Това е България – България на добрите новини! (23.08 – 30.08.19г.)

Лятото може и да е към своя край, но добрите новини съвсем не се изчерпват! Ето кои са моментите от седмицата, които внесоха още слънце в ежедневието ни!

_________________

Ивет Лалова взе квота за Летните олимпийски игри през 2020

Ивет Лалова записа още един страхотен успех, а с него дойде и квота за Летните олимпийски игри в Япония през 2020 година. Лалова завърши втора на бягането на 100 метра в Мадрид, след като финишира с 11.08 секунди, което е и най-доброто й бягане от срядата на юни 2013 година в Осло.

Благодарение на своя резултат, както и победата й на турнира Seiko Golden Prix в Осака, Ивет Лалова си осигури квоти за олимпийските игри догодина в бягането на 100 и 200 метра.

Към момента спринтьорката заема 4-то място в европейската ранглиста.

_________________

Младата надежда в плуването Йосиф Миладинов подобри четири национални рекорда

16-годишният Йосиф Миладинов е един от младите български спортисти, които се надяваме тепърва да ни радват с постижения и успехи. Младата надежда в плуването успя да спечели медал на Световното първенство за юноши в Букурещ, а с него спечели и квота на олимпийските игри през 2020.

Йосиф Миладинов спечели и бронз на Световното първенство за юноши в Будапеща с резултат от 23.48 секунди в дисциплината бътерфлай. С този резултат той подобри и националния рекорд.

Младежът, който се подготвя в Швейцария подобри и четири национални рекорда, а сега е устремен към олимпийски медал.

_________________

Роман на българска писателка ще се изучава в мексикански университет

“Сабазий” е роман на българската писателка Кристин Димитрова, която скоро обяви в социалните мрежи и хубавата новина, че творбата е включена в курс по европейска литература в Националния автономен университет в Мексико сити. Това е и едно от най-престижните висши учебни заведения в Мексико, а новината е била съобщена от преводача на книгата – Рейнол Перес Васкес.

Романът е фокусиран върху темата за прехода пречупена през мита за Сабазий (Дионис), който е обвързан с Орфей. В Мексико излиза през 2017 година в поредицата Coleccion Cultura Universitaria на издателството на Националния автономен университет в Мексико сити.

Книгата е публикувана и в Русия, Румъния и Германия.

_________________

Съдови хирурзи от Бургас сапсиха живота на 11 годишно дете, загубило 3 литра кръв след инцидент

След тежка, 5-часова операция на 11 годишно момиче, лекари от Бурагс успяха да спасят живота на детето. След като стъкло пада върху крака на момичето и прерязва главната бедрена аетерия и вена, то губи 3 литра кръв и изпада в безсъзнание. Бързата реакция на екипа на “Спешно отделение” и намесата на съдовите хирурзи се оказва решаваща и за щастие със хубав финал. Д-р Борислав Тръпчев, д-р Христо Стефанов и анестезиологът д-р Милена Минева оперират детето, спасявайки живота му и крака му.

Родителите са изключително благодарни за професионализма и бързата реакция на екипа. “Ние сме изключително доволни и благодарни на всички екипи за точността, бързината и професионализма при спасяването на нашата дъщеря Наталия. Абсолютно всички – от линейката до всички служители на УМБАЛ Бургас действаха точно и професионално“, каза бащата Пламен Люцканов.

_________________

Кампанията за събиране на пластмасови капачки подсигури нова апаратура за детската хирургия на варненската МБАЛ “Св. Ана”.

Три инфузионни помпи от най-висок клас и пациентен монитор бяха дарени на отделението по детска хирургия на варненската МБАЛ “Св. Ана”. Модерната апаратура беше закупена благодарение на средства, събрани от предадени за рециклиране пластмасови капачки.

Закупената апаратура обезпечава процеса на инфузионна терапия и дава възможност за конкретно дозиране на обема и скоростта на вливане на различни медикаменти в малки и големи количества. Мониторът е предназначен за операционни зали, реанимации и интензивни отделения. Апаратурата е от последно поколение и от водещ германски производител.

_________________

Психолози ще оказват помощ на пациенти и лекари в онкохематологията в София

Квалифициран екип клинични психолози за тежко болни пациенти с хематологични, техни близки, а също и лекари, ще осигурява специализирана подкрепа в онкохематологията в София. Болницата предлага подобен вид подкрепа вече около година, но целта е практиката да се задълбочи и развие, обхващайки по-широк кръг от проблеми.

Една част от пациентите прекарват дълъг период в специални стаи поради намален имунитет и това ги повлиява и емоционално. Други се сблъскват с тежката диагноза и за пръв път – един труден момент на дезорганизация, ранимост и обърканост. Семействата и близките им също са поставени пред редица емоционални изпитания, които трябва да превъзмогнат“, коментира д-р Велислава Донкина, клиничен психолог и ръководител на звеното.

Ще бъде отделено и внимание на консултирането медицински екипи в комуникацията си с пациенти и близките им, както и ще се работи за превенция на бърнаут синдрома. Ще се предлага ит и специализирани консултации с лекари и сестри, които имат нужда да получат психологическа подкрепа в трудни моменти, свързани със загубата на пациент, проявена агресия или други драматични събития.

Лекуваме тежко болни, някои от тях са психически лабилни. Аз не можех да им бъда от полза в това отношение и си мечтаех да имаме квалифицирана психологическа помощ. Радвам се, че тази моя мечта на лекуващ лекар придобива вече форма“, коментира директорът на болницата доц. Бранимир Спасов.

Услугите на новото звено ще бъдат безплатни.

_________________

И във Враца монтираха контейнери за разделно събиране на отпадъци

Община Враца разработи проект за закупуване на подземни контейнери за разделно събиране на рациклируеми отпадъци. Това е и първият областен град в северозападна България, който въвежда иновативната система. Проектът е на стойност близо 400 000 лв. и е подаден от ОП “Околна среда” 2014 – 2020 г.

В него се предвижда изграждането на 30 съоръжения, които ще бъдат поставени около детски, учебни и здравни заведения, както и административни и обществени сгради.

Към момента са монтирани 5 подземни контейнера, но се очаква да бъдат изградени десет площадки, всяка от които с три вида контейнери за стъкло, хартия и пластмаса.

_________________

Водни таксита ще превозват туристи на територията на община Бургас

Ще се използват кейовите пристани на кварталите Крайморие и Сарафово, на Рибарското селище, който ще бъде изграден, на остров Св. Анастасия и Черноморец, които ще се свържат с пристанище Бургас. Общо пет ще са дестинациите, където има или предстои да бъдат изградени кейови пристани. До тях ще се движат плавателни съдове и ще представляват вътрешнта връзка. За тази цел община Бургас подготвя проект да закупи нов плавателен съд с голяма мощност, който да свързваразлични пристанища. За да стане това бързо ние искаме съдействие от Министерството на транспорта и Морска администрация за опрощаване на процедурите. Сега са много тежки изискванията за тези вътрешни плавателни връзки, които се извършват с хидробуси“, заяви кметът на града Димитър Николов.

Освен за туристи, корабчетата ще се използват и за вътрешен, междуградски и градски транспорт. Идеята е така да се намали и трафика, а предвижването да стане много по-бързо. Едното корабче ще бъде общинско, но ще се даде възможност и на частни фирми, които разполагат с подходящите съдове да изпълняват вътрешни маршрути.

От Морска администрация са почерпили опит от Дания и Швеция, които имат богат опит в плаването в градски условия и използването на водни таксита.

_________________

Малките актриси Аделия Оклепо и Катерина Липовска минаха по червения килим на фестивала във Венеция

7-годишната Катерина Липовска и 11-годишната Аделия Оклепо са две български актриси, взели участие в германо-българската продукция “Кръвта на пеликана”, която беше заснета изцяло в България през миналата година. Лентата откри паралелната програма “Хоризонти” на филмовия фестивал във Венеция. По време на премиерата, двете момичета също са минали по червения килим. Във филма те си партнират с германската актриса Нина Хос – носител на Сребърна мечка от фестивала в Берлин.

Филмът разказва за треньорката на полицейски коне Вибке и нейните взаимоотношения с двете й дъщери, осиновени в България. Режисьор е Катрин Гебе.

_________________

Атанас Голомеев беше приет в Залата на славата на баскетбола

Атанас Голомеев стана вторият български състезател след Ваня Войнова с подобно признание, след като беше приет в Залата на славата на Международната федерация по баскетбол. “Когато ми се обадиха преди няколко месеца, в първите няколко часа мислех, че някой се шегува”, започна речта си Голомеев по време на церемонията в Пекин. “Единственото, което искам да кажа, е, че баскетболът е отборна игра, не е индивидуален спорт. Всички, които сме тук, не бихме могли да направим много без нашите съотборници”, заяви Голомеев.

Българинът има участие в пет европейски първенства , в които страната ни е в топ 8 от 1969 до 1977 година.

Освен Войнова и Голомеев България има още двама представители в Залата на славата на FIBA. Това са съдиите Артеник Арабаджиан и Валентин Лазаров.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!