“Брутен вътрешен продукт” – магазинът, който Banksy отвори, за да защити търговската си марка

Вероятно най-малко поетичната причина да създадеш изкуство“, зад която се крие правен спор за търговска марка, е причината на мястото на магазин за килими в центъра на град Кройдън, Великобритания, да се появи магазинът на световноизвестния уличен артист Банкси.

Дълго време той води съдебни спорове с компания производител на картички, която оспорва собствеността на неговата търговска марка и като крайна мярка срещу легалното продаване на фалшиви негови стоки, Банкси заяви, че се чувства длъжен да създаде това пространство, където сам да продава своето изкуство с подредени по рафтовете “непрактични и обидни“, както сам ги нарича, домашни потреби и други вещи.

“Брутен вътрешен продукт” (Gross Domestic Product) реално няма да отвори врати, защото магазинът всъщност продава стоките си само онлайн, а физически ще съществува само две седмици и макар необичайна, тази стъпка се оказва успешна. Всъщност Gross Domestic Product прави една игра на думи, тъй като gross може да се превежда и като “вулгарен”, “противен”.

Сайтът е с преварителна регистрация до 28 октомври, което цели да даде възможност на всеки, който иска да се класира за покупка на един-единствен продукт, каквито са повечето.

Колкото до останалите, любопитен момент, който не е за подценяване, но пък някак допринася за цялостната концепция е и това, че голяма част от продуктите не се произвеждат във фабрика, а са дело на ръчен труд в творческо студио, където атмосферата е артистична и по-освободена. Това предполага и непревдидени ситуации, които могат да оставят горчив привкус за желаещите да пазаруват, в случай, че изобщо са успели да поръчат. Разбира се, всички почитатели на изкуството на Банкси най-вероятно ще са въръжени с търпение, каквото и да им коства, само и само да се сдобият с някои от най-емблематичните и интересни творби на автора.

Сред тях има полицейска каска, която е направена от диско топка, надгробен камък с надпис “Достигнахте вашата крайна дестинация“, както и сметало за деца, направено под формата на камион, в който се товарят дървени фигурки на мигранти.

Печалбата от продадените стоки пък ще отиде за закупуването на нова лодка за спасяване на мигранти, която да замени конфискуваната от италианските власти през април.

Какво и как ще се случва занапред около популярният уличен артист само можем да гадаем, но в едно сме сигурни – ще бъде интересно.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!