Това е България – България на добрите новини! (03.04 – 10.04.20г.)

Обръщаме поглед назад към изминалите дни и се оглеждаме за добрите новини! Ето и част от тях:

*Заглавна снимка: Unsplash.com

__________________

С 400 000 лв. инвестиция ще се подменят основни водопроводи в Свищов

ВиК “Йовковци” – Велико Търново и община Свищов ще започнат работа по подмяна и реконструкция на три основни водопровода в града.

Инвестицията е на стойност 400 хил. лева, с които ще се извършат дейности за подмяна на участъци от водопровод Вардим – Свищов, напорен водопровод “Висока зона – Болница” и хранителен водопровод “Висока зона – Болница”. Участъците ще бъдат и асфалтирани, като ще се положи и наобходимата пътна маркировка.

__________________

16 тона отпадъци бяха почистени в 5-километровия участък между Русе и Мартен

5-километровият участък на път II-21 Русе – Силистра беше почистен, като от отсечката бяха премахнати 16 т. отпадъци. На фирмата, изпълнител е възложен ремонт и поддържане на републиканските пътища на територията на област Русе, както и почистването и поддържането на второкласния път и останалите артерии в областта.

Продължава сметосъбирането и извозването на отпадъци и по средната разделителна ивица, банкетите и уширенията за аварийно спиране на четирилентовия участък.

__________________

Дарения на обща стойност близо 155 хиляди лева получи болницата в Горна Оряховица

По дарителската сметка на МБАЛ “Свети Иван Рилски” са постъпили 154 700, 50 лева от дарителската кампания, която се проведе между 23 март и 7 април. Благодарение на даренията, болницата вече разполага с три нови респираторни апарата, както и допълнителна нова апаратура, съобщиха от ръководството на лечебното заведение.

Изключително сме благодарни и задължени на всеки един – фирма или гражданин, който в този труден момент откликна на нашия апел и направи благороден жест на подкрепа към лечебното заведение! Благодарим от сърце и пожелаваме на нашите дарители и техноте семейства здраве и спокойни дни!”, сподели управителят на МБАЛ д-р Иван Иванов.

__________________

Китаец изпрати 10 000 маски на община Земен

 

Томи Ли Яджун е дарителят, който изпрати 10 000 маски на община Земен тази седмица. 8 000 от тях вече са раздадени на местните жители, като общински служители и доброволци помогнаха маските да стигнат до хората. Заедно с тях, те доставяха и пакети с храна от първа необходимост, осигурени от БЧК. Томи Ли Яджун няколко пъти е посещавал Земенския манастир и Одранишката Света обител и се е интересувал от културните паметници у нас. Заедно с дарението, той е изразил подкрепа и пожелания за здраве на всички жители.

__________________

Учители изработват предпазни шлемове за медици

Ахмед Бозов – директор на духовното училище в Момчилград е автор на инициативата за изработване на предпазни шлемове от учителите в училището, които да бъдат дарени на медици.

В работата се впуска и 13-годишният син на директора и учители. “Ние сме съпричастни с борбата срещу пандемията от коронавирус и това е нашият скромен принос”, споделя Ахмед.

Благодарение на 3D принтер, получен като дарение от Турция, доброволческата група успява да произвежда по два шлема едновременно за три часа. Директорът заяви, че ще продължат да произвеждат предпазни шлемове, докато е необходимо.

__________________

50 000 лева дарение получи здравното министерство от горски служители

Югозападното държавно предприятие – Благоевград се включи в дарителскаа кампания на Министерството на здравеопазването в борбата срещу коронавируса. Служители от всички поделения дариха лични средства в размер на 50 000 лева., с които да бъдат подкрепени българските медици.

Средствата ще бъдат използвани и за подпомагане на най-спешните нужди на болници в областите Благоевград, Кюстендил, Перник и Софийска в условията на пандемията.

__________________

Морски образователен център ще бъде изграден във Варна

Морски образователен център за деца и ученици ще бъде създаден в Народно читалище “Васил Левски – Галата 1927”, в кв. “Галата” във Варна.

Центърът ще бъде разположен на първия етаж и ще има за цел да привлече млади хора, интересуващи се от морски науки.

Инвестицията е част от проекта на Община Варна “Създаване на морски образователен център, обновяване и оборудване на НЧ “Васил Левски – Галата 1927”, гр. Варна” по Програмата за морско дело и рибарство 2014 – 2020г.

Инвестицията е в размер на 459 212 лв. Договорът вече е подписан, съобщиха от общинска дирекция “Европейски и национални оперативни програми”.

В рамките на проекта се предвижда ремонт на фасадата на читалището, обновяване на всички зали и помещения, осигуряване на обзавеждане и компютърно оборудване за морския център, достъпна среда за хора в неравностойно положение и ремонт на концертната зала, сцената и балкона, както и санитарните възли.

__________________

Деца в неравностойно положение ще получат теблети, закупени от учители

Директор на училище в Бургас предостави таблети, закупени с лични средства на деца в неравностойно положение. Също така той покри разходите им за интернет. Така децата, които нямаха възможност да получат ефективно дистанционно обучение, поради липса не техника, вече имат всичко необходимо, за да започнат своето електронно обучение. “Когато става въпрос за деца, много съм чувствителна на тази сема, няма нещо, което може да ме спре, за да помогна. Така че, независимо кой е, аз не съм само директор, но преди всичко учител, майка”, сподели г-жа Запрянова. Експертни от Регионалното управление по образование в Бурас също ще направят дарения от заплатите си, за да обезпечат останалите деца в Бургаска област.

__________________

Български ученици получиха награда от международен конкурс

Български ученици от Гимназия по туризъм във Велико Търново спечелиха награда от международно екологично състезание. Учениците участваха в конкурса за изследователски проекти, организиран от Държавния музей “М. А. Шолохов” в Русия. Съорганизатори на надпреварата са Министерството на природните ресурси и екологията на област Ростов и неправителствения екологичен фонд на името на Вернадски.

На тазгодишното състезание участие са взели ученици от 28 страни от Европа и Близкия изток. “Природа с бъдеще” е награденият проект на Тереза герджикова, Полина Лесничкова и Елисавета Петрова.

__________________

Старозагорци направиха дарение от 9 компютъра на деца в нужда

Преди дни общинският ъветник от Стара Загора Николай Диков призова в социалните мрежи хората да помогнат на деца, нямащи техническата възможност да се обучават в онлайн форма. На призива се отзовават много приятели, познати и граждани, изявили желание да помогнат. Така днес 9 компютъра са прегледани и подготвени за работа, и подарени на най-нуждаещите се семейства. Очакват се и 10 модема с предплатен интернет за една година да бъдат осигурени за семействата, които нямат интернет свързаност у дома.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!