Това е България – България на добрите новини! (05.11 – 12.11.20г.)

Разказваме ви за позитивните новини от седмицата!

Заглавна снимка:  Alexandr Bormotin on Unsplash

___________________

Българският филм “Котка в стената” с награда в Германия

“Котка в стената” на Мина Милева и Весела Казакова спечели вниманието на журито на “Финансовите филмови награди на Фолксваген”, което му даде специалната награда. Докосна ни простотата и съчувствеността, с които този филм разкрива състоянието на източно европейската миграция.

Този дебют провокира социалните проблеми на работническите класи в Обединеното Кралство и показва какво може да ни обедини, независимо от културата ни, споделят мотивите си членовете на комисията.

___________________

Спасих дете, родено 480 грама

Недоносено момченце, родено преди по-малко от три месеца с тегло 480 грама в Акушеро-гинекологичния комплекс при Университетската многопрофилна болница за активно лечение “Проф. д-р Стоян Киркович” в Стара Загора, вече е изписано от Клиниката по неонатология. Детето е с тегло от 1,7 кг и е настанено за долечение в дом “Майка и бебе” преди да се прибере при своите родители, съобщава завеждащият клиниката доц. д-р Христо Мумджиев. Той уточни, че бебето е родено в 23-а гестационна седмица, което е рядкост за България. “Детето все още не може да се отглежда в домашни условия, но се радваме, че успяхме да помогнем за стабилизирането на неговото състояние“, споделя доц. д-р Мумджиев.

Още една добра новина за новородено има и в Хасково. Там изписаха жената с коронавирус, която роди здраве бебе в АГ-отделението на МБАЛ-Хасково. Проявеният професионализъм от екипа на Клиниката по неонатология за пореден път доказа, че лечебното заведение остава водещо в Югоизточна България по диагностиката и лечението на новородените деца.

___________________

Нова детска градина за 3 млн. лв изграждат в община Родопи

Нова сграда за детска градина “Синчец” ще бъде изградена в община Родопи. Жители споделят, че това е първият от десетилетие голям проект, дело на екип от местната администрация. Новото детско заведение ще бъде модерно и с много зеленина в пространството около него. Идеята е тук да се възпитават и отглеждат децата от селата Браниполе, Белащица и Брестник. Проектът е бил приоритетен за общината, а с него ще се реши и проблем с лошата инфраструктура в детските градини в общината. 

___________________

Велико Търново ще има нова сцена на Летния театър

Снимка: velikoturnovo.info

Валико Търново ще има нова сцена на Летния театър в парк “Марно поле”. По план съоръжението трябва да е покрито и със сигурност ще придаде завършен вид на цялото културно пространство. Реконструкцията започва скоро, съществуващата основа на сцената се подготвя вече за поставянето на металните профили. Авторите на проекта споделят, че конструкцията ще е преместваема, а завършващото покритие ще е от специално винило платно, което ще издържа на всички атмосферни условия. Инвестицията е осигурена от общинския бюджет, както и от събрани средства на благотворителните балове през 2018 и 2019 година.

___________________

Нови детска градина и учебен корпус ще има Русе

7 млн. лв за изграждането на нови детска градина и учебен корпус осигури община Русе. Инвестициите в града за тези обекти са възможни благодарение на 2 проекта, одобрени вече от Министерството на образованието и науката. Изграждане на нова детска градина в кв. 103 ще струва близо 3 млн. лв, като се предвижда да бъде построена нова двуетажна сграда със сутерен на мястото на съществуваща стара такава, а в нея да се разположат занимални за 5 групи, физкултурен и музикален салон, лекарски кабинет, басейн и административни помещения. На двора пък се предвижда да има 5 детски площадки, спортно игрище, богато озеленено пространство около тях, както и соларни панели и газова инсталация да отопляват сградата, която трябва да е готова до края на 2023 година.

Новият учебен корпус ще е към СУ “Васил Левски” и ще струва 4 млн. лв. Ще разполага със сутерен, 12 класни стаи, 4 учителски кабинета, тоалетни, хранилище, складове, инсталационни помещения, пътнически асансьор. В корпуса ще има и зона за отдих със спортни площадки.

___________________

Реновират детска градина в габровското село Яворец

530 000 лв. ще струва реконструкцията, обзавеждането и оборудването на детска градина “Дъга” в габровското село Яворец. Средствата са осигурени от Министерството на образованието и науката по програма за 2020-2022 година. Планирани са строително-ремонтни работи, мерки за енергийна ефективност в сградата, обновяване на дворното пространство и детските площадки, доставка и монтаж на мебели, оборудване и инвентар. Целта е да се разшири капацитетът на детското заведение и да се създадат условия за обхващане на всички деца, навършили 4 години в задължителното предучилищно образование. Община Габрово е готова с проектни предложения и за детски градини “Мечо Пух” в село Поповци, “Мики Маус” в село Враниловци, като заедно и с детското заведение в Яворец общата инвестиция ще бъде малко над 1,6 млн. лв, а обектите трябва да бъдат завършени до края на 2022 година.

___________________

4,9 км от пътя Павел баня – Горно Сахране ще бъдат ремонтирани за 2 млн. лв.

Започна ремонтът на 4,9 км от пътя Павел баня – Горно Сахране. Инвестицията е за почти 2 млн. лв, а ремонтните дейности трябва да приключат до края на тази година.

Второкласният път пресича Подбалканския път Калофер – Казанлък и е важен за пътуващите през прохода Шипка към Пловдив. С обновяването му ще се подобри връзката и с балнеоложкия курорт Павел баня, както и е важен за етнографския комплекс “Дамасцена” и едно от най-големите дървообработващи предприятия.

Проектът предвижда цялостна подмяна на асфалтовата настилка, подобряване на отводняването, почистване на крайпътната растителност за осигуряване на необходимия габарит на пътя. Отсечката ще има и нова пътна маркировка, както и нови пътни знаци.

___________________

Бургас създава единна Социална приемна

Община Бургас създава единна Социална приемна за улеснение на гражданите си. В нея държавната агенция и общинската служба ще предоставят едновременно информация, консултация и осъществяване на социални услуги за хората с увреждания. Помещението вече е определено, като има оформени три работни гишета и място за изчакване, както и обособени места за попълване на необходимите документи. Предстои да се подобри достъпността на средата откъм пл. “Св. св. Кирил и Методий” чрез ремонт на изградените рампи.

В новата Социална приемна предоставяните услуги ще са свързани с предоставянето на лична помощ на деца и възрастни с увреждания, ще се осъществява и прием на заявления – декларации за ползване на административни услуги в системата на Агенцията за социално подпомагане, касаещи правата на хората с увреждания.

___________________

Инвестират 31.2 млн. лева за нови училища и детски градини във Варна

31.2 млн. лева получава Варна за нови сгради и пристройки на училища, детски градини и ясли. Средствата са по програма на МОН за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция в периода 2020-2022 г., по която морската община кандидатства с проекти. Съфинансирането от местния бюджет е в размер на 14.7 млн.лева. С осигурените средства ще бъдат изградени 12 нови сгради и пристройки на училища, детски градини и ясли. Програмата за обновяване и разширяване на образователната инфраструктура в града е част от каузата “Варна-град на знанието”.

Нови сгради ще се построят за три училища –ГПЧЕ “Йоан Екзарх”, III ПМГ “Акад. М. Попов” и начално училище в курорта “Св. Константин и Елена”. Ще бъдат изградени допълнителни корпуси на СУ “Найден Геров”, СУ “Кл.Охридски” и ОУ “Васил Друмев”. Целта е поетапно осигуряване на едносменен режим на обучение на учениците във Варна. СУ “Найден Геров”, в което се откри първата в страната паралелка “Компютърна анимация”, вече е с обновена фасада, спортни игрища от бюджета на общината, а сега проектира да има нов модерен физкултурен салон в допълнителния корпус с пари от държавата.

Снимката е илюстративна
Unsplash

С отпуснатите средства по програмата на МОН ще бъдат построени три нови сгради на детски градини- в район „Одесос”, нова постройка за 6 групи до ДГ “Дружба” в район “Приморски”, сграда за 6 групи до ДГ „Ран Босилек” в село Тополи. Предвиден е строеж на нов корпус за 4 групи към ДГ “Приказка” в кв. “Кайсиева градина” и пристройка към сградите на детска ясла “Роза”.

Нови сгради ще се построят за три училищата – ГПЧЕ “Йоан Екзарх”, ІІІ ПМГ “Акад.М.Попов” и начално училище на ул. “28-ма” в кк “Св.Константин и Елена”. Средства са отпуснати и за изграждане на допълнителни корпуси на VІІ СУ “Найден Геров”, СУ “Св.Климент Охридски” и ОУ “Васил Друмев”. Целта е поетапно осигуряване на възможности за едносменен режим на обучение на учениците във Варна.
Програмата за обновяване и разширяване на образователната инфраструктура в града е част от каузата “Варна – Град на Знанието”.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!