“Господ съществува, името ѝ е Петруния” печели наградата “ЛУКС” на Парламента за 2019 година

Председателят на ЕП Давид Сасоли поздрави тримата финалисти и заяви:

Филмите, които наградата “ЛУКС” подкрепя, ни предоставят уникалната възможност да изследваме чрез изкуството на киното проблеми като миграцията, правото на здравеопазване, феминизмът и политическата етика. Използвайки киноизкуството, за да представим теми като климатичните изменения, нашето колониално минало или дискусията относно модела на нашето общество, е стимулиращо предизвикателство, което трябва да бъде насърчавано. Ние сме единственият Парламент в света, който връчва награда за кино. Нека се гордеем с това.

Господ съществува, името ѝ е Петруния“, на Теона Стругар Митевска е копродукция на Северна Македония, Белгия, Словения, Хърватия и Франция. Филмът разказва историята на безработна жена, която успява да хване хвърления кръст в реката по време на православна церемония по случай Богоявление. Така тя ненадейно се намесва в религиозна традиция, до която по принцип се допускат само мъже. Филмът се разглежда като принос към повишаването на осведомеността за трудностите на жените в консервативните общества.

Начало на осмото издание на Филмовите дни “ЛУКС” в България ще бъде поставено на 29 ноември в София с прожекция на документалния филм “Нерешеният случай Хамаршьолд в Дома на киното от 19 часа. Прожекцията ще бъде последвана от дискусия със зрителите, в която ще се включат Теодор Стойчевръководител на Бюрото на ЕП в България, Мира Сталеваизпълнителен директор на София Филм Фест, Весела Дриноваглавен редактор вОперация Кино“, както и посланиците на инициативата “28 пъти кино” – Младен Печевски и Параскеви Карагеоргу. Модератор на дискусията ще бъде журналистката от БНТ Галя Крайчовска.

Входът за всички прожекции е СВОБОДЕН. За да запазят места, зрителите ще могат да вземат до 2 безплатни билета предварително. В деня на събитието ще бъдат допускани зрители до запълване на местата. Повече информация ще намерите на уеб-страниците на Бюрото на Европейския парламент, Международния София филм фест и в профила на Бюрото на ЕП във Фейсбук.

_______________________

Ето къде и кога може да гледате филмите в България:

Нерешеният случай Хамаршьолд (Cold Case Hammarskjöld)

Филм на Мадс Брюгер

Дания, Норвегия, Швеция, Белгия

Даг Хамаршьолд загива при съмнителни обстоятелства в самолетна катастрофа през 1961 година, на път за среща по преговорите за разрешаване на конфликта в Катанга, Конго, в който са били засегнати значителни икономически интереси. Шведският генерален секретар на ООН е бил прогресивен политик, който е имал за цел да не позволи на западни страни като Великобритания и Франция да възстановят влиянието си в Африка, след като техните колонии там са извоювали независимост. Този филм на Мадс Брюгер хвърля светлина върху мистерията около смъртта на Даг Хамаршьолд. За трети път в историята на наградата “ЛУКС” документален филм е сред финалистите.

София, 29 ноември 2019 г. (петък), 19:00 ч., Дом на киното (дискусия след прожекцията)
Варна, 4 декември 2019 г. (сряда), 18:00 ч., Фестивален и конгресен център
Пловдив, 10 декември 2019 г. (вторник), 18:30 ч., Лъки Дом на киното

___________________

Господ съществува, името ѝ е Петруния (God Exists, Her Name Is Petrunija)
Филм на Теона Стругар Митевска
Северна Македония, Белгия, Словения, Франция, Хърватия

Какво се случва, когато една жена участва в традиционно мъжко състезание и успява да извади кръста, хвърлен в реката според православните обичаи? Петруния прави точно това и разгневява както мъжете, така и местния свещеник, който въвлича в случая и полицията. Макар и да не се определя като феминистка, Петруния отказва да се поддаде на исканията да върне кръста и решава се бори за равни права. “Защо да нямам право на година щастие?” – пита тя, тъй като “наградата” за победителя в състезанието символизира именно това.

София, 1 декември 2019 г. (неделя), 19:00 ч., Дом на киното
Благоевград,
3 декември 2019 г. (вторник), 19:00 ч., кино Cinemax
Стара Загора, 11 декември 2019 г. (сряда), 19:00 ч., кино Арена Парк Мол

____________________

Кралството (El Reino)

Филм на Родриго Сорогойен
Испания, Франция

Колко далеч би стигнал някой, за да се задържи на власт? Този наситен с адреналин трилър изследва политическата корупция. Той разказва историята за края на кариерата на успешен политик, чието благосъстояние се дължи на престъпен и незаконен бизнес, като с това застрашава да разруши имиджа на партията си, след като вестник публикува разследване за корупционните му дейности. Пригответе се за горчиви спорове, напрегнати автомобилни преследвания и сблъсъци с разследващи медии.

София, 30 ноември 2019 г. (събота), 19:00 ч., Дом на киното
Плевен, 5 декември 2019 г. (четвъртък), 19:00 ч., кино Арена Панорама Мол
Бургас, 12 декември 2019 г. (четвъртък ), 19:00 ч., Cinema City Галерия Мол

* * *

Специална награда на публиката

Приканваме публиката също така да гласува за предпочитания от трите филма на www.luxprize.eu или на Фейсбук страницата на наградата “ЛУКС”.

Резултатите от гласуването на публиката се обявяват по време на Международния филмов фестивал в Карлови Вари. Избира се на случаен принцип един от гласувалите, който получава покана да присъства на фестивала. Обявяването на Специалната награда на публиката символично закрива наградата “ЛУКС” за предходната година и открива сцената за новата, като се посочват 10-те филма от официалната селекция.

Наградата “ЛУКС” на Европейския парламент

Европейската филмова награда “ЛУКС” има за цел да популяризира многообразието и богатството на европейското кино, както и да насърчава европейски кинопродукции, разкриващи обществените проблеми и душевността на европейците, техния живот, убеждения и съмнения, тяхното търсене на идентичност.

Всяка година Европейският парламент организира филмови дни “ЛУКС”, които представят финалистите в конкурсната програма. Всяка година филмите се избират от жури, съставено от представители на филмовата индустрия. Трите финалиста са резултат от техния избор. Филмът, който печели наградата, се избира от членовете на Европейския парламент.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!