Това е България – България на добрите новини! (05.02 – 12.02.21г.)

Ето и кои бяха част от хубавите новини, които намерихме през изминалата седмица.

*Заглавна снимка: Ивайло Петров 

_______________

Българин с награда за хайку “Basho-An”

“Тих ветрец, поклаща се лешников цвят, нашият свят още го има”.

Това е българският превод на хайкуто на Владислав Христов, което му печели японската награда за хайку “Basho-An”. С това той става първият българин носител на това престижно отличие!

Хубави вести от Япония! Щастлив съм да съобщя, че съм първият българин носител на хайку наградата “Basho-an”. Организатор на конкурса е Музеят на Башо в Токио. В третото му издание са участвали 1573 души от 44 държави. Моето хайку е избрано от професор Кай Хасегава от Токийския университет. Това отличие нямаше да бъде факт без преводаческата помощ на Марина Карчинова и Вангел Имреоров, за която съм им безкрайно благодарен. Благодарности и на Радостина Драгостинова за това, че ме насърчи да участвам в този конкурс. Желая още много успехи на българските автори, пишещи хайку през 2021 година!”, споделя лично Владислав във Фейсбук.

_______________

Казанлъчанин посрещна новородената си дъщеря като засади 200 дръвчета

Казанлъчанинът Ивайло Пенчев отбеляза най-голямото събитие в живота си – раждането на неговата дъщеря със страхотна инициатива. Новозасадените 200 дръвчета от вида Дъб Цер са символа на появата на неговата първа рожба. В „празненството” се включили и много приятели, като всичките дръвчета били засадени на специално отреден от Горско стопанство-Казанлък парцел близо до язовир „Копринка”. Младите насаждения също са от благотворителна инициатива, а служителите на Горското осигурили на доброволците и мечове на Колесов, с които да улеснят засаждането. „Толкова е лесно всичко да се случва по най-добрия начин, но ние винаги си намираме извинение, че не го правим. Роди ми се дъщеричка и реших да събера приятелите ми и да засадим дръвчета. Свързах се с прекрасните хора от Гората.бг, които ми изпратиха дръвчета – Дъб Цер. След това говорих и с Горското стопанство, които ми дадоха разрешение за залесяване. Намерих туби за поливането. Толкова е просто! Стига човек да има желание!”, споделя в социалните мрежи Ивайло и благодари на всички близки хора, които са го последвали в инициативата по повод най-прекрасния ден в живота му – раждането на дъщеричката му.

_______________
Наша цигуларка с две награди от престижен международен конкурс

Българска цигуларка спечели две награди от международен конкурс. Зорница Иларионова спечели първа награда в категория „Цигулка“ и втора награда в категория „Камерна музика“ заедно с пианистката Мартина Табакова от престижния Международен форум „Рудолф Баршай“ в Санкт Петербург. В събитието участваха над 400 музиканти, оценени от жури, в което са едни от най-видните руски музиканти и педагози.

Конкурсът се проведе онлайн поради пандемия Ковид-19, а Зорница се представи с произведения от композиторите Й. С. Бах, Х. Виенявски, Ц. Франк, Е. Шосон и др. „Изключително благодарна съм на моите педагози за подготовката, която ми дадоха. Благодарение на нея успях да спечеля два много сериозни международни конкурса в едни от водещите места за класическата музика – Москва и Санкт Петербург!“, коментира талантливата млада музикантка. Припомняме, че преди два месеца Зорница Иларионова и пианистката Мартина Табакова спечелиха първа награда на престижният Международен конкурс “Леополд Белан” в Париж с безпрецедентно единодушие на журито и първа награда на Международния конкурс за млади изпълнители в Москва, както и Първа награда в категорията за Камерна музика. Наскоро тя прие предизвикателството да участва в късометражен филм на актрисата Елена Петрова, което й донесе нови радостни емоции. В лентата Зорница Иларионава участва като цигуларка и си партнира с Елена Петрова и актьора Любомир Ковачев.

_______________

АБК с призив към компаниите и частните лица да дарят книги

АБК с призив към компаниите и частните лица да дарят книги. В началото на тази година, след месеците на предизвикателства пред целия културен и образователен сектор, браншовата Асоциация „Българска книга” се обръща към бизнеса и всички хора, които вярват в силата на книгата, с апел да купят книги и да ги дарят на своите любими училища, библиотеки, читалища. „Четенето на книги е в основата на всяко развито и проспериращо общество. В ситуация като днешната, четенето помага и дава надежда. Книгите остават частицата култура, достъпно по всяко време. За да може да бъдат достъпни и за всеки, подарете любимата си книга на библиотека, читалище, училище. Включете се в Акция „Книгодаряване” с жест на социална отговорност”, казва Диана Бойчева, издател и член на Управителния съвет на Асоциация „Българска книга”. Даряването на книга е акт на корпоративна социална отговорност, но не само. Включвайки се в Акция „Книгодаряване”, компаниите се превръщат и в посланици на четенето, изтъкват важността на книгите и четенето като част от формалното и неформално образование, споделят любовта си към книгите.

Акция „Книгодаряване” на Асоциация „Българска книга” е естествено продължение на кампанията „Купи 1 книга”, която стартира през април миналата година с цел да подпомогне книгата, да я съхрани като ценност и да гарантира нейното бъдеще. Под нейната шапка се проведоха инициативите „За да я има книгата”, „Купи 1 книга. Дари я на своето училище”, „Купи 1 книга. Подари я за Коледа” и настоящата „Купи 1 книга. Зарадвай любим човек”.

_______________
Рекордно количество боклук събраха доброволци край Бургаското езеро

Рекордно количество боклук събраха доброволци край Бургаското езеро. По този начин от Сдружение на риболовците отбелязаха Световния ден на влажните зони.

Общо 170 чувала боклук и 97 автомобилни гуми бяха събрани в рамките на 2 часа, съобщиха от сдружението. Еко зоните, които са добре познати на риболовците от Бургас, са успели да акумулират множество отпадъци. Те бяха събрани днес от общо 75 участници, в това число членове на Сдружение “Бургаски езера” заедно с членове на онлайн групата “Риболов край Бургас”, Академия по бойни изкуства “Hikari”, ОЗБГ и граждани.

В събитието се включи и целият екип на МИРГ “Бургас-Камено”, водени от председателя на УС и общински съветник от групата на СЕК – Кирил Начев. Той организира извозването на значителното количество отпадъци до близкото депо. Повечето участници бяха дошли заедно с децата си, които се включиха наравно с възрастните в събирането на рекордното количество боклук.

_______________

Община Стара Загора подобрява разделното събиране на отпадъци

Община Стара Загора договори възможности за подобряване на разделно събиране на отпадъци. Ресорният зам.-кмет Йордан Николов се срещна с представителите на фирма „Булекопак“ АД , отговаряща за системата за разделно събиране на отпадъци от опаковки в цветни контейнери. Бяха набелязани конкретни мерки, които да допринесат за по-ефективното и качествено събиране на рециклируемите отпадъци.

По думите на Николов зачестяват сигналите от граждани за препълнени и необслужени контейнери за разделно събиране. С фирмата изпълнител е договорено съвместно с представители на общинска администрация, следващата седмица да стартира мониторинг на системата за разделно събиране за времето за запълване на съдовете.

След извършването на проверката ще бъде преценено какви мерки да бъдат предприети. Възможните действия са повишаване на кратността на обслужване на контейнерите в районите с най-голям обем събирани отпадъци и/или увеличаване броя на съдовете в една точка, където инфраструктурата позволява.

_______________

Реновират Летния театър в Г. Оряховица, договорът ца 3,2 млн. лв подписан

Договор за 3,2 млн. лв с МРРБ подписа преди дни зам.-кметът на Г. Оряховица. Средствата са за спечелен проект на реконструкция, модернизация и въвеждане на мерки за енергийна ефективност на сграда на читалището, което стопанисва помещенията и откритата сцена на Летния театър.

Строително-ремонтните дейности ще започнат до дни и предвиждат цялостна реконструкция. На първо ниво ще бъде разположена зала „Верен” и малка репетиционна, складове, съблекални и санитарни възли. Второто ниво е за административни офиси, кръжочни помещения, подготвителни към сцената ръкави. Метални стълби ще водят до трето ниво, където ще се монтира сценично осветление. Предвиден е достъп за хора с увреждания чрез асансьор за достъп до двете нива. В амфитеатъра са предвидени 1860 седящи места и още 20 за трудно подвижни хора.

_______________

Пътят Бургас – Царево ще е готов до лятото, гарантират от АПИ

Пътят Бургас – Царево ще е готов до лятото, гарантират от Пътната агенция. Дейностите ще започнат в първите след стабилизиране на времето и ще приключат за туристическия сезон.

Предвидените средства са за 800 000 лв. От АПИ са възложили изработването на техническипроект за основен ремонт от разклона за с. Маринка до пътен възел „Царево” – 53,5 км. Целта е да се подобри транспортно-екслоатационните качества, отводняването и носимоспособността на пътната настилка, както и да се подобри безопасността на движение в участъка.

_______________

С 350 000 лв облагородяват двора на детска градина в Габрово

По проект „Красива България” облагородяват двора на детска градина „Младост” в Габрово. Решението е на Управителния съвет от 5 февруари. Общата стойност на проекта е за 350 816 лв, като безвъзмездната субсидия е 120 000 лв, а останалите необходими средства са от общинския бюджет в града. Предвидено е обособяване на пет тематични прощадки за игра, люлеене, пързаляне, въртене и други, обучаващи децата на различни умения. Включено е обзавеждане с паркови и други съоръжения, качествени и безопасни настилки и паркова мебел. Осветлението ще е модерно и енергоспестяващо, ще има видеонаблюдение. Част от работниците на обекта трябва да са безработни съгласно Националния план за дейности по заетост през 2021 година. Срокът за изпълнение е до ноември тази година.

_______________

Находки, открити при строителството на АМ „Хемус“  и Видин – Монтана показани на „Българска археология 2020“

През 2021 г. АПИ ще инвестира в археологически проучвания близо 5 млн. лв.

Археологически находки, разкрити при строителството на АМ „Хемус“ и Видин – Монтана, са част от експонатите в националната изложба „Българска археология 2020“. Традиционната експозиция с най-интересните и впечатляващи проучвания е в Националния археологически институт с музей при БАН.

От 11 февруари до 2 май в залите на музея ще може да се видят накити, монети и инструменти от римската, късноантичната и средновековната епохи, открити от археолозите при строителството на пътни обекти. При проучването на некропол в района на с. Слана бара, по трасето на пътя Видин – Монтана, са намерени бронзови и сребърни пръстени, а от друг археологически обект край с. Синаговци, на територията на античния римски град Рациария, са открити сребърни монети. Една от тях е с изображението на Марк Антоний, а на друга е император Хадриан (117-138).

Накити от Късния халколит, втората половина на V хил. пр. Хр., са намерени в некропол край с. Градище в област Шумен. Той е проучен при строителството на участък от автомагистрала „Хемус“. Желязна брадва от XI-VI в. пр. Хр е открита при разкопките в района на Угърчин.

През 2021 г. за археологически проучвания на изграждащите се големи пътни проекти от бюджета на АПИ е предвидени близо 5 млн. лв. За опазване на културно-историческото наследство ще продължи проучването по автомагистрала „Хемус“, както и на път I-1 Видин – Ружинци – Монтана. Ще бъде извършвано археологическо наблюдение и при строителството на северния обходен път на Бургас.

_______________

Нови артефакти показва Археологическият музей в Сандански

Нови артефакти показват от Археологическия музей в Сандански. Идентифицирани са били над 250 музейни единици, някои от които вече въведени в инвентарните книги. Макар да са открити отдавна някои от тях са проучени основно по време на пандемията, когато са засилени задълбочените изследвания.

Установена е рядка бижутерска техника с цел закрепване на камъка към фина касета, идентифицирани са и редки елементи от бронз, свързващите части от военни брони, бронзови фибули, сребърни накити и предмети, свързани с изповядването на езически култове и раннохристиянски поменални практики. Предстои предметите да бъдат показани пред публика веднага след приключването на ковид пандемията.

_______________

Откриват официално новият храм във Варна „Св. Проподобномъченик Прокопий Варненски”

Новият храм на Варна „Св. Проподобномъченик Прокопий Варненски” ще бъде официално открит на 14 февруари, когато се отбелязва Успение на св. Кирил Славянобългарски и зимния имен ден на Митрополит Йоан-Кирил, който си отиде от този свят през 2013 година, но положи първият камък на строежа.

Новият храм е напълно готов, с изключение на някои стенописи, които предстоят да бъдат завършени. Откриването ще е камерно заради пандемията, официалните гости ще могат да го видят на 25 юни, когато ще се чества храмовият празник.

Градежът е за около 3,5млн. лв, като средствата са от държавата, общината и дарители.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!