Това е България – България на добрите новини! (03.11 – 11.11.18г.)

Зареждаме се с позитивни новини в края и на тази седмица. Ето какво успяхме да открием, за да ви покажем хубавото от изминалите дни: 

____________

Три бронзови медала от Белгия за гимнастичките на СК Импала

Петя Йорданова, Сияна Велкова и Деница Стефанова са старозагорските момичета от Спортен клуб Импала, които завоюваха три златни медала от международния турнир “Happy Cup” в Белгия. Това е страхотен успех за младите надежди в художествената гимнастика. В неделя за грациите предстои участие в пет финала.

____________

Българка спечели златен медал от най-престижния сладкарски конкурс в света

Фантастичната торта на Златина й донесе златен медал в най-големия тортен конкурс в света – „Бирмингам кейк интернешънъл“.

Златина Люис живее от години в Англия, но родом е от Бургас. Още след като завършва гимназия започва да се занимава със сладкарство и вече 20 години в Англия тя е една от най-прочутите декораторки на торти в Южен Уелс. След големия упех, талантът й беше световно признат.

____________

16-годишният Георги Грозев завладя Карнеги Хол в Ню Йорк

Фантастично представяне на българския тромпетист Георги Грозев, който беше сред малцината избрани да свирят на сцената на Weill Recital Hall  в концертния комплекс Карнеги Хол в Ню Йорк. Освен фантастичната възможност, която получава, Георги се връща у нас и с първо отличие от съпътстващия международен конкурс Golden Classical Music Awards в Щатите. Благодарение именно на брилиянтното си участе в конкурса, той е поканен да свири и на финалния концерт на лауреатите.

____________

200 хил. лв. отпуска държавата за ремонт на залата по художествена гимнастика

Започнат е ремонт на залата по художествена гимнастика на стадион „Раковски“ в София, тъй като по думите на председателя на българската федерация Илиана Раева килимите са били силно захабени и е трябвало да се подменят с новите, използвани по време на световното първенство в София. „Няма как да работим в тази зала при тези условия вече. Много бързо реагира „Националната спортна база“, много бързо се съгласи министър Красен Кралев. Веднага взеха мерки и започна да се прави ремонтът в залата“, заяви тя и добави „Някъде около 200 хил. лв. ще излезе целият ремонт на тази голяма зала. Плюс залите, в които спят момичетата, плюс ремонтите по коридорите, помещенията, където се правят масажите.“

____________

Първият стоматологичен кабинет за хора в инвалидни колички заработи в Пловдив

Денталният факултет на Медицинския университет в Пловдив представи първия в страната стоматологичен кабинет за хора в инвалидни колички. Освен самия кабинет и пространството пред него, така и на улицата всичко е приспособено в помощ на хората, които в ежедневието си срещат всякакви препядствия. В момента всяка фирма, която произвежда оборудване за стоматологични кабинети, предлага и подобна версия за хора в колички, но засега единствено Денталният факултет е закупил такава.

Лентата преряза проф. д-р Георги Тодоров, декан на факултета, заедно с Латин Банков – председател на Съюза на хората с увреждания в Пловдив, който благодари на всички, които като него се радват на всяка подобна придобивка.

____________

Община Добрич финансира издаването на книги на местни писатели

10 хил. лв. отпуска община Добрич за издаването на десет книги на местни автори, свързани с историята и развитието на града. Наред с това общината ще откупи и книгата „Централните улици на Стария град Добрич 1900-1960“ на издателство „Матадор 74“ и ще бъде предоставена на Регионалната библиотека, както и на Регионалния исторически музей.

____________

Националната гимназия в Тетевен с изцяло реновирана сграда

1.3 млн. лв. струваше ремонтът на Националната професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване „Сава Младенов“ в Тетевен. Проектът беше финансиран по ОП „Региони в растеж“ и обхвана 4 сгради на училището – основен учебен корпус, физкултурен салон, общежитие и столова. В основната сграда са оборудвани и два компютърни кабинета с 34 компютъра. В общежитията се настаняват 118 деца, които са разположени на първи и втори етаж от общо три в сградата. За деца с увреждание е сложен и асансьор, който да улеснява тяхното предвижване в сградата.

____________

Българската транспортно-логистична компания Discordia ще разкрие 1800 работни места през следващите 5 години

Компанията Discordia планира в следващите 5 години да се разрастне двойно и да разкрие 1800 нови работни места. Само през тази година са наети 215 души като част от глобалната стратегия за разрастване.

Последните 5 години сме направили 130 млн. лв. инвестиции и сме открили 700 работни места“, обясни собственикът на компанията Христо Христов. Той коментира, че очакваните приходи за следващите 5 години са 177 млн. евро без придобиване на компании.

____________

Еврокомисията даде зелена светлина на връзката между газопроводите на България и Гърция

Европейската комисия одобри финансирането на връзката между газопреносните системи на България и Гърция, предаде БТА. Плановете за изграждане и работа на връзката са в съответствие с правилата на ЕС за държавната помощ, посочиха от ЕК. Също така в съобщението се допълва, че проектът ще допринесе за сигурността и разнообразието на енергийните доставки в ЕС, без да се наруши неправомерно конкуренцията.

С одобрените мерки се подкрепя изграждането и експолатацията на 182 км. междусистемна връзка Гърция (Комотини) и България (Стара Загора). Предвижда се пренос на три милиарда кубически метра природен газ годишно от Гърция до България до 2021 г.

____________

Младоженци дариха средства за изграждането на нова гора край Балчик

Галя Шишкова и Джулиан Парментер се венчаха край Балчик, където младоженката споделила с председателя на фондация „77“ Никола Рахнев идеята си за това гостите на сватбата да не подаряват цветя, а вместо това да дарят средства, с които после да се закупят дръвчета за залесяване. Така след церемонията младото семейство предоставя на фондацията 500 лв., с които могат да се закупят 700 дръвчета. От ловното стопанство са подрепили инициативата и са решили да се включат, осигурявайки още 700 дръвчета. Така новата гора ще се разположи на 2 дка.

 

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!