Това е България – България на добрите новини! (12.04 – 19.04.19г.)

Хубавото от седмицата, което ще ни радва и в следващите дни! Вижте какви позитивни новини открихме и се усмихнете широко и вие! Има ги!

*Заглавна снимка: Unsplash

_________________

Каузата “Капачки за бъдеще” събра 52 тона пластмаса само в София!

Нов рекорд и страхотен успех за каузата “Капачки за бъдеще” – инициативата, която на 13 април в София и Пловдив проведе голямо събиране на капачки успя да събере 52 тона капачки само в София!

Организаторите очкават в Пловдив да са събрани поне още 10 тона и още 7-8 в останалите градове от страната. Пракрасната инициатива, която стартира в края на 2017 година, вече може да се похвали с повече от 130 тона събрана пластмаса.

Целта, която си поставиха Мартина Йорданова и Лазар Радков с началото на кампанията беше през 2019 година да дарят 12 кувьоза и да рециклират поне 100 000 кг пластмаса. Към момента прогнозите са, че те ще успеят да изпълнят целта си още през есента!

Кампанията “Капачки за бъдеще” вече е подменила кувьозите в Червен бряг, Чирпан, Ботевград, Нова Загора, Троян и Кнежа. Още 5 кувьоза ще бъдат дарени, а със средствата от последната кампания ще могат да бъдат закупени от 6. Организаторите осигуряват и обучение за персонала на болниците за кувьозите, които даряват.

___________________

Кукленият театър във Видин сред поканените за фестивал в Сърбия

Държавният куклен театър във Видин е сред поканените да участват в 10-ия международен фестивал в Зайчар, Сърбия. Видинските актьори, които приемат това като добро признание за работата им, ще представят постановката “Принцесата и граховото зърно”, а участие във фестивала, който започва на 21 април, са заявили куклени театри от Хърватия, Босна и Херцеговина, Сърбия и Китай. Преди това спектакълът “Принцесата и граховото зърно” ще гостува на националния куклено-театрален фестивал “Михаил Лъкатник” в Ямбол, а актьорите Маргарита Костова и Христо Иванов ще покажат качествата си на разказвачи на приказки. Кукленият театър във Видин ще бъде и домакин и ще посрещне гостуването на китайски актьори.

_________________

С медали и европейска титла се завърнаха български каратисти

Дванадесетгодишни деца от столичния клуб “Макс спорт” постигнаха страхотен успех, завръщайки се с европейска титла от шампионата в град Бар, Черна гора. Общо 5 медала, 3 от които сребърни спечелиха малките каратисти.

В категорията до 12 години, отборни европейски шампиони на ката микс станаха Божидара Рановска, Едуард Иванов, Антон Киров и Михаил Николов.

В индивидуалният турнир пък Божидара грабна златен медал на кумите и сребърен на ката, а Едуард, Антон и Михаил завършиха отборно на ката с бронзови отличия.

7-годишната криста Делчева е най-малката участничка в шампионата и тя зае най-високото стъпало на почетната стълбичка. Йоана Харизанова, също на 7 години спечели сребърен медал на ката и бронзов на кумите, а в категория до 8 години спечели титлата.

Златото отиде при Михаил Николаев на кумите, също Боил Христов и Петър Кабакчиев в категорията до 16 години. Европейско злато донесоха и Георги Лалов и Никол Барзоева.

Карате клуб “Кюстеднил” също донесе у нас медали – 3 сребърни и 2 бронзови.

Иван Иванов стана втори на кумите в категория до 60 килограма при юношите и спечели бронзов медал отборно. Виктория Венкова стана вуцешампионка при кадети (14-15г.) в категория 54 килограма на кумите. Никола Симеонов завоюва бронз при кадето +70 килограма, а сребърен медалист стана Християн Василев на кумите в дисциплината отборно до 14г.

Бургас ще реализира най-големия ВиК-проект – за 507 млн. лв

Бургаското ВиК вече подаде проекта си за близо 507 млн. лв., което го прави и най-мащабният в страната. Предвидена е реконструкция на четири пречиствателни станции за отпадъчни води в агломерациите Бургас, Лозенец, Обзор и Царево и изграждане на две нови – за Карнобат и Свети Влас. До края на май ще започне изграждането на обхода на Поморие, който е последният етап от проекта за разширение на пътя Бургас – Слънчев бряг с вложени още 20 млн. лв. от националния бюджет. През следващата седмица ще започне и ремонтът на участъка от изхода на Бургас в посока кв. Ветрен и магистрала “Тракия”.

Със средства от Оперативна програма „Региони в растеж“ предстои рехабилитация на общо 33,5 км от третокласния път Айтос – Провадия. Започва и рехабилитацията на обхода на Камено. Представен беше напредъка и по друг важен за общината и областта проект – тази година ще стартира процедурата за инженеринг на връзката чрез северен обход на Бургас от магистрала “Тракия” до Слънчев бряг. Добрите новини за областта бяха обобщени по време на граждански диалог “Европа в нашия дом”. По време на дискусията стана ясно, че Бургас е първенец по отношение на санирането – 205 от общо 1669 за страната сгради вече са с нов облик, а живущите в тях оценяват ползите и икономиите на разходите за ток и отопление.

_________________

Бургаският зоопарк отваря врати в събота, 20 април

Бургаският зоопарк отваря врати в събота, 20 април. Двойки лемури и маймунки са най-новите му обитатели, а входът за посетителите в първия ден ще е свободен. Зоопаркът стана наскоро един от 10-те лицензирани в България, което му дава допълнителна възможност за обмен на полезна информация и на екзотични животни, за взаимопомощ при успешното им отглеждане, размножаване и лекуване, когато се налага. С новия лиценз собственикът на “Зоопарк Бургас” Кръстьо Дъбов получи правото да отглежда и примати. Първите вече очакват посетителите в събота. Това са чифт мадагаскарски лемури и чифт маймунки от вида “зелена морска котка”. На откриването в събота ще има развлекателна програма, демонстрация с хищни птици и още изненади. В съботния ден, поради очаквания интерес към събитието, ще има и допълнителен градски транспорт.

_________________

Община Ловеч ще финансира 25 проекта на читалища от Общинския проектен фонд

Община Ловеч ще финансира 25 проекта на читалища от Общинския проектен фонд. Комисия разгледала общо 32 проектни предложения от 27 читалища. Те били повече от определения финансов ресурс, затова решили приоритетно да се одобряват всички проекти за народни носии, тъй като те били задължително условие за доброто представяне на читалищните колективи. Щели да финансират и всички проектни предложения за купуване на компютърна и озвучиелна техника. Всички читалища щели да получат и по 100 лв, ако са кандидатствали за финансиране на транспортни разходи за участия в събори и фестивали. Фестивалите “Осъм, моя река” и “Фестивал на баклавата” също щели да получат средства.

_________________

16-годишният Иван Миронов сам шие народни носии

16- годишният Иван Миронов от Павликени съвсем сам шие български народни носии. Сам си намира автентичен плат, тъкан по стара технология, сам си крои дрехите. После всичко съшива на ръка. Той е ученик на Професионалната гимназия по аграрни технологии “Цанко Церковски”, в направление “Бизнес администрации”. “Обичам да гледам филми. И така съм се впечатлявал от културите на различните народи като японци, индийци, индианци и други. Започнах да ги изучаване тези култури. Ставаше ми все по-интересно и по-интересно. Един ден на село, докато разгръщах гардеробите , попаднах на везана риза. Тя обаче беше в окаяно състояние. Беше проядена от мишки, скъсана, на петна, стара. Но изключително красиви шевици грееха от нея. Сякаш по чудо, само те не бяха покътнати от времето. Взех я, прибрах я у дома в Павликени. След това с помощта на моята баба, намерихме подходящ плат, прикачихме към нея само шевиците и направихме нова, мъжка риза за мен. Така разбрах, колко богата и уникална е и българската култура“, разказва младежът, влюбен във всичко, пропито с българщина. След ризата поискал елек, избрал си модел и се захванал. После от всеизвестна снимка на Стефан Караджа си харесал долнището. Намерил дори и гайтан за направата му. Скроил го и ушил отново сам, на ръка.

Освен, че е вече изкусен майстор на ръчно изработените носии и везането, момчето написа и първата си авторска пиеса, отново подтикнат от любовта си към българския фолклор. Тя носи името “Крали Марко в XXI век”. Иван вече е осъзнал, че не си струва да напуска България, защото тук е роден, тук са корените му, тук ще работи и тук ще даде най-доброто от себе си.

_________________

Панагюрище с безплатен интернет по инициативата WiFi4EU

В Панагюрище вече работи безплатният интернет с инициативата WiFi4EU, благодарение на кмета Никола Белишки и екипа му, кандидатствали сред първите за бързото изграждане на системата. Комисар Мария Габриел връчи символично ваучера за 15 000 евро за осигуряването на шест точки за свободен достъп до интернет. “Страхотно беше да видя как работят вече и другите три точки, освен тази на площада, чрез видео връзка с ученици, които се логнаха от тези места. Това е прекрасен пример за ползата от инициативата WiFi4EU за хората от всяка община. Тя дава и още една възможност на Панагюрище да покаже своето богато културно-историческо наследство на повече европейци“, сподели тя след посещението си в града.

_________________

Медицински факултет към Университет “Проф. д-р Асен Златаров” откриват в Бургас

Медицински факултет към Университет “Проф. д-р Асен Златаров” откриват в Бургас. Добрата новина съобщи кметът Димитър Николов веднага след срещата в Министерски съвет, който даде “зелена светлина” на откриването на специализираният факултет  по медицински грижи в града.

Разкриването на Медицински факултет в бургаския университет “Професор д-р Асен Златаров” е дълго чакан. За да се стигне дотук помогнаха държавни институции, медицински специалисти, представители на всички  политически партии и бургазлии, поясни Добрият чичко кмет, както го наричат децата.

Осем години водим сериозна борба Бургас да си има собствено обучение по медицина. Това е изключително важно, защото ние с наши средства, със средства на града успяхме да създадем и довършим един прекрасен факултет, една много модерна сграда, която е оборудвана със съвременна техника, изключително подходяща за обучение на студенти по медицина.. Това не е новина само за Бургас, защото този факултет ще влияе и върху  целия Югоизточен район в България, защото ще даде и сериозна крачка в подобряването на качеството на здравеопазването. Сега имаме възможност да поканим най-добрите преподаватели, ще създадем условия за да ги привлечем, ще им предоставим и апартаменти от нашия сграден фонд, които да отговарят на техните изисквания. Ще им съдействаме когато е необходимо да осигурим места в бургаски детски градини и училища, за да можем да задържим тези професионалисти, заедно с техните деца и семейства. Защото тези хора, които ще преподават висша медицина ще бъдат и най-добрите специалисти“, каза още Димитър Николов пред БНР.

_________________

4,3% повече приходи от туризъм през първите два месеца на година

Приходите в туризма за първите два месеца на 2019 година са 425 млн. евро, което е с 4,3% повече от миналата година, обяви министърът на туризма Николина Ангелкова.

Ръстът на нощувките в местата за настаняване с 10 и повече легла за периода е 5,8%.

По думи на Ангелкова за този период се отчита спад на международните туристи с 1%. “Това означава, че идват по-малко туристи, но остават по-дълго в страната ни и харчат повече. Това от своя страна подпомага икономиката. Надявам се тази тенденция през годината да се запази, независимо от броя на чуждестранните туристи, които посещават страната ни. За нас е важно да върнем и българските туристи. Желанието ни е те да изберат България, затова и усилено промотираме нашата кампания във вътрешността на страната”, подчерта Николина Ангелкова.

_________________

Откриваме ВВВУ “Георги Бенковски” в Долна Митрополия

Народното събрание единодушно одобри откриването на Висшето военновъздушно училище “Георги Бенковски” (ВВВУ) “Георги Бенковски” в Долна Митрополия. Очаква се то да отвори врати през януари следващата година, а за него са отделени 4 млн. лв.

С откриването даваме знак – повече грамотност, сигурност и безопасност на полетите. Отваряме вратата за подготовка на кадри за гражданската авиация, защото в региона има глад за такива“, посочи ген. Константин Попов, председател на комисията по отбрана в НС при представянето на решението.

Държавното ВВВУ “Георги Бенковски” ще подготвя кадри за гражданската авиация и военновъздушните сили на страната.

_________________

Започна рехабилитацията на 32,5 км от второкласния път II-62 Дупница – Клисура – Самоков

Започна рехабилитацията на 32,5 км от второкласния път II-62 Дупница – Клисура – Самоков. Второкласният път свързва ГКПП “Гюешево” с АМ “Струма”, с път I-1 София – Благоевград и АМ “Тракия”. Инвестицията е за над 26 млн. лв.
Проектът се финансира по ОП “Региони в растеж” 2014-2020 г. чрез Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет. Рехабилитацията на второкласния път обхваща два участъка – лот 27 и 28. Единият започва от Дупница и завършва при границата с област София, а вторият е малко преди с. Клисура и е до кръстовището с околовръстния път на гр. Самоков. Над 1,6 км от отсечката, която ще се ремонтира преминава през Дупница и съвпада с трасето на бул. “Каваклия” и ул. “Самоковско шосе”. Участък от 1 км е в регулацията на с. Клисура. Ще бъдат ремонтирани четири големи съоръжения – жп надлез /60 м/ и мост /52 м/ над р. Тополница в гр. Дупница, както и два моста с дължина по 6 м над реки при 59-ти и 67-ми км на пътя.
Ремонтът включва нова асфалтова настилка, възстановяване на отводняването на пътя, нови ограничителни системи, пътни знаци и хоризонтална маркировка. Срокът за изпълнение на строително-монтажните работи е 15 месеца.

_________________

69 ученици от община Тунджа с високи резултати получиха стипендии

Кметът на община Тунджа Георги Георгиев връчи стипендии и еднократно финансово стимулиране на 69 ученици и студенти, постигнали високи резултати в образованието и в спорта, както и на младежи в неравностойно социално положение. Финансовите стимули бяха раздадени в навечерието на празника на общината – 22 април – Международен ден на Земята. Средствата са събрани по време на ежегодния коледен благотворителен бал на общината.

_________________

Троянската самбистка Ана–Мария Манушева с европейската титла в категория до 60 кг

Троянската самбистка от “Чавдар”,  Ана–Мария Манушева спечели безапелационно европейската титла в категория до 60 кг. На проведеното от 11 до 15 април в Лимасол, Кипър европейски шампионат по самбо за девойки. Нашето момиче победи Елизавета Лобонова от Русия на финала. Другите й подгласнички са  Виктория Поповия от Украйна и германката Лиза Оберфол . В турнира участваха 265 състезателя от 21 страни – Армения, Украина, Русия, България, Грузия, Беларус, Латвия, Литва, Эстония, Израел, Азербайджан, Молдова, Франция, Ирландия, Нидерландия, Германия, Гърция, Румъния, Македония, Кипър, и Полша. Състезателите се бориха в категориите : 48, 60, 75 кг (юноши); 40, 52, 65 кг (девойки); 48, 62, 82 кг (юниор); 44, 56, 68 кг (девойки старша). В категория  до 65 кг при девойки младша възраст  Лидия Петрова от Националния отбор на България също извоюва златото.

_________________

Три многофункционални спортни площадки ще бъдат реконструирани и възстановени в Дружба 1

Три нови, модерни и многофункционални спортни площадки ще бъдат реконструирани и възстановени в ж.к. Дружба 1, район Искър. Вече е одобрен ПУП в квартала и това позволява да се започне работа по ремонта на съоръженията. Те са съществуващи, но в момента са в ужасно състояние. От районната администрация изчакаха дълго време, защото терените бяха блокирани от липсата на планове и реституционни претенции. Спортните площадки са на ул. Вардар, срещу бл. 45, до бл. 161 и на ул. Иван Арабаджията до пазара. Ремонтът им ще бъде финансиран от Специализирания общински приватизационен фонд с 325 000 лв. Спортните съоръжения ще могат да се използват за футбол, хандбал и волейбол. Разположени са до обществени обекти и училища, което дава възможност на много хора да спортуват. Съвсем скоро ще бъде пусната програмата “Зелена София” за 2019 г. и гражданите ще могат да кандидатстват по нея за облагородяване и озеленяване на градинки и междублокови пространства.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!