Това е България – България на добрите новини (09.10 – 16.10.20г.)

Ето и добрите новини, които забелязахме през седмица, като вярваме, че има още много, до които не сме успели да стигнем!

*Заглавна снимка:

________________________

Акушерка от Пловдив получи международно признание

Петя Запрянова беше избрана за най-добра акушерка в Европа на международния конкурс Kate Granger Awards 2020. На тържествена церемония, тя успя да вземе своето отличие, което й беше връчено за вдъхновяващата работа и състрадателна грижа. Номинацията на д-р Запрянова посочва нейната висока квалифицираност на специалист с безупречни качества.

Чувствам се наистина горд, че участвам във вземането на решения за тези емблематични награди. Хората, които работят в здравеопазването, полагат огромни усилия всеки ден и аз им се възхищавам. Кейт със сигурност би се гордяла с всеки човек или екип, който е номиниран, и би се радвала за признанието им“, споделя Крис Пойнтън – съосновател на кампанията.

________________________

Катастрофите в столицата драстично са намалели през 2020

С повече от 2000 броя са намалели пътнотранспортните произшествия в София през първите 9 месеца на годината в сравнения със същия период на изминалата 2019г.

От Столична община изнесоха подробна информация за регистрираните катастрофи, като поясниха, че с налагането на извънредно положение трафикът е бил по-малко, но към момента той не само е възвърнал миналогодишните си показатели, но ги е и надхвърлил с близо 20%.

По най-натоварените кръстовища преминават за денонощия около 100 хиляди превозни средства.

Основен фокус трябва да бъде оптимизация на всички сили и средства, които имаме на територията на столицата. Заедно с това е необходимо подобряване и обединяване на събраните данни от всяка институция за целите на общ, качествен анализ, който да послужи за ефективна превенция“, подчерта Анжелина Тотева – заместник-председателят на Държавна агенция “Безопасност на движението по пътищата“ и добави още София не може да бъде сравнявана с никое друго населено място в страната, нито по интензивност на трафика, нито по сложност на проблемите, но всичко това трябва да ни мотивира да търсим най-добрите и ефективни решения

________________________

Инвестират 951 000 лева в ремонт на най-голямото училище в Павликени

951 131 лева бяха инвестирани в ремонт на най-голямото училище СУ “Бачо Киро” в община Павликени, като средствата са безвъзмездна финансова помощ от програмата за развитие на селските райони 2014-2020 по проект “Реконструкция, ремонт и оборудване на сградите на Средно училище Бачо Киро“ град Павликени”.

Средствата бяха предназначени за изпълнение на мерки за енергийна ефективност – полагане на топлоизолация в подпокривно пространство и сутерен, подмяна на част от вътрешната дограма и подмяна на отоплителните тела. Извършено е и почистване и боядисване на всички фасади на сградата на начален курс.

В сградата на среден курс пък са извършени множество вътрешни ремонти, положени са нови и са възстановени компрометираните подови настилки. Сменени са всички осветителни тела.

В двора на училището са положени бетонови тротоарни плочи и бордюри.

Сбъдна се една наша мечта, чакана отдавна. Благодаря на хората, които помогнаха да се случи – Община Павликени, за политиката й, ориентирана към образованието в лицето на инж. Емануил Манолов, на Общинския съвет. Получихме добра материална база, която отговаря на европейските стандарти” каза директорът на училището Петя Неделчева.

________________________

Варна започва да разработва проекти съвместно с експерти на Microsoft

След проведена работна среща между кметът на гр. Варна Иван Портних, изпълнителният директор на Microsoft България – Калин Димчев, Ева Попова – регионален мениджър Публичен сектор и Гергана Русева – мениджър продажби сектор Образование, стана ясно, че община Варна планира възможности за сътрудничество с компанията, които да са в подкрепа на каузата „Варна – Град на знанието“.

Инициативата има за цел дългосрочно да развие морската столица и да трансформира икономическия профил на града чрез дигитални, иновативни и зелени решения.

Стремежът е да се обединят усилията на местната власт, бизнеса, образователния и научния сектор.

По време на срещата бяха представени различни възможности, които вече са реализирани в други държави и са приети като добри практики, които могат да се приложат и у нас.

Някои от тях включват – приложения за обучения, за развитие на туризъм, за развитие на регионални администрации, киберсигурност, градска устойчивост, зелени технологии, култура и здравеопазване.

Очаква се експертите от Microsoft България да подадат конкретни предложения за съвместни проекти, които да бъдат обсъдени и селектирани.

________________________

Започна строежът на втори воден цикъл в Смолян с инвестиция за 91 млн. лева

Тази седмица беше дадено и начало на втория воден цикъл в Смолян, като по проекта се очаква да бъде изградена 10 км нова водопроводна мрежа, да бъдат реконструирани 11 км съществуваща водопроводна мрежа, да се изградят 17 км нова канализационна мрежа и да се реконструират близо 20 км от старата.

Инвестицията по проекта е за над 91 млн. лева с ДДС, като 68,2 млн. лева са по оперативна програма “Околна среда”. Това е пилотният воден проект за страната по тази програма в периода 2014-2020 година.

“Даваме начало на може би най-мащабния проект, който ще се реализира в Смолянска област в годините откакто България е член на ЕС. Този проект засяга всеки жител на областния град, защото ще повиши качеството му на живот. С него се постига 100% водоснабдяване на населението и 98% канализационна услуга“, заяви областният управител Недялко Славов.

Експлоатационният срок на новите съоръжения ще бъде 50 години.

________________________

Сред 60-те най-големи футболни таланти в света попадна и български юноша

Английското издание в. “Гардиън” ежегодно публикува списък с 60-те най-перспективни млади футболисти в света. В тазгодишната класация попадна и български юноша – Димо Кръстев.

Визитката на българина, която е публикувана в изданието, е изготвена от спортния журналист Методи Шуманов:

Кръстев идва от футболно семейство. Неговият баща Николай е бил професионален футболист. През миналата година Кръстев-младши се присъединява към футболната академия на Фиорентина и бързо се издига до по-горните формации на тима. Първоначално играе за отбора на „Ла Виола” до 17 години, но бързо привлича вниманието на бившия полузащитник на Ливърпул Алберто Акуилани, който в момента ръководи тима на Фиорентина до 19 години.

Този август Кръстев, чиято предпочитана позиция е дефанзивен халф, но може да играе и като централен защитник, спечели Купата на Италия в Примаверата, след като Фиорентина победи Верона с 1:0 във финалния двубой. Капитанът на българския национален отбор до 17 години записа 86 игрови минути и беше най-младият футболист на терена”.

________________________

Разкрасяват Варна с 600 лалета, подарък от Нидерландия

Още 600 лалета получи Варна като дар от Нидерландия. Посланикът на страната у нас лично донесе луковиците, които ще бъдат засадени. Поводът беше 110 години от началото на дипломатическите отношения между България и Нидерландия. Кметът благодари за хубавия жест и припомни, че това е третият път, в който Варна получава такова дарение. „Първите лалета бяха засадени в Морската градина, пред сградите на мучея и общината, но част от тях станаха жертва на вандали. Нека пазим цветята, за да им се радваме всички“, допълни Иван Портних.

________________________

Над 850 000 лева бяха вложени в ремонт на читалище и лятна сцена в село Царевец

Сградата на читалище „Светлина – Царевец 1927“ и лятната сцена в свищовското село Царевец бяха обновени и модернизирани по проект “Ремонт, реконструкция и мерки за подобряване на енергийната ефективност в обекти на културната инфраструктура на територията на община Свищов. Проектът се реализира по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020г.

Финансирането е осигурено от ОПРР, Регионален фонд за градско развитие „Север“ и собствено съфинансиране. Проектът е включвал редица мерки по осигуряването на енергийна ефективност, които включват дейности като ремонт на покрив, подмяна на дограма, топло и хидроизолация, ремонт на вътрешни помещения и салони, изграждане на отоплителна и вентилационна инсталация, подмяна на електро и ВиК мрежата, осигуряване на достъпна архитектурна среда за хора в неравностойно положение. Извършен е ремонт и на лятното кино. „

Години наред читалищната сграда беше в крайно окаяно състояние, затова читалищното настоятелство многократно кандидатства за обновяване. Случителите на библиотеката и читалнята се радват на топли и оборудвани с необходимата техника зали. Нова визия има и лятната сцена към читалището, на която предстои да бъде проведен поредният Международен фолклорен фестивал „Фолклорен извор“ с многобройни участници от страната и чужбина“, коментира Вера Блажева – председател на читалището.

________________________

IT компания от Враца е сред най-добрит в Източна Европа

Компанията “Вола Софтуер” попадна сред най-добрите IT компании в България и Източна Европа според Американската платформа за оценки и отзиви Клъч. Оценката идва благодарение на разработки на уеб и мобилни приложения.

Основатели на компанията са двама млади предприемачи – Емилиян Кадийски и Теодор Костадинов и към момента техният екип се състои от 15 души. Компанията работи по множество разнообразни проекти, а клиент е дори Световната банка.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!