Това е България – България на добрите новини! (29.05 – 05.06.20г.)

Още от позитивния обзор, с който изпращаме всяка работна седмица! Ето какво хубаво намерихме този път.

*Заглавна снимка: Unsplash.com

_________________

Изграждат четири нови завода в “Индустриален парк Шумен”

В “Индустриален парк Шумен” ще бъдат изградени четири нови завода, съощбщиха от общинат Шумен. Инвеститори в града са както местни, така и чуждестранни дружества, сред които компания за производство на стоманени фитинги, италиански завод за производство на висококачествени монтажни кабели, предприятие за производство на спирачни ситеми за автомобили и завод за картонени опаковки.

За 2019 година “Индустриален парк Шумен” регистрира счетоводна печалба на стойност 2,133,975 лв.. Индустриалният център в града продължава да се разраства, като държавата отпусна 1,2 млн. лева за изграждане на довеждаща инфраструктура до парка.

_________________

Тетевенско училище с награда за участие в Европейски обмен на инициативи

НУ “Хаджи Генчо” Тетевен взе участие в инициативата “Мартеници с кауза” и така стана едно от петте училища в страната с награда за участие в Европейски обмен на инициативи, съвместно с Националния научен експедиционен клуб – ЮНЕСКО.

По време на кампанията, ученици и учители са изработили около 1000 мартеници на стойност 2 лева всяка. Така те са успяли да съберат сумата от 2193,70 лева, която представлява 10% от общата събрана сума от кампанията 20 180, 60 лева. Благодарение на нея започна и изграждането на защитено жилище за майки с деца, пострадали от домашно насилие. В кампанията се включиха много компании, частни лица, а също и Община Тетевен.

_________________

Обновиха една от най-хубавите къщи във Варна

Строена още през 1912 г. на бул. “Княз борис” 30, къщата се превръща в една от най-красивите и забележителни постройки във Варна. Архитектурното съкровище в морската ни столица днес вече е реставрирано и радва жители и гости на града.

Община Варна се зае да издири 20 собственици на имота и издаде указ за укрепване на сградата. 1 година по-късно проектът е завършен и е възстановен автентичният облик на прекрасната фасада. Проектът е одобрен от Националният институт за невдижимо културно наследство и Министерството на културата.

_________________

Нова платформа обяснява правата на децата

Фондация ДА и доброволци създадоха платформа, която има за цел да разяснява правата на децата, попаднали в риск или в конфликт със закона. Интерактивната платформа използва визуализации и изображения, които да могат на разбираем език да смелят нужната информация и да представят работата на институциите. Фокус на инициативата са непълнолетни деца, които са станали жертва на насилие или са били в конфликт със закона. Платформата ще ги подготвя за процеса на преминаване през т. нар. “синя стая”. За създаването ѝ бяха включени младежи-доброволци и специалисти от “синята стая” в гр. Пловдив и от местни институции, работещи с лица и деца преживели насилие. “Информацията е подготвена на разбираем за децата език – как те могат да участват в съдебни производства или пряко, като ответник, жертва, свидетел, или непряко, когато решенията имат въздействие върху живота им“, обясняват организаторите.

_________________

Парк със спортни площадки беше открит в Несебър

В несебърския комплекс “Черно море” беше открит обновен парк със спортни обекти.

От 30 май той вече е достъпен за хората, като главната цел е да се стимулира спортната активност на гражданите и да се предостави модерна база за тренировъчна дейност.

Паркът има площадка за футбол на малки вртаички, волейбол, баскетбол, тенис на корт, съоръжения за тенис на маса и фитнес на открито.

Работното време на спортния комплекс е от 10 до 21 часа всеки ден.

Община Несебър има още идеи и цели за осъществияване, които включват оформянето на парка като единно пространство чрез изграждане на зелени площи, кът за отдих и детски площадки.

_________________

Световно признание от WWF за две наши сънароднички

Швейцарската организация WWF е създадена през 1961 година с основната цел да работи за опазването на околната среда и намаляването на последиците от антропогенния фактор. Проектите, които организацията разработва и ръководи въвличат хиляди доброволци всяка година. Един от тези проекти е и Наградата на президента на WWF, който представлява и най-високото признание на международната организация и се връчва всяка година от 2012 насам. В тазгодишното издание двама от четиримата наградени са българските Блажа Димитрова и Боряна Узунова. Двете млади жени са посветени на опазването на природата, като Блажка се занимава с обучение на хора и институции, които се стремят да живеят природосъобразно, а също е и създател на първият български ресторант с нулеви отпадъци – Blagichka Zero Waste. Автор е и на книгата “Живот с нулев отпадък в България”.

Боряна от своя страна работи за премахването на екологичния отпечатък на модния свят върху околната среда. Тя е автор на платформата за екологична мода – Kool and Konscious.

_________________

Анонимни добротворци платиха спрения ток на самотна майка

Самотна майка от Варна се оказа в тежка ситуация и в невъзможност да плати натрупани сметки за ток. В групата “Варненски мамчета” се появиха предложения за частична помощ, а две дами, пожелали да останат анонимни, платиха цялата сума. Майката има две деца, едното от които е аутист. Изпаднала в затруднено положение тя не успява да се справи с текущите си задължения, но найна приятелка подема инициативата във фейсбук с призив за помощ.

Ева Йорданова – инициатор на кампанията, благодари от името на жената, на всички, които предложиха помощта си, както и на двете жени, които са платили сметката й.

_________________

Доброволци подеха инициатива за изчистването на крайбрежията на Дунав и Места

Десетки граждани се включиха в инициативата за изчистването на крайбрежията по Дунав и Места. Първите инициатори са младежи от Общинския детски и младежки парламент в Козлодуй. Спазвайки всички противоепидемични мерки, те събраха 7 чувала с боклуци с общо тегло 100 кг. Още една зона, край река Места, беше почистена, благодарение на десетки активни граждани, които събраха тонове пластмаса.

_________________

Българският филм “Февруари” влезе в селекцията на фестивала в Кан

Заедно с 55 други филми, лентата “Февруари” на Камен Калев влече в официалната селекция на филмовия фестивал в Кан през 2020 година.

Въпреки извънредното положение и множеството препядствия, които спохождат всички събития от началото на година, ръководителят на фестивала тери Фремо каза, че тази година има подадени най-много предложения за официалната селекция – общо 2067. фестивалът все пак ще се проведе, въпреки че ще е напълно различен, а селектираните филми ще получат маркировка “Кан 2020”, което цели да спомогне за тяхното популяризиране. Страхотен успех за българският филм “Февруари” е възможността да бъде в официалната селекция. Това е четвъртият филм на Камен Калев и третото негово творение, което попада в официалната селекция. Лентата е реализирана като съвместна продукция на българското студио Waterfront Film и френските Koro Films.

_________________

С финансови възкаграждание стимулират талантливите ученици в Горна Оряховица

15 000 лева са заложени в общинския бюджет за 2020 г., които са предвидени за стимулиране на постиженията на ученици. Чрез финансови премии ще бъдат отличени отличните класирания през учебната 2019/2020 г. На национално и международно ниво в състезания , които не са включени в националния календар, но са съизмерими като представителност на участието.

Община Горна Оряховица е сред малкото общини в страната, които заделят от бюджета си средства за стимулиране на деца, които са показали високи постижения в национални и международни състезания.

Само за 2019 година, 97 талантливи деца са получили финансов стимул, благодарение на програмата.

_________________

Мъж от Лом възстановява изоставени паметници

Приятно ми е да се занимавам с това и усещам потребност, тъй като ми е много грозно и болно, когато видя паметник на загинали във войните за освобождение и национално обединение в лошо състояние. Приел съм го като лична кауза —когато и с каквото мога, да почистя тези паметници.“, споделя Митко пред БНР Видин. Младият мъж посвещава свободното си време на това да възстановява забравени и занемарени паметници, които търси из цялата страна.

Той вече има около 10 възстановени паметника. Той среща и добри хора, които желаят да се включат в инициативата му. Макар че не разполагат с нужните професионални препарати и техники за почистване, доброволците го правят с много труд и от сърце, а резултатите са налице.

Тук, в Ломско, има два паметника. Единия го открих наскоро съвсем случайно в землището на село Станево. В едни храсталаци – войнишки паметник.

Поставих си го за задача, но след един мой пост във фейсбук Министерството на отбраната се мобилизира и отпусна пари за този паметник, така че е възможно държавата и Общината да го възстановят преди мен.“, допълни още той пред БНР Видин.

_________________

31 зарядни станции за електромобили ще бъдат монтирани в “синята зона” на Варна

31 зарядни станции за електромобили в синята зона във Варна ще бъдат монтирани до седмица. “В края на месец май беше подписан договор за поставяне на зарядни станции и за интелигентна система за управление. В момента уточняваме финалния дизайн на системата, очакваме до седмица да започнем монтажа”, обясни Младен Иванов – директор на общинското предприятие “Паркинги и синя зона“.

В плана са предвидени 22 зарядни станции за публично ползване, от които 10 ще бъдат в “синя зона – център”, а 12 в “синя зона – широк център”. Девет ще бъдат поставени за обслужване на 18-те служебни електромобила на общинското предприятие.

_________________

Силистренска компания показа прототип на първите български катамарани

Елика-Елеватор е силистренска компания, която работи по прототип на първите луксозни катамарани у нас. Очаква се през следващата година да бъдат готови и завършени прототипи.

В работата по проекта са включени много чуждестранни експерти, средк оито инженери, дизайнери и производствени мениджъри. Дружеството работи заедно с немско дизайнерско студио, което е специализирано в плавателните съдове. В момента компанията разработва три модела катамарани – два моторни с марката Omaya и един вероходен модел под марката Dondra. Първоначалните модели ще бъдат предназначени предимно за индивидуални клиенти, а вторите за компании, които ги отдавам под наем.

_________________

Ученичка от Свищов спечели бронз от Международна олимпиада по философия

Любомира Димитрова е ученичка от 12 клас в СУ “Николай Катранов”, Свищов. Младото момиче спечели бронзов медал от международната олимпиада по фолософия, която се проведе на 29 май. Това е и най-доброто представяне на български участник в международната олимпиада по философия от 2014 година насам. Това не е първата награда за Любомира, преди няколко дни тя спечели и Специалната награда на Министерството на образованието и науката на Националния литературен конкурс “Живеем в страната на Ботев” за есето си “Какво е за мен Ботев”. Поздравления на Любомира и нейната учителка по философия г-жа Виолета Трайчева.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!