Google отвори вратите на Националния музей на Бразилия

През 2018 година Националният музей на Бразилия беше погълнат от огромен пожар, който успя да унищожи хиляди години история. Малко по-рано през годината музеят празнува 200 години от деня, в който за пръв път отваря врати по времето на крал Жуау Шести през 1818 г. Тогава той служи за резиденция на португалското кралско семейство. Преди пожара беше вече част от Федералния университет на Рио де Женейро.

Музеят съхраняваше над 20 милиона артефакти за историята на Бразилия, както и на други страни. Сред експонатите имаше египетска колекция, колекция с греко-романски артефакти, както и палеонитна колекция, включваща скелет на динозавър, открит в района на Минас Жераис, а също и най-стария човешки фосил, открит в Бразилия.

Екипът е успял да възстанови едва 1500 предмета до момента, но всички експерти бяха категорични, че са заличени близо 200 години история, изследователски труд и изложби.

През 2016 година музеят работи съвместно с Google – Arts and Culture по проект, който има за цел да дигитализира колекциите. Така, макар и без претенцията, че някога нещо може да замести физическия допир и присъствие в музея, Google отвори вратите на Националния музей, макар и виртуално. Използвайки снимки от Street View, както и дигитални изложби, виртуалната разходка в най-старата природонаучна институция в Бразилия, такава, каквато беше преди пожара, е факт.

Обиколката включва акцентите в колекциите на музея, както и 3000 годишна бразилска керамика, колекция от пеперуди и молци, застрашени от изчезване, както и Лусия – най-старият човешки скелет, открит в Америка.

Въпреки ужасяващата трагедия, която сполетя Националния музей, неговият директор Александър Келнер изрази надежда за бъдещето на институцията в открито писмо, в което казва, че е “важно да се подчертае, че въпреки, че Националният музей загуби значителна част от колекцията си, то той не е загубил способността си да генерира знания!“.

Пълна виртуална разходка може да направите тук, а акценти от колекциите може да видите във видеото.

 

 

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!