Започва изграждането на Театър за опера и балет “Чайковски” в град Перм, Русия

Там, където изкуството и културата са на почит, няма никакво съмнение, че всичко, отнасящо се до тях ще бъде внимателно изпипано, с особено старание и уважение. Последният пример, на който се натъкваме идва от Русия и по-конкретно град Перм, където беше одобрен проект за изграждането на Театър за опера и балет “Чайковски”.

С проектирането на внушителната сграда ще се заеме американското архитектурно студио wHY Architecture, базирано в Лос Анджелис. Екип на компанията представи мащабния си проект за театъра, който ще се простира на 35 000 кв. м. площ.

Градът Перм, разположен по бреговете на река Кема, е известен с множество други театри – драматичен, куклен, татър за млади зрители, театър Stage Molot и театър Near the Bridge. В града се образува и нов квартал на изкуствата, като изграждането на Театъра за опера и балет “Чайковски” само ще затвърди идентичността на града, в който култура, изкуство и природа се сливат в синхрон.

Експерти в различни области и от двете страни ще работят в унисон, за осъществяването на проекта, като той е първият от подобен мащаб в града.

Дизайнерското решение на архитектите от wHY Architecture предлага нов прочит на този тип сгради, а именно да се избяга от добре познатото клише за закрито пространство и да се постигне максимално усещането за простор в сграда, която дава възможност за гледки от всички страни.

Театърът ще представялва динамично, овлано пространство, което ще разкрива своя интериор чрез стъклени стени. Плавните и нежни линии, които ще следва “имитират” движения на танц и музика, докато цветовата палитра прави препратка към геологията на региона и неговото наследство от добив на медна руда.

Цялостният облик на сградата има богато структурно многообразие, както отвън, така и отвътре. Всички извити и плавни линии са пренесени и в интериора, където широки, извити стълби и дълги коридори ще разхождат посетителите до големите открити пространства.

Като културна забележителност с гледка към града сградата има всички признаци на монументална икона на изкуството. Излизаме от клишето на затворената и непрозрачна опаковка на театрите и предлагаме пореста и отворена за всички сграда с гледки към града от всички страни. Цялостният дизайн създава оживен градски център, тържество на култура и индустрия, хора и история, които ще въведат града в нова ера на културно и икономическо развитие.“, споделят от wHY Architecture.

Ето малко повече за този забележителен проект:

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!