновационна, се нареждат тези от областта на информационните технологии (56.7%).

_________________

БЧК с инициатива за хора с увреден слух

БЧК с инициатива за хора с увреден слух. Двигател на проекта става Дияна Балова, заместник-директор на Националния учебен център към БЧК – Лозен. В работата си тя се среща с безработните и такива с увреден слух. За да си отговори на въпроса как те се справят с трудностите се насочва към Средното специално училище за деца с увреден слух „Дечо Денев“ в София – най-голямото в страната за деца с такъв проблем. След като се сблъсква с плашещи статистики, Дияна и колегите ѝ подготвят проекта „Помощ, подкрепа и реализация“, чиято цел е да помогне на хора с пълна или частична загуба на слух да намерят своето място в обществото. По проекта е създадена специална вайбър линия, на която хората с увреден слух могат да разговарят с двамата консултанти, осигурени са още жестомимичен преводач тълковник и юрист. В проекта са включени две категории лица – младежи, завършили училище през последните 3 години, както и лица до 29 години (също и техните семейства), които имат професионална подготовка, но нямат професионален стаж и опит, и втората – хора над 29 години, които или са работили през различни периоди, или пък въобще не са работили. Макар групите да са пълни вече, Дияна е категорична, че ще бъде оказана помощ на всеки, който се обърне за подкрепа.

_________________

1,3 млрд. лв е помощта на правителството към бизнеса за заплати

1,3 млрд. лв е помощта на правителството към бизнеса, за да се изплащат заплатите на работниците. Министерски съвет одобри редизайна на мярката 60/40, с която бюджетът помага на фирмите за плащат възнагражденията на работниците си. Към момента по тази мярка са запазени 160 000 работни места от 9000 фирми, а други 17 000 заявления за още 300 000 работници чакат за финансиране.

За секторите туризъм и пътнически превози мярката реално става 80/20, като за тези два сектора има допълнителна мярка на стойност 40 млн. лв. От днес, 1 юли, се въвежда и трета мярка – наемане на безработни с европейски средства за 160 млн. лв, стана ясно още на заседанието на МС.

_________________

Жители и гости на Елена с безплатен интернет на обществени места

Жителите и гостите на Елена ще могат вече да ползват безплатен интернет на 6 обществени места. Това се случва благодарение на спечелен проект по инициативата WiFi4EU към Европейската комисия. Потребителите имат безплатната високоскоростна интернет връзка на площад “Христо Ботев” по централната улица до Обреден дом и парка край него, Архитектурно-историческия комплекс “Даскалоливница” за всички обекти в него, градския стадион “Чумерна” и част от парк “Калето”. В следващите три години общината ще плаща абонамента, а интернета осигурява връзка при дистанционна работа, за информиране и онлайн обучения, както и за общуване.

_________________

Реновират градската среда в Свищов за 1,4 млн. лв

Реновират градската среда в Свищов за 1,4 млн. лв. Проектът се финансира по ОПРР, а дейностите по него стартират през юли т.г. Преди дни общината е била уведомена, че предложението й е одобрено за финансиране, като то обхваща улица “Патриарх Евтимий” и ж.к. “Симеон Ванков”. Проектът ще осигури по-добро качество на живот и достъп до основни услуги и нови възможности за икономическо и социално развитие, като целта е да се постигне балансирано съотношение между градоустройствени, защитни функции и изграждането на зони за отдих и спорт.

_________________

В Пловдив отличиха най-добрите хора

Известната за пловдивчани журналистка и театровед Пенка Калинова бе обявена за “Най-добър човек“ в категорията “Градско развитие”. Над 600 номинации на пловдивчани с добри сърца събра кампанията под егидата на кмета Здравко Димитров. 8-членно жура отся предложениятаи ги класира в 4 категории – Градско развитие, Образователни дейности, Добротворчество и Социални дейности.

Приза грабнаха още и професорът по пластична хирургия Юрий Атанасов и психотерапевтът Даниела Червенякова.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!