Γεια σας Π‏αληκάρια*‏, симпантични сте ми!

Това е лична и субективна статия. Тя не се базира на бюджетни излишъци, брутен вътрешен продукт, фискална стабилност, монетарни фондове и прочее сложни термини, от които грам не разбирам. (Както между другото не разбират и повечето Facebook експерти, които раздават съвети на кило през последната седмица) Аз съм руса жена, не съм финансист и не съм навършила 30. Това последното го прилагам като доказателство, че не може да ми се вярва, когато говоря за бюджет и стабилност. Освен това, 5лв. да имам и ги изхарчвам – хич ме няма в пестенето.

Ето защо този текст не е базиран на сухи цифри и числа, нито на логика. Следващите редове са дело на емоции. Не целя да разделям хората на “за” и “против”, да соча с пръст, да менторствам или, опазил ме Господ, да раздавам съвети на когото и да било или да уча някого как да живее. Приемете го като гледна точка, намигване, разсъжденията на една емоционална блондинка, каквото искате. И така, стига съм се отплесвала.
От десет дни не съм спряла да чета мнения, коментари, анализи на експерти, анализатори, българи, гърци, германци, французи, италианци, както и всякакви facebook специалисти. Последните обикновено разбират еднакво добре от фискална стабилност, демокрация, старогръцки легенди и митове, паметници, ваксини, Европейски съюз, енергийна ефективност и мусаката на баба си. Могат да оборят от дивана с еднаква прецизност Меркел и Ципрас едновременно, при това без да си противоречат. Това, което разбрах, е че гърците са живели на кредит 30 години. Не са си плащали борчовете, яли са гаврос, сувлаки и саганаки, пили са узо, танцували са сиртаки и са почитали всеки ден по някой Άγιος* без да работят. През това време нещастните германци са си спуквали някои части на тялото от бачкане, яли са джолан и вурстове (те така или иначе не могат да се похвалят с кой знае какви кулинарни шедьоври) и са давали пари на бедните си роднини. Ей така, щот са щедри, драгите работливи немски роботи. И сега едните искат сметката, пък другите не искат да си я платят. Едните са умни, работливи и отговорни, другите са дребни тарикати, които вегетират на гърба на ширикоскроените си германски събратя. Едните са честни, другите – лъжат. Това се изля накратко от медиите у нас и по света тези дни. И всеки нормален човек би си казал: “Еми време е да си платите борчовете, мили ми симпатични съседи. Не можете цял живот да живеете на кредит. Покрийте си задълженията, пък пак бъдете демократи, пак си пийте узото и пак си яжте каламатата и дзадзикито. Но така повече не може”. Но макар, че съм десен избирател (колкото и имагинерни да са понятията “ляво” и “дясно” у нас), моето горещо балканско сърце живее в противоречие тези дни. Въпреки сухите факти, въпреки екселските таблици и безотказно работещите немски калкулатори. Напук на цялата логика, гърците са ми симпатични (да ме прощават всички хора, които могат да живеят само с цифри, числа и машини). Щото никой не живее само със суха статистика, нали? Сигурно защото много обичам южняшката душа. Италианци, гърци, испанци и т.н. топли човечета са моите хора. Сигурно защото съм огромен любител на непримиримостта и рутенето на стени с глава. Може би защото винаги са ми били слабост хората “над нещата”, онези, цветните петна, които правят живота ни сладък. Хората, които не се вписват в клише, рамка, стереотип. Онези, които понякога карат в насрещното. Не се научих да се влюбвам в машини и техника, предпочитам души и емоции. Не харесвам послушковци, винаги съм симпатизирала на антисистемните човеци пред роботизираните машини. Така и не разбрах смисъла на униформите и всички останали калъпи, които унифицират. Не вярвам в израза “защото така трябва”. Не обичам и хора, и държави с надменно поведение, които демонстрират превъзходство “по default”.

Сигурно затова в момента така наречената “тройка”, всички онези “праведни” чиновци, бродещи из Европа, са ми много по-смешни, че и лицемерни от “лошите гърци”. Защото въпреки “пакостта” на едните, другите не смеят да ги “ошамарят” категорично. Ако приемем, че гърците са щурите, непокорни деца, а кредиторите, Меркел и сие са отговорните възрастни, то изводът е много прост. Родителите се дразнят на децата си, но не смеят да ги накажат много строго, защото ясно си дават сметка, че те не са ги възпитали добре, че те “са ги изпуснали”.

Извинявам се на всички правоверни хора, които боравят единствено с логиката, но… сянката на едно лицемерие броди из Европа. Погледнете само администрацията, заплатите и цялата бюрократична машина, от която са съставени европейските институции и пак ми говорете за свиване на разходите, намаляване на администрацията и всички други полезни мерки, които трябва да предприемат гърците. А и да разглеждаме кризата в южната ни съседка единствено по оста лошата Гърция – добрата Германия, извинете, но е много наивно. В един спор, раздор, развод никога няма изцяло безгрешни и напълно грешни. “Истината рядко е чиста и никога проста“, е казал великият Оскар Уайлд и аз нямам причина да не му вярвам.

И въпреки цялата логика, аз казвам NAI* на пламенните, своенравните и лудите сърца… NAI на всички вкусове, цветове и нюанси, които ни предлага животът. А той е твърде кратък – затова NAI от мен за всички, които умеят да го живеят! Финансистите да му мислят за капиталовите разходи.

*Γεια σας Π‏αληκάρια (от гр.език – Наздраве, приятели!), бел.ред.

* Άγιος* (от гр.език – Светия), бел.ред.

*NAI (от гр.език – ДА), бел.ред.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

2 Коментари

  1. Много пиеш преди да пишеш. Иначе съм съгласен с писаното – аз също харесвам гърците, но не смятам, че са мързеливи – напротив- бачкат и то доста здраво.

  2. Специалистите са най-много по телевизиите.Там са корифеите по гръцкият въпрос,криза,референдум и каквото се сетите :)Мисля си,че прекалено много им обръщаме внимание и им дигаме акциите.Нащите проблеми са повече от тез на гърците.Те така или иначе, нас не могат да ни достигнат, няма да дойдат да работят в Бг и да гледат бабите ни на легло 🙁

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!