По стар български обичай

“У нас национално движение “Хан Кубрат” организира “Българският отговор на Хелоуин”. За трета поредна година в навечерието на Деня на народните будители движението иска да покаже, че страната ни има своите празници и народни обичаи, които да отбелязваме, информира NOVA. Привържениците на българските празници се събират пред Националната библиотека “Св. Св. Кирил и Методий ” от 18.30 ч.”

Имам неприятния навик да чета и гледам новини. Та днес се информирах, че освен пазители на “традиционното, патриархално българско семейство”, защитници на “всичко българско и родно” вече има пазители и на “българските празници”. Защитават Деня на народните будители от “империализма”, “американските зли сили” и не знам още от какво. Същите будители, на които често бъркаме имената, не знаем кой Петко, кой Пенчо от семейство Славейкови и каква точно е родствената им връзка, неграмотно цитираме и непохватно анализираме. Но “всяка година по същото време” ги браним, защото някой иска да ни ги отнеме на сила, да ни промие мозъците, да ни изтрие историята, да ни вземе децата и куп подобни щуротии и конспирации, които раждат все повече главите на все повече хора.

Изобщо, патриотизмът в последните години, незнайно защо се изроди в нещо много грозно, повърхностно, битово и крайно елементарно. Да обичаш България по избори означава да нападаш възрастни жени по границата и да настройваш българи срещу цигани, да милееш за традициите е равнозначно да тропаш хоро пред Народния, да организираш “отговор на Хелоуин” и да се обличаш на сватба, абитуриентски бал и всякакви поводи с цървули, калпаци и народни носии, доказателство за милеене към рОдината е татус на Левски, Ботев, Бенковски… на левия прасец, а защитата на изконно българското неизменно минава през омраза към различните, затваряне в черупката на какви ли не конспиративни теории, които имат една свързваща нишка – има световен заговор срещу България. На всички нива – едни искат да ни забранят доматите, други – да ни вземат децата, трети – да ги “превърнат” в гейове, да ни отнемат празниците, да ни подменят историята и обичаите. Абе, всякакви гадни неща ни мислят. Всички, отвъд Калотина, ни мразят и имат адски планове срещу великия български народ.

Патриотизмът обаче, както изглежда, не означава да четем с разбиране, да мислим критично, да можем да отсеем фалшивата новина от достоверната и пропадната от истината. Да си припомним, че будителите, които толкова сме настръхнали да не ни отнеме някой, са били образовани, интелигентни, мислещи, пътуващи, отворени към света и науката хора. Виена, Будапеща, Париж, Одеса, Европа – нейните ценности и цивилизация са били в основата на техните идеи, стремежи, взор и мечти. Не тупането в гърдите, че булгар мрази всички и всички мразят булгар.

Така че, ако може, малко по-цивилизовано да го раздаваме. Това няма да ни отнеме от родолюбието. Да протестираме, да си търсим правата, да си пазим свободата, правовата държава, законността и демокрацията, дори с риск малко да си развалим битовия комфорт. Да не оправдаваме неуспехите си, лични и на цялото общество, със световна конспирация, зла прокоба и ретрограден Меркурий, а със себе си. И изобщо, най-патриотично, родолюбиво и съхраняващо традициите би било да си размърдаме задниците, да вземем да посвършим някаква работа, да не си повтаряме историята като фарс, да четем, мислим и да се образоваме. Себе си и децата си. Акълът, ако го има, никой няма да ни го вземе, спокойно.

И накрая, да попитам – ние, “родоотстъпниците”, които не противопоставяме Хелоуин на Деня на народните будители, а искаме децата ни днес да се забавляват, да облекат “страшни” костюми и да хапнат бонбони и лакомства – “контра-парти” ли да организираме пред Националната библиотека, както е модерно, или просто да си посипем главите с розова вода, да си боднем по едно мускалче с розово масло в джобовете и да тропнем една “Бяла роза” пред Народния. По стар български обичай.

______________

*Заглавна снимка: Unsplash.com

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!