Това е България – България на добрите новини! (27.06 – 05.07.19г.)

На море, на планина, та дори и просто в града, надяваме се добрите новини да ви застигнат! Те са нашият начин да ви се усмихнем, където и да сте и да ви пожелаем ведро, позитивно настроение, напомняйки, че хубавото става, случва се, има го! Стига да имаме очи да го видим и сърца да го споделяме!

Ето я седмичната доза оптимистични новини:

_______________

Четвърт милион туристи за 6 месеца са посетили музеите във Велико Търново

225 511 туристи са влезли в Регионалния исторически музей на Велико Търново за първите 6 месеца на 2019г. Това е ръст от 10,95% в сравнение със същия период на миналата година, съобщиха от музея.

90 601 от постетителите са чужденци, като най-много от тях са румънци, испанци, американци и азиатци.

Най-посещаваният културно-исторически обект в града е крепостта Царевец. Също на голяма популярност се радват църквата “Рождество Христово” в Арбанаси и Констанцалиевата къща.

_______________

Въведоха в експлоатация първите подземни контейнери в Благоевград

В централната част на града са поставени вече 8 съда, като те са предназначени за битов отпадък и в тях не трябва да бъдат изхвърляни стъклени изделия. От общината планират да поставят още съоръжения и на други места в града, освен в центъра и в кварталите.

Подземните контейнери са с редица предимства пред обикновените – не разнасят неприятната миризма, достъпът на неоторизирани лица е ограничен, а също така и контейнерите са с много по-голяма съвместимост, по-лесно се обслужват и поддържат, а по-ниската температура под земята позволява и по-бавното загниване на отпадъците.

От общината апелираха за опазване на общинското имущество и помолиха гражданите да сигнализират за нередности на тел 112, както и на 073/88 44 24 и дежурния телефон 073/88 44 06.

_______________

Ивет Горанова също донесе злато от Минск

Участието на България в Европейските игри в Минск приключи с много поводи за гордост и големи успехи за състезателите ни!

19-годишната Ивет Горанова също завоюва златен медал в дисциплината “кумите” – по карате, в категория до 55 кг. Във финала тя победи своята съперничка от Украйна Анжелика Терлюга с 4:3 точки.

Игрите в Минск завършиха за нас с тотал от 18 отличия – 3 златни, 7 сребърни и 8 бронзови медала.

_______________

Къщички за бездомни животни бяха поставени в София

Безстопанствените кастрирани кучета и котки имат право на подслон и храна”, коментираха от НПО “Сърце за животните”. Според Закона всяко едно животно може да бъде под надзора на граждани, които обаче предварително подписват декларация, че са изпълнили изискванията – животното е кастрирано, ваксинирано, обезпаразитено и има паспорт. В София вече има поставени колибки за бездомни животни, които засега са поставени в отдалечени квартали. Инициативата тръгва от кв. Младост 1А. Същата практика се вижда и в други градове и то от години, особено в Бургас, Добрич, Стара Загора и Русе, а също и град Девня, където е създадена фондация, която помага и се грижи за бездомни животни с увреждания.

_______________

Нови електрически автобуси и тролеи купува Община Русе

Община Русе в партньорство с “Общински Транспорт Русре’ЕАД ще кандидатства с проектно предложение за закупуване на чисто нови електрически автобуси и тролейбуси, които да се движат в града. Министерството на околната среда и водите предложи допълнителни мерки, чрез които общините да получават финансиране чрез оперативна програма “Околна среда 2014 – 2020 година’. Максималният размер на безвъзмездната финансова помощ за Община Русе е 39 милиона лева, с които да се закупят общо между 30 и 40 новопроизведени електрически автобуси и тролейбуси.

Едно от условията за кандидатстване е дружеството, което обслужва тролейбусния транспорт на Русе да е общинско.

Целта на Общината е подобряването на качеството на въздух чрез замяната на остарелите и амортизирани превозни средства, както и по-безопасен и привлекателен транспорт, който да намали използването на лични автомобили, което пък от своя страна ще доведе до положителен екологичен ефект.

_______________

В Община Горна Оряховица изграждат нови детски и спортни площадки.

Три нови детски площадки ще бъдат изградени в Община Горна Оряховица през това лято. Средствата за тях са целева субсидия от държавния бюджет. По националната програма “За чиста околна среда”, която се финансира от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда, ще направят кътчета за отдих в Горски долен Тръмбеш и Поликраище.

_______________

Полицаи направиха дарение за родилното в Монтана

Полицаи от Монтана, част от синдиката в МВР направиха прекрасно дарение, събирайки лични средства за закупуване на апаратура на стойност 4260 лева за родилното отделение на МБАЛ “Д-р Стамен Илиев” в Монтана.

Доброволните дарения са имали за цел да се събере нужната сума за  закупуване на пациентски монитор за възрастни с допълнителни неонатологични и педиатрични сензори и инфузионна помпа, който е предназначен за отделението по акушерство и гинекология.

След като сумата беше събрана беше подписан и договор за дарение от изпълнителния директор на лечебното заведение д-р Тони Тодоров и представител на Синдикалната федерация на служителите в Министерството на вътрешните работи.  От болницата изразиха своите огромни благодарности към доброто дело.

_______________

Бронзов медал за Несебър на европейския шампионат по карате Шинкиокушин

Европейският шампионат по карате Шинкиокушин за мъже до 21 години, юноши и кадети се проведе миналата седмица в Спортна зала “Йеденактка” в Прага, Чехия. Участие в шампионата взеха над 500 бойци от 32 европейски държави. Несебърският клуб “Бушидо” бе представен от Борислав Байчев и Виктор Байчев. България се нареди на седмо място с 2 златни, 4 сребърни и 4 бронзови медала в трите възрастови групи. Златни медали за българският отбор спечелиха Иван Иванов при кадети и Преслав Николов при юноши.

_______________

7,5 милиона лева инвестират в построяването на три детски градини в Пловдив

Първа копка на най-новото крило на детска ясла “Веселушка” в Пловдив беше направена през миналата година. Очаква се октомври месец тази година сградата да е вече факт. Крилото е за 32 деца. Започва се строеж и на филиал на ДГ “Чайка”, който ще е на ул. “Богомил”. Новата сграда ще поеме деца от първа до четвърта група. Скоро се очаква и да бъде обяврена процедура за нова детска градина на бул. Ал. Стамболийски” в район “ЮженЮ. Тя ще е за 200 деца и в нея ще има както басейн, така и физкултурен салон.

_______________

Ремонтират най-голямото училище в Несебър

За най-голямото училище в Община Несебър започва цялостна реконструкция по проекта “Реконструкция, ремонт, оборудване и обзавеждане на СУ “Любен Каравелов” – гр. Несебър. Проектът се финансира по подмярка 7.2 от “Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г.”.

Средствата, които са отпуснати са на стойност 1 681 000 лева и включват безвъзмездна финансова помощ, предоставена чрез Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, както и национално съфинансиране.

Сградата ще бъде санирана, ще бъде направен ремонт на покрива, полагане на топлоизолация по фасадите, подмяна на дограма, както и ремонт на спортните площадки. Планирано е да се изградят две нови баскетболни игрища с тартанова настилка, хандбално игрище, волейболни игрище, както и атлетическа писта. Ще бъдат монтирани и три броя тенис маси за външно ползване, както и външни трибуни.

_______________

Над 9 милиона лева инвестират в супертехника за лечение на онкоболни в Бургас

Над 9 милиона лева ще бъдат инвестирани в Комплексния онкологичен център в Бургас за изграждане на отделение по нуклеарна медицина и брахитерапия. “Строителството на новата сграда започва още тази седмица. Тя ще бъде до корпусите за лъчелечение и химиотерапия. На основия етаж ще работи апаратура, която установява с много голяма точност тумори и метастази в меките тъкани, а на 2-я ще имаме още един изключителен апаратза диагностика, известен като гамакамера. Той установява метастази на костите, така че ще можем да покрием цялото тяло като диагностика и лечение”, заяви управителят на Комплексния онкологичен център проф. Христо Бозов.

Над половин милион души от областите Бургас, Сливен и Ямбол ще имат възможност да се лекуват с тази съвременна апаратура, като се очаква да дойдат и пациенти от чужбина.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!