Това е България – България на добрите новини! (28.03 – 03.04.20г.)

Продължаваме да борим негативизма с позитивни новини и това ще продължи и занапред!

*Заглавна снимка: Unsplash.com

__________________

Раздават безплатен обяд за хора в нужда до края на извънредното положение в София

Инициативата започна на 1 април по идея на Столична община и търговската верига “Фантастико”. Целта е да се предостави топъл обяд на възрастни хора, както и на хора в неравностойно положение.

За помощта по доставката на храната са се организирали доброволците от “Арда”, както и служители на дирекция “Аварийна помощ и ревенция”. Кампанията за безплатен обяд ще продължи докато трае извънредното положение у нас, като вече са раздадена храна на 80 човека в кризисния център, както и още 50 социално слаби хора, подадени от районите кметове и отговарящите на критериите на социално слабата кухня.

__________________

Сред финалистите в най-големия BG хакатон за проекти срещу коронавируса са студенти от ТУ-Габрово

Студенти от Техническия университет в Габрово са сред финалистите в най-големия хакатон у нас, който се проведе миналата седмица с цел да се задвижат проекти срещу борбата с коронавируса.

Четвъртокурсничката Александра Маринова, специалност “Компютърен дизайн в индустрията” и Йордан Пенев – магистър в специалност “Компютърни системи и технологии” са участниците от отбора “Book4later”, в който заедно с отлин Бобчев – експерт в бизнес развитието и управлението на проекти, решават да предложат услуга в помощ на туризма, като един от най-пострадалите сектори в момента.

Идеята на младежите е да се изгради платформа, чрез която клиенти да могат да закупят опция да посетят избрана от тях дестинация и да го направят в бъдеще. Парите от тази опция отиват при дружествата, които се обвързват да я изпълнят при пълното й заплащане след определен период.

От “CovidTour” предлага почивка в Балчик за 5 дни на цено от 1000 лева. В момента не могат да предоставят услугата, но са готови да я осигурят през следващите 10 месеца на цена от 450 лева, дават за пример авторите на идеята.

Платформата ще позволи на клиента да закупи опцията и в следващите 10 месеца да отиде в Балчик срещу 50 лева, доплащайки останалите 400 в момента на ползване на услугата. :Ако реши да я използва след 4 месеца, трябва да уточни точна дата през платформата и да доплати останалите 400 лева”, допълват стидентите. Ако не използва услугата, 50-те лева остават за “CovidTour”.

Екипът си е поставил срок от 10 дни, за да има прототип, като орлин Бобчев заяви, че и в момента представителите на туристическия бранш, които искат, могат да ги потърсят.

Общо спасителните проекти, които стигнаха до финалите на хекатона, са 15. Те бяха разпределени и участваха в три категории – “Спаси животи”, “Спаси общности”, “Спаси бизнеси”. Участниците бяха над 850 със 111 идейни проекта.

__________________

Възрастна дама опрости наема на безработна жена, която остана без работа, поради кризата с коронавируса

77-годишна жена от Варна реши да опрости наема на квартирантката си, която остава без работа, поради кризата и извънредното положение. “Днес ми се случи нещо много човешко, заради което продължавам да вярвам в доброто. Живея на свободен наем. Днес се обадих на хазяйката да уговорим начин за среща, за да й дам парите за наема. Тя е разбрала, че вече съм безработна и каза: “Никакъв наем не искам, нашите пенсии си вървят, искам да имате пари за храна и здраве, ще ми плащаш, когтао отмине кризата”.”, написа Светла Б. и историята й бързо се разпространи в соациалните мрежи, предизвиквайки положителните коментари на хората. Възрастната жена е вдовица и има син, който разчита само на пенсията си, тъй като има хронично заболяване.

__________________

Над 200 000 билкови пастили даряват “Захарни заводи” на Българска хранителна банка

“Захарни заводи” АД направи дарение от 12 000 кутии с над 200 000 билкови пастили “Лукчета” на Българска хранителна банка.

Продуктът е нов за марката, като е с високо съдържание на натурални билкови масла с доказано от Българската асоциация на микробиолозите, антимикробно и антивирусно действие срещу често срещани патогени. Продуктите ще бъдат раздадени на нуждаещи се домакинства в страната като част от пакети с хранителни продукти, които организацията раздава традиционно. Това е второто дарение, което от компанията правят по повод извънредното положение в страната. Преди по-малко от седмица „Захарни заводи“ АД направи дарение от 10 000 литра денатуриран етилов алкохол на държавни болниции.

__________________

ИТ специалисти ще работят доброволно по изграждането на национална електронна здравна система

Технологичната асоциация предоставя на държавата 15 000 работни часа, в които специалисти от различни фирми ще работят безвъзмездно, за да може да се завърши електронната здравна система у нас. Новината съобщи председате;ят на борда – Илия Кръстев. Той изрази надежда, че и други асоциации ще се включат към инициативата и сподели, че е успена формула е и “Помогни на държавата, ако искаш тя да ти помогне някога”.

__________________

300 000 лева за дигитализация на училищата дарява Пловдив

Община Пловдив ще осигури 300 000 лева за закупуване на съвременни технологични средства, оборудване на кабинети, придобиване на програмни продукти и лицензи, целящи използването на различни технологии, с които да се подпомогне осигуряването на дистанционно обучение в града.

Администрацията започна и да приема документи за кандидатстване по програма “Модернизация на учебния процес”, част от Общинска образователна програма за периода 2020-2022”.

Могат да кандидатстват всички общински училища и ЦПЛР-ОДК. Всяко училище трябва да може да защити целите на инвестицията и да осигури съфинансиране в размер на поне 20% от исканата сума.

__________________

Готово е класирането за пилотна подмяна на старите печки във Велико Търново

Община ВеликоТърново изготви класирането на домакинсктвата, които са кандидатствали за преход към алтернативни форми на отопление и подмяна на старите отоплителни уреди, които замърсяват околната среда.

Пилотната схема на Интегрирания проект “Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух” започна на 15 януари и завърши на 15 март. В настоящия етап – Пилотна фаза, ще се приложи за първи път разработения подход за смяна на старите печки. В последващия Основен етап ще се подменят отоплителните уреди на 478 домакинства.

Всеки от одобрените кандидати ще получи безвъзмездно отоплителните уреди, заедно с монтаж и демонтаж на старите.

__________________

Уникални стенописи ще бъдат реставрирани в Средновековния град Червен

Регионалния исторически музай в Русе изготви проект към Министерството на културата за консервационни дейности по стенописната украса на Църква 16, която се намира на хълма в Средновековния град Червен.

Откритите стенописни фрагменти представляват рисувана драперия и частично запазена сцена с фигури на свети-войни. Заедно с проучването на църквата и археологическите дейности в нея, успоредно се изследва и прилежащия й некропол, както и части от града и трасе на средновековна улица.

__________________

Център за детско развитие “Малки чудеса” осигурява безплатни консултации на терапевти за всеки в нужда

От 1 април до прекратяване на извънредното положение в страната, Център за детско развитие “Малки чудеса” към Фондация “Нашите недоносени деца” обяви всички консултации със своите терапевти за безплатни за децата и техните родители в целята страна.

Родителите на недоносени деца ще могат да се възползват от услугата чрез виртуални срещи с неонатолози и педиатри чрез Viber, Skype или по телефон. Срещите ще имат за цел да подкрепят всички семейства с деца в трудности в развитието, които се намират в изолация в момента. Можете да си запишете час за безплатна консултация по някой от следните начини:

    • На телефон 0887545446
    • Viber: 0887545446
    • Пишете ни лично съобщение
  • Пишете на имейл: office@premature-bg.com

__________________

В Бургас отпаднаха наеми на търговци и такси в детските градини, като част от извънредните мерки на общината в подкрепа на малкия и среден бизнес

Общинският съвет в Бургас гласува извънредни мерки в подкрепа на малкия и среден бизнес, като те бяха гласувани единодушно от всички партии.

Част от тях включват разрешение за преместваемите обекти в Бургас да бъдат освободени от такса за пазари, тържища, тротоари, площади, улични платна, панаири и терени с друго предназначение в рамките на извънредното положение.

Търговци и сдружения с нестопанска цел, които осъществяват дейност в обществена полза, ползващи общински обекти, както и общинските еднолични търговски дружества бяха освободени от наеми. От административна такса за издаване на разрешително за таксиметров превоз се освобождават и таксиметровите шофьори, които са прекратили разрешенията си в периода на обявеното извънредно положение.

Също така за детските ясли и градини беше удължен срокът за заплащане на дължимите месечни наеми за общинските жилища.

__________________

Дариха защитни шлемове на медици от ВМА

Военномедицинска академия в София получи дарение от защитни шлемове, като сред първите оборудвани са били специалисти от Клиника “Ушни, носни и гърлени болести”.

Дарението е от доброволци, които са закупили и разпределили шлемовете чрез Логистично-координационния центъ

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!