Хиляди читатели помогнаха на легендарната книжарница “Shakespeare & Co” да се спаси от фалит

“Shakespeare & Co” – може би най-популярната книжарница във Франция отваря врати през 1951 година, а нейният създател е американският военнослужещ Джордж Уитман, който по време на Втората световна война пристига в Париж, за да учи в Сорбоната и повече никога не си тръгва. Всъщност той възражда името и традицията на легендарната книжарница на Силвия Бийч, която е първооснователя на идеята за място, което събира американската интелигенция в Париж.

В първите години от своето създаване, книжарницата, която се намира покрай Сена, близо до катедралата “Нотр Дам”, става известна с името “Le Mistral”. Запазва го до 1954 година, когато е прекръстена на “Шекспир и компания”.

Легендарната книжарница се появява и във филмите “Преди залез” от Ричард Линклейтър и “Полунощ в Париж” от Уди Алън, но славата й става световна много преди това, когато знаменити писатели и художници започват да я посвещават, а Уитман им дава дори подслон.

Магазинчето се оказва убежище и място за вдъхновение за много автори като Алън Гинсберг, Хенри Милър, Анаис Нин и Рей Бърдбъри и др.

Нейният собственик, Джордж Уитман, живее в апартамент над книжарницата до своите 98 години, когато умира в своето легло. “Шекспир и компания” се поема от неговата дъщеря Силвия Уитман.

Тя оставя вярна на заветите на своя баща и с любов и грижа посреща всеки гост на книжарницата.

До появата на Ковид-19.

Франция се оказа сред най-тежко засегнатите страни още през първата вълна на вируса през пролетта, когато целият свят въведе строги мерки за ограничаване на разпространението му. Улиците запустяха, хората се изолираха в домовете си и дори най-известната книжарница в света остана празна.

Месеци след първата изолация “Шекспир и компaния” се оказа в най-трудния период от своето съществуване, в който е на ръба на фалит. Малко след това се появи и едно писмо. Искрено и трогателно обръщение към всички верни читатели, на които “Шекспир и компания” споделя, че работата е намаляла с 80% и с благодарност ще приеме нови поръчки, стига да има хора, които са заинтересувани да си купят нещо и допълва: “Следващата година ще отбележи седем десетилетия, откакто нашата книжарница отвори врати за първи път. Днес всяка сутрин свалянето на дървените капаци, отварянето на същите врати и посрещането на читатели и писатели – независимо дали пътуват от цял ​​свят или са парижани, които все още могат да ни посетят – винаги се чувства като огромна привилегия. Защото, освен че е книжарница, “Шекспир и компания” е и общност, комуна (често буквално), от която всички вие сте част. Днес сме тук, почти седемдесет години след тази първа сутрин, заради вас. Изпращаме нашите най-добри пожелания за вашето здраве и безопасност. Нека всички да процъфтяваме скоро. С благодарности и любов, Шекспир и компания“.

За една седмица пристигат рекордните 5000 поръчки.

Книжарницата дори се налага да затвори онлайн магазина си за кратко, за да навакса със заявките, които при обичайни обстоятелства са около 100 на седмица.

Хиляди хора поръчват книги в стремежа си да спасят едно от любимите, емблематични места, носещи дух и история вече 70 години.

Усилията на Силвия да спаси книжарницата на своя баща продължават с основаването на Фонд “Приятели на Шекспир и компания”, в която срещу определена сума членовете получават различни привилегии.

Баща ми нагостяваше хората и ги приемаше в дома си. И винаги повтаряше “Не бъдете негостоприемни с непознати, за да не се окаже, че са маскирани ангели“.

Така “Шекспир и компания” успява да се изправи на крака, благодарение на хилядите си читатели и тяхното желание да са част от написването на още една глава от историята на тази легендарна книжарница.

_________________

Заглавна снимка: friendsofshakespeareandcompany.com

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!