Това е България – България на добрите новини! (13.01 – 19.01.19г.)

В духа на доброто, което ни зарежда всекидневно и тази седмица ви споделяме добрите новини и позитивни постъпки, които ни мотивират, вдъхновяват и усмихват! Вижте ги! 

______________

Пловдив влезе в ТОП дестинации за 2019 година в класациите и на The Guardian и The New York Times!

Град на изкуството, музиката и науката“, казва за Пловдив в статията си The Guardian, като с това приканва своите читатели да се запознаят с всички събития, които градът е организирал по повод годината, в която е Европейска столица на културата. Американското издание The New York Times също включи градa в класация за дестинациите, които непременно трябва да бъдат посетени през 2019 г.

______________

Първият по рода си културно-исторически и развлекателно-образователен парк в света ще отвори врати у нас

Първият по рода си културно-исторически и развлекателно-образователен парк в света ще отвори врати тази пролет у нас. На 500 декара площ на 33 км от Варна ще бъде разположен мащабен комплекс, който ще бъде и първият по рода си исторически парк, който ще предлага на посетителите интерактивно пътуване до 10 000 години назад във времето през петте епохи на човешката цивилизация.

Посетителите ще могат да се докоснат до древни и антични култури чрез различни интерактивни и сетивно-образователни формати. Проектът включва да се организират тематични занаятчийски курсове, исторически представления и филми, обучения в древни бойни и битови умения, конна езда, теоретични семинари, изложби и точни възстановки на обекти, предмети и начин на живот от миналото. Предвидени са и традиционни места за отдих и храна с ястия от автентични рецепти, приготвяни само с български продукти.

Очаква се в комплекса да заработи също детска зона, кино салон и сувенирен магазин.

От началото на работата по Историческия парк преди 8 години до момента са включени над 4000 души, сред които едни от най-добрите български археолози-консултанти, писатели, музиканти, скулптури, майстори занаятчии, възстановчици и историци.

Паркът ще отвори врати за посетители през пролетта на 2019 г, като целият обект в пълна функционалност ще бъде завършен през 2022 г.

______________

“Кока Кола Юропиън Партнърс” отваря нов финансов център у нас

“Кока Кола Юропиън Партнърс” отваря нов финансов център във Варна през май 2019 г. В него се очаква да се разкрият 90 работни места.

Градът е избран от компанията заради богатия набор от млади специалисти и комуникативността му. Работните позиции, които се откриват изискват финансови умения и познаване на чужди езици. Компанията не се занимава с бутилиране и продаване на продуктите на Кока Кола в България, а развива споделени финансови услуги в страната.

______________

Българка на корицата на модния гигант VOGUE 

Топмоделът Ивелина Чоева е на корицата на януарското специално издание на VOGUE Украйна, в което е публикуван годишният хороскоп. Ексклузивната фотосесия е реализирана в Париж, в студио Deux Choses Lune. Главен фотограф е Лукас Пуковец, заедно с криейтив директор Соня Кваша и стилистът Джули Пелипас.

Кадрите са изчистени с фокус върху бижутата от последните колекции на престижните брандове Bvlgari, Chopard и Cartie.

Самата Ивелина в момента работи в Лондон като маркетинг специалист за два световноизвестни модни бранда. Очаква се скоро да представи и новите си проекти в България.

______________

150-200 млн. евро годишно ще инвестира в България Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕВБР)

ЕБВР планира инвестиции у нас на стойност 150-200 млн. евро годишно. Това съобщи директорът на финансовата институция за България Лариса Манастърли и добави, че “2018 г. беше доста успешна за банката. Инвестирахме 185 млн. евро в 11 проекта и портфолиото покри доста разнообразен сектор. Партнирахме си с община Варна и Столична община за финансиране на важни инфраструктурни проекти. И двата града са партньори по програмата “Зелени градове“.”

Манастърли напомни, че банката не само инвестира, но и предоставя консултанстки услуги.

Най-големият фокус ще остане върху инфраструктурата. Оставаме последователни в подкрепата си за енергийния и газоразпределителен и електропреносния сектор в България. Ще продължим работата си с астните компании, общините и малките и средните фирми. Считам, че имаме добър инструментариум за постигането на това. Смятаме да продължим работата като гаранти на банкови и небанкови институции за предоставяне на иновативни финансови услуги.“, допълни Лариса Манастърли.

Тя похвали страната ни като изрази положително мнение: “От макроикономическа гледна точка България спазва целите и се представя добре. Искам да похваля Министерството на финансите, че е публикувало плана за действие на своя уебсайт за стъпките и плановете за влизане в ERM II. Някои от мерките вече са изпълнени. Но това, което все още не е изпълнено, са законите против пране на пари, както и за платежоспособността на държавните предприятия. Не мога да дам точна прогноза, но виждам една ангажираност от страна на България. И от ЕБВР оставаме ангажирани в това да помогнем България да запълни нужните места и да получи необходимата подкрепа“, заяви Лариса Манастърли.

______________

30 нови автобуса тръгват по две линии в София

От 17.01.19 г. 30 нови автобуси на градския транспорт в София тръгват по линиите 72 и 84. До края на годината се очаква броят на новите автобуси да нарасне с още 82 рейса. С това и общината планира и се надява да стимулира гражданите да използват обществен транспорт, както и да се пребори мръсният въздух в столицата.

______________

Консулствата ни вече ще са с гъвкаво работно време

Българските консулства вече ще имат гъвкаво работно време, което да се съобразява с нуждите на сънародниците ни, както и с различни специфики, съобщиха от Министерски съвет след заседанието на кабинета в сряда.

Промените се налагат поради нарасналия брой български граждани, които пребивават в чужбина. Министърът на външните работи ще разпорежда удължаване или намаляване на работното време с оглед на някои специфики в конкретните държави като наличието на визов режим, сезонна натовареност, броят български граждани в конкретната страна и съществуването на историческа българска диаспора там.

Взети са мерки и по облекчаването на контакта между администрацията и гражданите, става ясно още от съобщението.

______________

Инициатива в помощ на гърменското село Скребатно и неговата библиотека

“Дари слово за Скребатно” е мотото на инициативата, която има за цел да помогне за възстановяването на библиотечния фонд в изгорялото читалище на селото. На 9-ти януари там избухна огромен пожар, който унищожи кметството, читалището и библиотеката. Над 3070 книги изгоряха в огнените пламъци. Община Банско отправи апел към всички жители, които имат възможност и желание да дарят книги, с които да се възстанови изгубеното.

Може да бъде дарявана всякаква литература – българска, детска литература, специализирана, речници, както и чуждестранна литература.

Книгите се даряват на портала на община Банско в стая “Връзки с обществеността”, откъдето после ще бъдат извозени до село Скребатно. Първи дарител в кампанията беше и самият кмет.

______________

Наградиха пожарникаря спасил падащо дете

Ризван Кьоров се превърна в истински герой за жителите на Кърджали след като спаси живота на падащо дете. Той и колегите му са извикани по сигнал за пожар в ПГ “Васил Левски”. Когато пристигат на място, сградата е силно задимена, две от учителките са обгазени, а в сградата все още има деца, които трябва да се евакуират, спускайки се по пожарникарската стълба. Едно от децата се уплашило и се спъва, политайки надолу от втория етаж. Ризван успява да реагира на критичната ситуация и улавя детето с ръце. “За мен е чест и задължение” са първите думи на пожарникаря, когато разказва за случилото се.

Областният управител на Кърджали Никола Чанев изрази благодарността и почитанията си към добрата и професионална постъпка, връчвайки на Ризван почетна грамота и парична награда.

 

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!