Горският човек на Индия

Годината е 1979. По пясъчните брегове на остров Маджули в Североизточна Индия е горещо, доскорощни наводнения са унищожили голяма част от природата и сянка почти не се намира. По това време Jadav Payeng е на 16 години и добре си спомня тази година, защото тя е преобърнала живота му. Тогава той намира няколко умрели змии по бреговете и остава потресен от ужасната гледка и от ужасната участ, която навярно очаква и нас хората, които ще сме принудени да живеем без необходимата за оцеляването ни природа. “Спомням си, че тогава си мислех, че рано или късно и ние хората ще трябва да умрем по този начин в горещините“, споделя Jadav Payeng в своя интервю.

Същата година Payeng си обещава всеки ден да засажда по едно дърво на острова. 41 години по-късно, поглеждайки нагоре, той вижда короните на различни видове дървета, а навътре в зеленината се чува и звукът на дивите животни, които се завръщат в естествената си среда.

Изумителната история на гората, която започва да расте под краката на Payeng и волята, с която така упорито и безотказно изпълнява обещанието си, дават повод да се създаде и документалният филм “The Forest Man”.

Освен спасяването на дивата природа и възстановяването на екосистемата, проектът за залесяване на Payeng спомага и за запазването на пейзажа на острова, който е податлив на ерозия. Пясъчните брегове обаче, които са били уязвими, днес са заобиколени от дървета. Смята се, че със своите действия Payeng е удължил живота на острова с няколко десетилетия.

По цял свят, хората изказаха удивление и дълбока признателност към всеотдайността на Payeng, който посвещава живота си на тази кауза. И все пак, той настоява, че съвсем не само негова е заслугата. “Не е като да съм бил сам. Засаждаш едно или две дървета, а веднъж поникнали, вятърът, птиците, кравите, дори слоновете, знаят как да се погрижат за тях. Дори реката Брахмапутра знае. Цялата екосистема знае“.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!