Това е България – България на добрите новини! (20.03 – 27.03.20г.)

Надяваме се добрите новини да се множат през следващите седмици и да донесат повече усмихнати, спокойни и хубави дни, от които така силно се нуждаем!

Ето кои бяха позитивните новини през тази седмица:

*Заглавна снимка: Unsplash.com

__________________

Първата българска книжарница във Виена отвори врати

Елица и Анастас Николова инициатори и оргаянизатори на идеята за първата българска книжарница във Виена, която вече е факт. “Buchnica” е и името, което те избраха, като съчетание между немската дума за книга “buch” и българската “книжарница”.

В помоща на семейството, което отдавна мечтае за този свой проект, идва винарната WeinSelekt, която им предоставя втория етаж на помещението си за тяхната книжарница. Освен български автори, в книжарницата ще могат да бъдат намерена и чуждестранна литература с български превод. Семейството се надява да може да провежда различни литературни събития и с времето да се разраства.

__________________

Създадоха нова платформа в помощ на възрастните хора в пандемията от коронавирус

pomogni.net е нова българска платформа, която има за цел да окаже помощ на възрастни хора по време на пандемията с коронавирус, които не мога, а и не бива да напускат домовете си.

Платформата работи абсолютно безплатно и свързва хората в нужда и доброволци, които са в готовност да им окажат помощ при необходимост от закупуване на храна и други основни продукти.

Платформата работи на територията на цялата страна. Хората от екипа, които я създават, изразиха готовност да подпомогнат работата на общинскоро предприятие “Социален патронаж”, както и кметствата в страната, които имат организирани доброволци, разнасящи храна и други продукти на възрастни хора.

0888 748 614 е телефонът за връзка или team@pomogni.net

На 0888 366 694 пък отговаря доброволец, който помага с регистрацията и заявката, в случай, че има затруднения за някои от хората.

__________________

Започна дигитализацията на някои административни услуги. Вижте кои:

Агенцията по заетостта заедно с държавната агенция “Електронно управление” дадоха възможност на безработни да могат да се регистрират в бюрата по труда онлайн. Услугата е безплатна и изисква единствено прикачване на декларация и документ за придобито образование.

Още една възможност предоставя ДАЕУ, а именно подаването на жалби и сигнали също да става електронно, чрез Системата за сигурно електронно рвъчване, която се поддържа от агенцията. За използването на услугата е необходим квалифициран електронен подпис или ПИК код на НОИ, както и да има профил в Системата за сигурно електронно връчване. След тези стъпки, гражданите ще могат да подават сигнали, жалби и препоръки във връзка с обслужването и организацията на работата на административния оран, организация, предоставяща обществени услуги или лице, което псъществява публични функции.

Майките, които имат право да получават месечни помощи за отглеждане на дете и са с изтичащи документи ще имат достъп до заявление-декларация, което да изтеглят и попълнят на официалния сайт на Агенцията за социално подпомагане.

Земеделците, които трябва да подадат документи за регистрация или пререгистрация на Наредба 3, могат да наптравят това и електронно, като кампанията за пререгистрация 2019-2020 г. е със срок до 9 юни 2020г.

За овощарите с попарени насаждение се създава същата възможност, като документите, които те трябва да подадат онлайн включват имената на земеделския стопанин, телефон за връзка, БЗС, както и землището, където се намират насъжденията.

Още електронни улуги могат да бъдат използвани и на сайта на Агенция “ Митници”.

__________________

50 защитни костюма дари бъдещ лекар на АГ-комплекса в Русе

 

Теодор Кожухаров е инициатор на дарението за АГ-комплекса в Русе, което получи 50 защитни костюма. Младото момче е студент по медицина 5-та година във Варна. “В момента лекарите са изправени пред голяма трудност и мисля, че всички трябва да им помагаме, да предпазват себе си и останалите хора. Даряваме 50 водонепромокаеми цялостни костюма за защита и 50 маски за многократна употреба от 100% памук. Те са предназначени за медицинския персонал.” Фирмата, която изработи костюмите вече осигури и предпазни маски за редица институции.

__________________

50 тона отпадъци за ден бяха премахнати от квартал “Столипиново”

 

Близо 50 тона отпадъци от нерегламентирани сметища в “Столипиново” бяха събрани и извозени от “Чистота” в Пловдив.

Бяха разчиствани сметища на територията на “Столипиново” и “Шекер махала”.

От 16 март, от понеделник до събота, работят един самосвал и един контейнеровоз повече, което прави общият им брой шест. Набелязани са и други силно замърсени места около междублокови пространства, в които предстои да се проведат мащабни акции.

Всички предприети действия на “Чистота” са в изпълнение на извънредните мерки на общинския оперативен щаб за борба с коронавируса.

__________________

Адвокати във Варна дават безплатни консултации

Адвокатската колегия във Варна предостави възможност за безплатно консултиране на граждани и юридически лица, които са изпаднали в затруднение по спешни и неотложни случаи в условията на извънредното положение.

Пълната забрана за достъп до сградите на съда, канторите на частните съдебни изпълнители и нотариусите, неизбежно затруднява адекватното функциониране на правораздавателната система. Затова ние реагираме според възможностите си в полза на гражданите и колегите”, каза председателят на колегията Калина Милославова.

Услугата ще бъде възможна чрез запитване, излагане на юридически проблем и евентуално представяне на документи на електронен адрес consult.vak@gmail.com.

След преценка на неотложността и спешността на казуса, следва определяне на адвокат, който да работи по случая, а изпращачът ще бъде уведомяван за това на електронната си поща”, поясни още Калина Милославова.

__________________

15 000 лева дават предприемачи за проекти срещу коронавируса

Power of BG са автори на инициативата, която има за цел да събере хора от бизнеса, хуманитарните професии и IT специалисти, които да работят по идеи за проекти, които да са с фокус върху борбата срещи коронавируса. Инициативата ще се осъществи чрез онлайн хакатон, който ще започне на 27 март, от 18.00 ч., а финалите ще са на 29 март. На сайта hackcrisis.bg може да прочетеш повече за това как да участваш, а събитието във фейсбук може да се следи ТУК.

Целта е до 48 часа да се съберат всички иновативни идеи по теми като “спаси живот”, “спаси общности и групи хора” и “спаси бизнеси”.

Екипът, който победи ще получи награден фонд от 15 000 лева. Участниците ще бъдат в екипи от 2 до 6 души и ще имат само 2 дни, за да разгърнат концепциите си.

В България видяхме много примери на предприемачи, които пожелаха да бъдат в полза на обществото и направиха безусловни дарения към болници и хора в нужда. Нашата цел е да отидем още 1 стъпка напред и да намерим иновативни решения за финансовата и социалната криза, които ни очакват. Организирането на хакатона събра съмишленици от честни български бизнеси, готови да подкрепят активно най-добрите идеи за разрешаване на проблеми от първостепенна важност. България притежава огромен потенциал. Нека работим всички заедно – всеки със своите знания, умения и опит, само така ще успеем да се преборим с кризисната ситуация като общество и да излезем победители”, коментира Тодор Гигилев, основател на Power of BG u CEO на софтуерната компания Dreamix.

__________________

15 000 лева дарение дава Епархийското ръководство на Варненската и Великопреславската света митрополия на взривение във Варна блок

Епархийското ръководство на Варненската и Великопреславската света митрополия взе решение да дари 15 000 лева за пострадалите в бл. 302 във Варна. Част от сумата е на светата митрополия, а другата е събрана чрез дарения и кампании със специални кутии във всички православни храмове. Пострадалите ще получат и помощ от Общината в размер на 500 лева на жилище.

__________________

300 000 лева в апаратура и консумативи получи болницата в Русе

Фирми са дарили близо 300 000 лева в апаратура и консумативи на Университетската болница “Канев” в Русе. Дарението е с цел да се подпомогне борбата срещу коронавируса. От болницата изразиха искрената си благодарност за жеста и заявиха, че набират желаещи лекари, специалисти по здравна грижа и санитари, които да бъдат включвани в спешни медицински екипи при възникване на кризисна ситуация в изолационния сектор на лечебното заведение за пациенти със съмнения и с положителен тест за коронавирус.

__________________

В “Майчин дом” спасиха живота на новородено, което тежи едва 590 гр. и на родилка в критично състояние

Родилката, която е на 27 години е преведена за раждане от Медицински комплекс “Д-р Щерев” с усложнения. Изпада в хипоатония на матката, придружена от тежка кръвозагуба и три дни борба за живот успяват да доведат до желания резултат и родилката е спасена.

Втората добра новина дойде и за друго семейство, което мина през много трудности, но благодарение на лекарите всичко има добър край. Михаела се ражда на 1 януари 2020 година, но за жалост раждането започва в 25 гестационна седмица и детето тежи едва 590 гр. Усилията и положените грижи от страна на лекари и санитари, дават добър резултат и след дългата борба за оцеляване, Михаела ще може да се прибере вкъщи и да расте здрава с цялото си семейство.

__________________

Над 150 000 лева за денонощия събраха дарители за МБАЛ Асеновград

156 000 лева за денонощия успяха да съберат дарители в помощ на Асеновградската болница. Инициативата е на Общинския оперативен щаб за превенция и борба с разпространението на коронавирус – COVID-19. Акцията се провежда с цел да бъдат събрани средства, които да се използват за закупуването на респираторни апарати, медикаменти, консумативи и предпазни материали. Към момента в болницата има 3 респираторни апарата.

Всички, които желаят да помогнат, могат да го направят на банкова сметка:

ОБЩИНА АСЕНОВГРАД IBAN-BG50IORT73758404020000

BIC –IORTBGSF на ИНВЕСТБАНК АД

КОД ЗА ВИД ПЛАЩАНЕ – 445100

__________________

Осигуриха 2000 електронни курса за студентите във Великотърновски университет

 

Великотърновски университет успя да осигури на своите студенти над 2000 електронни курса за редовни и задочни обучения (бакалаври и магистри), които да да дадат възможност да се продължи ефективно обучението по време на извънредно положение в страната.

Към 20 март 2020 г. В системата “Е-преподавател” има създадени 2 143 учебни курса, в които са публикувани общо 6 988 учебни материала.

__________________

Русенски университет изработва безвъзмездно предпазни шлемове за медици

Русенският университет поде кампания за безвъзмездното изработване и даряване на предпазни шлемове за медицинските работници в страната. Кампанията се организира от “Столични дентални медици” и се реализира от организации и ентусиасти в областта на 3D технологиите.

__________________

Първата топла спирка на градския транспорт вече работи в София

Първата топла спирка на градския транспорт вече работи успешно в София на бул. “Черни връх” 100. Тя приютява всички чакащи, като в нея е монтиран инфрачервен излъчвател на природен газ. От Овергаз Мрежи увериха, че нагревателите са напълно безопасни както за хората, така и за природата.

Системата в момента работи в пиковите часове, но скоро ще може да се управялва и от пътници чрез приложение.

Проектът цели да се създаде комфортна среда за хората, които чакат на студ и дъжд, както ида се покажат екологичните ползи от синьото гориво.

__________________

Гражданин с дарение от 1 милион лева за борба с коронавируса

1 милион лева дарение беше направено от физическо лице през тази седмица. Името на дарителя не се съобщава все още, но това е най-големото дарение от фичиеско лице засега.

Средствата, които се събират чрез дарение всекидневно растат.

Вчера стана ясно, че и първата ни ракета Григор Димитров също е направил дарение, което е било предназначено за Хасковската болница и е под формата на респираторни апарати.

__________________

84 доброволци помагат на възрастни хора във Варна

От 17 март до днес общо 64 граждани са се записали като доброволци към Община Варна.

Още 20 са и хората от Доброволно формирование – Варна. Всички те доставят храна и лекарства на възрастни хора от най-уязвимата група, както и на самотни и трудноподвижни хора в нужда. 133 души са потърсили помощ на посочените телефони за периода от 17-ти до 24-ти март, като 74 от тях са подпомогнатиза снабдяване с храна и медикаменти.

Всички нуждещи се могат да се обаждат на телефони 052-985-099 и 0889 911 791, всеки ден от 9 до 17 часа.

Телефоните за записване на доброволци са 052 820 748 и 0882 513 891.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!