Това е България – България на добрите новини! (19.07 – 26.07.19г.)

Приключваме и тази работна седмица с много позитивизъм и добро настроение! Вижте някои от причините:

*Заглавна снимка: Unsplash

_________________

България с първи медал от Европейското по конна езда

Ая Митева записа исторически успех за страната ни, като спечели бронзов медал по конна езда на Европейското първенство за юноши и девойки до 14-годишна възраст по прескачане с препятствия.

Първенството се проведе в град Волден, Холандия, като в надпреварата взеха участие общо 120 състезатели от 30 държави.

Националният ни отбор от деца също се представи изключително достойно. Съставът от Ивана Ангелова (14 години), Ася Петрова (13 години) и Елиза Щолакова (12 години) се размина само с една точка от класирането в челните позиции.

_________________

Българският филм “Котка в стената” влезе в състезателния списък за “Златния леопард” в Локарно

Българската драма “Котка в стената” на режисьорите Весела Казакова и Мина Милева беше включен в основната състезателна програма на кинофестивала в Локарно, Швейцария. Фестивалът ще бъде открит на 7 август и ще продължи 10 дни. Българската лента се състезава за голямата награда “Златния леопард”.

Премиерата на филма ще се състои именно в Локарно, а по-късно ще се състезава и за отличие на международния конкурс в Сараево, където присъства и друго българко заглавие, а именно – “В кръг” на Стефан Командарев.

Действието във филма “Котка в стената” се развива на фона на Брекзит, когато масово в пресата се четат заглавия като “Изпратете ги обратно“. В общински блок в лондонския квартал “Пекъм” българско семейство ще си създаде конфликт със съседите си заради изоставена котка. Лентата показва разкъсваната от колебания и противоречия Великобритания, както и сложните взаимоотношения, които настъпват между българските емигранти и консервативните британци.

_________________

В Италия ще бъдат показани множество български, културни ценности.

Размяната на изложби е новата идея, върху която започват да работят министрите на културата на България и Италия. По време на работна среща в Рим, Боил Банов и Алберто Бонисоли обсъдиха бъдещите експозиции на български културни ценности, които ще бъдат реализирани в сътрудничество с някои от най-големите галерии и музеи в Италия. Част от тях са галерия “Уфици” във Флоренция, Националният археологически музей в Неапол, галерия “Боргезе”, както и Националният музей на Рим.

_________________

185 хил. долара ще получи паметникът на Бузлуджа от американската фондация Getty

Безвъзмездно финансиране в размер на 185 хиляди долара ще получи паметникът на Бузлуджа, за да бъде изготвен план за неговата консервация. Паметникът е сред 10-те избрани сгради, които ще бъдат спонсорирани от фондация Getty за 2019 година по програмата Keep It Modern.

От 2014 година насам близо 64 проекта от цял свят са получили подкрепа , като някои от тях са Операта в Сидни, сградата на общината в Бостън, Университетът “Баухаус” в Десау и др.

В тазгодишната селекция, освен България влизат и сгради от Мозамбик, Испания, Аржентина, САЩ, Литва, Уганда и Франция.

Програмата има за цел да подпомогне изготвянето на планове за консервация, които да служат за пример и да развиват знанието за опазването на сградите от модернизма.

_________________

Български професор по археология с престижно отличие от Япония

На тържествена церемония, състояла се само преди дни, българският професор по археология Диана Гергова беше отличена с държавния орден на Япония “Изгряващо слънце – Златни лъчи с розетка”.

Церемонията се проведе в резиденцията на японския посланик в София, като на нея бяха поканени множество официални лица, а специално от Токайския университет в Япония пристигнаха и поздравителни картички. Отличието се връчва с решение на правителството на Япония. Проф. Диана Гергова е траколог, дългогодишен ръководител на археологическите разкопки в Националния резерват “Сборяново”, светилището на Дионис на връх Острец и на Дядовската селищна могила, която е проучвана от българо-японски екип.

Наградата беше получена за насърчаването на взаимното разбирателство и приятелство между двете страни чрез изследвания в областта на археологията, а отличието й връчи лично негово Превъзходителство посланика на Япония у нас Масато Ватанабе.

_________________

400 000 лева от анонимен дарител бяха получени за реставрацията на къщата на Райна Княгиня

От години къщата на Райна Княгиня на ул. “Софроний Врачански” 119, София е в тежко състояние и със сериозна нужда от реставрация. На 25 юли на сесията на столичния общински съвет ще бъдат разгледани средствата, които анонимен дарител даде за реставрация на къщата. Те са 400 000 лева и са дарени за възстановяването на порутената сграда.

_________________

С 260 000 лева ще се ремонтира църквата в с. Миндя

Църквата “Св. Архангел Михаил” в село Миндя предстои да бъде изцяло ремонтирана до края на лятото. По време на работата се предвижда да се пристрои външен нартекс пред основния вход, като ще се запази характерът на сградата. Основната носеща конструкция е в добро състояние, но покривът и водоотвеждащата система се нуждаят от основен ремонт. Ремонтът ще бъде извършен от търновска фирма, която е спечелила обявената обществена поръчка. Средствата са в размер на 261 824 лева без ДДС.

_________________

32 деца с 32 отличия от World Mathematics Invitational

Световното математическо състезание World Mathematics Invitational премина с изключителен успех за българските деца. Те се върнаха с 32 отличия. Състезанието се проведе в японския град Фукуока, където те се конкурираха с 1900 състезатели от 25 държави. 4 диамантени, 6 златни, 15 сребърни и 7 бронзови медала за българският отбор.

_________________

В Община Аксаково подобряват пътните връзки между селата

Работи се активно по подобряването на пътната инфраструктура между град Аксаково и 23-те населени места на територията на общината. Средствата за ремонт на пътната настилка са бюджетни средства на местната администрация. Кметът на община Аксаково инж. Атанас Стоилов заяви, че “Интересът към инвестиции на територията на нашата община е сериозен и отдавна надхвърля капацитета на голямата градска бизнес-зона “Юг”. Това налага, доколкото възможностите позволяват, подобряване на пътната инфраструктура“.

_________________

Българка спечели 3 медала от световен конкурс за сценични изкуства

15-годишната Димитрина Германова успя да завоюва три медала за страната ни на Световния шампионат на сценичните изкуства WCOPA в Холивуд, Лос Анджелис. Димитрина успя да вземе 3 награди от общо 4-те конкурсни номинации. В конкурса са взели участие хиляди деца от над 60 различни държави. Димитрина Германова впечатли журито с певческите си възможности, като се състезава в направлението “Вокал” и спечели два сребърни медала в номинациите Contemporary и World Music и един бронзов медал в номинацията Pop Music.

_________________

Станахме волейболен вицешампион на Европейското първенство за юноши до 17 години

Националният ни волейболен отбор за юноши до 17 години се класира на второ място на Европейското първенство. Момчетата успяха да победят съперника си Полша на полуфинала, но на финал паднаха от Франция. Въпреки загубаха на финала, отборът се представи повече от добре и показа спортен дух, мотивация и много настроение. На трето място се нареди отборът на Полша.

_________________

Летният фестивал “Реката” ще се проведе за четвърта поредна година

Сдружение “Рисувай с нас” в Свищов успя за четвърта поредна година да организира и покани малки и големи на фестивала “Реката”. Темата на тазгодишното издание е традциите и ще се проведе в седмицата 5-11 август 2019г. На фестивала ще има любими приложни изкуства, работилници, лятно кино и много други занимания за малки и големи. Ще бъдат представени няколко български филма, както и открити две изложби – калиграфско изкуство с авторите Симеон Желев, Полита Караилиева и Петър Караилиев, а също и карикатури на знаменития Александър Божинов.

Всички средства, които ще бъдат събрани от фестивалната програма ще бъдат дарени за различни каузи, свързани с местния и културен живот на града.

_________________

Цанко Цанков постави нов рекорд, като преплува Бургаския залив

Цанко Цанков постави пореден рекорд – за 14 часа, 24 минути и 34 секунди той успя да преплува 44,7 км. – целия Бургаски залив. Началото беше поставено в 6:20 часа от най-северната точка на залива – нос Емине и приключи по-малко от 15 часа по-късно в 21ч. на плаж “Перла” в Приморско.

След 8 месеца подготовка той успява да се справи с предизвикателството, макар че сам казва, че “от средата на дистанцията до края на цялото плуване беше свързано с една непрестанна борба, която водих, за да мога да завърша с тази дистанция“.

_________________

Започна рехабилитация на улиците в Банско

Започна ремонт на улици в Банско и Добринище по Програма за развитие на селските райони на ДФ “Земеделие”. Начало на изпълнението дадоха кметът Георги Икономов и директорът на Областна дирекция Държавен фонд “Земеделие” Светлана Сотирова. Преди да направи първа копка кметът изказа благодарност за отпуснатата безвъзмездна помощ и за успешното партньорство на двете институции.

_________________

Българският филм “Ирина” спечели награда за режисура в Япония

Филмът “Ирина” получи поредното си признание на 16-я международен кинофестивал “Skip City” в токийското предградие Кавагучи. Председател на фестивала е известния режисьор Такаши Миике, а наградата за режисура беше връчена на продуцента Стефан Китанов. Лентата излиза у нас на 25-и октомври тази година.

Също огромно признание и пореден успех получи и Мартина Апостолова, която получи почетен диплом – Special Mention от 26-я европейски кинофестивал в Палич.

_________________

26 електрически легла бяха дарени за старчески дом във Велико Търново

Евробайкърс направиха дарение от 26 електрически легла за Дома за стари хора “Венета Ботева”. Стойността на дарението е 12 000 евро и ще облекчи и подпомогне грижата за хората в дома. Зад инициативата стои безнесменът Петър Стойчев и местни представители от общността на притежателите на мотори “чопър”. Догодина се очкава още едно дарение, на стойност 200 000 евро, за местни лечебни заведения. Транспортът за оборудването е платен от общината.

_________________

5 сребърни и 1 бронзов медал за математиците ни на олимпиада в Бат

Българският отбор по математика спечели 5 сребърни и един бронзов медал от 60-та Международна олимпиада, която се проведе в Бат, Великобритания. Участие в състезанието взеха над 600 участници от 112 отбора от цял свят. България, Румъния и Унгария са единствените три страни, които са взели участие във всички 60 издания на Международната олимпиада от създаването й до днес.

_________________

Страната ни има за първи път световен шампион по модерен петобой

Светла Згурова спечели първото място на първенството за девойки до 17 години в София. Съвсем скоро тя спечели и титла на шампион на европейското първенство, така че беше основен фаворит в надпреварата. Страната ни беше домакин на две Световни първенства по модерен петобой за юноши и девойки, които се проведоха от 18 до 24 юли.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!