Това е България – България на добрите новини (14.05 – 21.05.20г.)

Изпращаме и тази работна седмица с доза позитивизъм и надежда за следващие дни, които да ни донесат още хубави новини, отпимизъм и зареждащи емоции. Вярваме, че доброто е навсякъде около нас, както и че с усърден труд, целеустременост, честност и достойнство, се стига далеч.

*Заглавна снимка: Unsplash.com

_________________

С 1.4 млн. евро инвестиция, изгорялото училище в Елена става Художествена галерия

Въпреки сериозните ограничения и противоепидемичните мерки, които бяха взети в борба с коронавируса у нас, за старото, изгоряло училище в Елена продължаваха да се полагат необходимите усилия, за да може сградата да бъде възстановена и превърната в Художествена галерия. Строителството започна на 29 юли 2018 година, но това беше само по документи, реалната работа започна през есента на миналата година.

Ремонтните дейности все още продължават, като външният вид ще бъде запазен така, както е изглеждало училището след възстановяването му от пожар по време на освободителните боеве през 1877 година. Строежът се извършва по проект “Култура във вечността”, изпълняван съвпестно с община Меджидия и Румъния.

Финансирането е в размер на 1.4 млн. евро. Целта на проекта е да се съхрани, популяризира и развие културата и успешно да се предаде на бъдещите поколения.

Сред дейностите в ключено и изготвянето на съвместна стратегия за опазване и популяризиране на културното наследство и насърчаването на културния туризъм в околността.

_________________

Свищовската болница получи дарение под формата на медицинско оборудване на стойност над 60 000 лева

Снимка: Unsplash.com

МБАЛ “Д-р Димитър Павлович” получи жизненоважно оборудване за диагностика и лечение на пациенти с различни инфекциозни заболявания. Дарението е на стойност над 60 000 лева, които бяха дарени от четири земеделски кооперации от община Свищов.

Болницата вече има доставени 6 системи за дозирано подаване на кислород, 6 ЕКГ монитори за измерване на неинвазивно арериално налягане, едноканален перфузор – 10 бр. Сух стерилизатор, бифазен дефибрилатор, както и хладилник за съхранение на биопродукти, преносим аспиратор за 2 бутилки и 6 модулни пациернтни монитора.

_________________

В Северен парк спасиха над 50 риби след подаден сигнал в социалните мрежи

 

Фейбсук групата Безумията в София подаде сигнал за намаляващия брой обитатели в езерото, като сигналът постъпи в район “Надежда”. От местната община са взети мерки по най-бързия начин и това е спомогнало за спасяването на няколко вида риби, сред които шарани, каракуди и костури.

Кметът на район “Надежда” благодари на рибарски клуб “Fishmaster”, фенклуб “Болонеза” и Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, благодарение на които с общи усилия е извършено евакуиране на водните обитатели, както и транспортирането им в общинския язовир до село Волуяк, където ще имат много по-добри условия за живот.

_________________

Ремонтират запустяло междублоково пространство в Павликени

С 96 000 лева започна преобразяването на запустяло междублоково пространство в Павликени, на което се очаква да бъдат изградени детски и спортни площадки. Първата копка на проект “Изграждане на съоръжения за спорт на открито и детска площадка”, беше направена от кметът на Община Павликение инж. Емануил Манолов, директорът на Областната дирекция на ДФЗ Тодор Тодоров и инц. Иван Трайков от фирмата изпълнител.

С инвестицията напълно ще бъде обновено пространството между блоковете, ще се изгради спортна площадка, както и детска такава.

Сериозната инвестиционна програма на спира дори и в периоди на извънредно положение и кризисната ситуация, в която се намираме от няколко месеца”, подчерта кметът на Павликени инж. Емануил Манолов и добави: “Напротив, през това време при нас започнаха три много важни проекта за подобряване на обществената инфраструктура и то в най-важните за нас направления: обновяване на училищата, чрез проекта за реконструкция и модернизация на СУ “Бачо Киро” в град Павликени, подобряване на условията за култура, чрез проекта за модернизация и реконструкция на НЧ “Братство-1884”-Павликени и още повече възможности за спорт чрез настоящия проект”.

_________________

Болницата във Варна ползва нови методи за диагностика

Новите методи за предварителна диагностика на злокачествени заболявания спестяват множество инвазивни интервенции и са щадящи за пациентите. “Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания д-р Марко А. Марков – Варна” ЕООД може вече да се похвали и с прилагането на тези щадящи изследвания и методи за диагностика.

Изследването на няколко основни туморни маркери (самостоятелно или в комбинация) позволява да се поставят достоверни насочващи диагнози, като в някои от случаите могат да се спестят биопсии или хирургически интервенции за уточняване на диагнозата”, казва д-р Ана Русева, началник на Клинична лаборатория в СБАЛОЗ – Варна.

_________________

Българка изнася виртуални концерти на пиано на заразени от коронавирус в Ню Йорк

Снимка: Unsplash.com

Анна Петрова е сред музикантите, които се включват в инициативата да свирят за едни от най-тежко болните пациенти, настанени в болница в северната част на Манхатън. Атор на идеята е д-р Рейчъл Истърууд, която кара нощни дежурства е болница “Presbyterian Allen” и случайно чула изпълнение на неин приятел виолончелист, тя се вдъхновява да помогне по този алтернативен начин на хората, които боледуват и се чувстват сами.

Анна свири от вкъщи, заедно със свои приятели музиканти Моли и Олег. В каузата се включват множество музиканти, които посвещават от времето си, изнасяйки виртуални концерти, а болниците, които се възползват от възможността да слушат дистанционни концерти, са вече 12.

_________________

30 000 цветя красят Горна Оряховица

След пролетното озеленяване в Горна Оряховица, вече над 700 кв. М. Площи в града бяха разкрасени с над 30 000 стръка цветя. Цветни фигури са оформени в централната градска част, пред общината, в парковете, по кръговите кръстовища и училищата. Целият град е преобразен след залесяването  на няколко цветни видове – бегония, петуния, пожарче, алтернатера, петльов гребен, кана, тагетес и др.

_________________

На върха на Малтепе реставрират мраморен храм от III век

 

Ще възстановим грандиозния мраморен храм на върха на Малтепе и той ще се превърне в най-голямата туристическа атракция в България, свързана с културното наследство”, заяви директорът на Археологическия музей доц. Костадин Кисьов. През журналисти той съобщи, че 23 метровото съоръжение край село Маноле от III век не е кула, а масивен подземен фундамент.

Зидания фундамент не може да стои самостоятелно, ако могилата я няма. Върху него е имало храм. Мраморният постамент на сградата на върха е съставен от квадри и тежи 42 тона, а фундаментът е бил необходим да го крепи”, подчерта доц. Кисьов.

Открития от изминалата година показват, че горе е имало сграда с размери 7 на 7 метра, а това са така наречените едикули или храмови постройки. “Сигурен съм, че при предстоящите разкопки ще открием още архитектурни детайли от зданието и ще можем да го възстановим и експонираме”, каза още той.

За археологическите дейсноти тази година са отпуснати 250 000 лева, 150 000 от община Пловдив и 100 000 лева от Община Марица. “Данните от геофизичните изследвания на Малтепе показват, че на север и на запад в дълбочина има архитектурни структури. Много вероятно е до римския път са открием и гробницата на владетеля”, смята доцентът. Той добави още, че в Европа такъв тип обекти няма. Има подобни, но толкова монументални не.

_________________

Безплатен интернет по цялата пешеходна част на Витошка

По цялата пешеходна зона на столичния бул. “Витоша” вече ще има безплатен достъп до интернет. „Всички гости на града ни може да се възползват. Когато вече столицата започна отново да приема повече посетители, ще бъде доста удобно за тях“, коментира общинския съветник Христиан Петров. Проектът е реализиран съ съдействието на Европейската комисия.

Общината работи и по няколко изцяло нови онлайн услуги, като г-н Петров припомни, че от април вече оналйн се заявяват разрешения за поставяне на рекламни обекти, както и разрешения за строеж.

_________________

Село Момчиловци се сдоби с видеонаблюдение от дарение

От години в родопското село Момчиловци има традиция, когато някой жител навърши 50 години да дарява придобивка за обществена полза. По този начин селото се е сдобило с чешма, художествено осветление на центъра, пано с препускащ Момчил юнак, благоустропяване на Аязмото и порта към него, осветена камбанария, както и алея.

Тази година 30 юбиляри се обединиха около идеята да осигурят видеонаблюдение за селото. Желанието им е да осигурят поне малко сигурност, безопасност и првенция, като благодарение на събраните средства, ще бъдат монтирани три камери в централния парк. По традиция дарението ще се открие на 24 май, заедно с изпращането на 7-те абитуриенти на селото и храмовия празник на 184-годишната църква “Св. Св. Константин и Елена”.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!