Нека не забравяме за дигиталната си хигиена

В рамките на седмици, дори месеци, за повечето от нас единствената връзка със света и близките ни се оказва виртуалната комуникация. Контактите с приятели и роднини се извършват основно по телефона или чрез онлайн платформи като Скайп, а източниците ни на забавление са ограничени до компютрите, телевизорите и смартфоните ни. Вярно е, че и без да сме под карантина, голяма част от нас са погълнати от устройствата си, но сегашната ситуация безпрецедентно умножава времето ни с тях.

С това са наясно всички – дори и злонамерените страни във виртуалното пространство. Сегашната ситуация е невероятен момент за хакерите, измамниците и разпространителите на фалшиви новини и дезинформация. Целият свят говори за едно и също нещо – коронавируса (COVID-19). Всички ние редовно следим развитието на епидемията, дебатираме мерките, предприети от нашето и други правителства и се настройваме към променения си начин на живот. Нека не забравяме, че необузданото ни интернет сърфиране ни прави изключително уязвими към негативно влияние и измами.

Хакери в действие

Огромното търсене на информация относно коронавируса е прекрасна възможност за хакерите да упражнят някои от класическите техники за виртуална измама. Имейл измамите са пример за това. Много е вероятно в последните седмици да сте получили десетки имейли свързани със заразата. Повечето може би са безобидни – информация какви мерки дадена компания предприема, съвети за това как да се справим със ситуацията, новини за последните развития около карантината. Немалка част от имейлите, обаче, има шанс да бъдат злонамерени.

От началото на януари са създадени хиляди домейни (имена на сайтове), съдържащи думата “коронавирус”. Имейли, които идват от тези домейни, са с 50% по-висока вероятност да бъдат злонамерени от имейли, които идват от други домейни, регистрирани в същия период. Добре е да сме много предпазливи, когато четем имейлите си и да се вглеждаме внимателно в линковете и прикачените документи в тях. Добрите виртуални навици са съществени в този период. Трябва да сме особено мнителни към имейли, които твърдят, че съдържат информация за ваксина или лечение срещу вируса, или такива, които изискват дарения. Дори и даден имейл да изглежда, че идва от достоверен източник, например СЗО, трябва да сме изключително внимателни – възможно е хакери да се представят за този източник.

Освен това трябва да бъдем резервирани със сайтовете, които посещаваме. Гладът ни за информация е огромен, което ни води до уеб страници като интерактивната карта на университета Джон Хопкинс. Злонамерените лица са наясно с това, което води до създаването на много сайтове, които предлагат подобна информация, но не са легитимни и имат за цел да ни заразят с компютърен вирус или да се сдобият с детайлите ни.

Правилата за справяне с подобни виртуални атаки са едни и същи, независимо от ситуацията. Не бързайте да се поддавате на подкани да следвате линкове; ако имате съмнения, по-добре сами навигирайте до дадена уеб страница, вместо да използвате хипервръзката в имейла; внимателно преглеждайте информацията, която ви се представя; винаги проверявайте източниците. Основното правило при боравенето с имейл, а и интернет като цяло, е: бъдете скептични!

Ако имате нужда от информация, СЗО предоставя предостатъчно ресурси за развитието на пандемията, които са надеждни.

Тролове в атака

Разпространителите на фалшиви новини и дезинформация могат само да спечелят от ситуацията с епидемията. От месеци в интернет пространството циркулират най-различни конспиративни теории, съмнителни авторитети изказват “експертно” мнение и полуистини се представят като доказани факти. Печелившите от това са много – от опортюнисти, които целят популярност и интернет трафик, до политически играчи, които са наясно, че от публичното възприятие на събитията зависят национални интереси.

Освен добра лична хигиена, в момента е повече от необходимо да упражняваме и добра дигитална хигиена. Писали сме по тези теми и преди. Добре е да се информираме от достоверни и разнообразни източници и да предизвикваме вярванията и убежденията си. Освен това е хубаво да преразгледаме страниците, които следваме в социалните мрежи, както и групите, в които членуваме. Както вече сме дискутирали, някои от тях са създадени като параван за разпространението на фалшиви новини и дезинформация, въпреки че на пръв поглед целят да подбудят родолюбието ни.

Сега, когато сме потопени във водовъртеж от информация, ще си проличи колко сме уязвими към манипулация. Разумът и критичността ни са оръжията, които имаме. Когато виртуалното пространството е единствената ни врата към света, дали ще ги използваме и развием е един от най-важните избори, които ще направим. Хубаво е да внимаваме къде ще ни отведат пътеките, по които поемаме, когато прекрачваме виртуалния си праг.

_________________

Веселин Жеков

Името ми е Веселин Жеков и аз понякога мисля. Създадох блог, veselinzhekov.com, с който да предизвикам себе си и да започна да споделям със света мислите и наблюденията си. Следващата стъпка в това предизвикателството е сътрудничеството ми като гост автор с Shash.bg. Пиша анализи, фейлетони, очерци, от време на време и разкази. Целя да обогатя обществения дебат по наболели теми или да обърна внимание на проблеми, които намирам за важни, но не смятам, че получават необходимото внимание. Старая се да бъда критичен, фактологичен и справедлив, като съм винаги отворен за градивна критика, ако читателите ми преценят, че не спазвам някои от тези правила. Водещите ми принципи са честността, прагматизмът и здравият разум.”

___________________________

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

Създадохме shash.bg преди пет години и оттогава до днес това е една от големите ни гордости. Зад това, което вие виждате, стои много малък екип от хора и въпреки трудностите, с които се сблъскваме, ние не се отказваме от идеята си да говорим за общественозначимите теми, които вълнуват всички, да разказваме светли истории, да ви срещаме с успели и позитивни хора, да разпространяваме добрите новини, както и да изразяваме мнение по събития, които са важни за обществото ни.

За тези години успяхме да подадем ръка и на много организации и хора, които са в началото на своя дълъг кариерен път и имаха нужда от подкрепа. Изградихме силна партньорска мрежа и застанахме зад независими организации, фондации, културни събития и независими артисти.

Най-важното обаче е, че стигнахме до вас. Благодарим за лоялността, за доверието и за възможността да ви разказваме вдъхновяващи истории, да търсим заедно добрите примери от живота, да се изправяме заедно срещу неправдата, грубостта, срещу лъжата и алчността.

Във време на социална изолация, във време на изпитание за обществата, във време на най-нужно обединение, още повече се опитваме да устоим на предизвикателствата и вярваме, че трябва да ни има.

Така, както вярваме, че трябва да ги има и всички наши колеги, които успяват да се борят с прекомерния негативизъм, с който сме заляти, фалша в новините и липсата на обективност.

Нека заедно продължим да проправяме път на интересните, позитивните и смислените новини, нека откриваме вдъхновителите на нашето време и хората, които работят усърдно за нашето по-добро утре, нека заедно работим за правото да имаме различно мнение, което защитаваме с аргумени и факти. Без вас няма да можем!

Подкрепете ни! За да ни има и утре.

Можете да го направите чрез дарение с карта ТУК, или с банков превод на нашата сметка:

Получател: MEDIABLISTER LTD
IBAN BG46INTF40015052952796
BIC INTFBGSF
Основание: Дарение
АЙКАРД АД

Благодарим ви!

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!