Хипохондрията като вдъхновение

Хипохондрията засегя не малка част от хората по света, които живеят в постоянно напрежение, тревожност и необоснована загриженост за здравето си, като имат нереалистични представи за физическото си състояние и постоянно откриват несъществуващи симптоматики, които ги карат да мислят, че са болни. За хипохондриците е трудно да повярват дори на уверение от специалист, че страховете им са необосновани и няма заплаха.

За тях всяко усещание за болка или дискомфорт се превръща в основен фокус на вниманието и точка, която се “разраства”, създавайки множество други “симптоми”. Именно този тип мания се оказва извор на вдъхновение за Джули Уилкинсън, която е художник. Самата тя казва, че е хипохондрик откакто се помни, а и винаги е имала интерес към връзката на медицината с психологията в определени състояния. Отвличайки вниманието си с нещо далеч по-заздравяващо и интересно и опитвайки се да разнищи това донякъде неразбрано от другите хора разстройство, тя създава проект със заглавие Проявление.

Това е и нейният начин да визуализира безкрайния цикъл на хипохондриците, в който те чество се завъртат, усилвайки всяко чувство, създавайки множество симптоми – реални или въображаени, които изцяло завземат съзнанието на човек.

Уилкинсън използва мотиви като мандала и създава хартиени форми като “визуален разрез” на разстройството, чрез главозамайващ набор от увеличени и умножени елементи като симптоми и усещания, които са взаимносвързани. Мандалата пък отговаря на медитативния и лечебен характер на проекта.

Уилкинсън е истински майстор в работата схартия и заедно с Джоян Хоскрофт съставят трансатлантическото творческо дуо зад Makerie Studio, като докато Уилкинсън живее в Ню Йорк, Хоскрофт е базирана в Лондон. Двете създават впечатляващи хартиени скулптури за витрини, събития, реклами и специални, артистични проекти.

Талантът им не е останал незабелязан и от гиганти като Google, Gucci, Nike и Victoria’s Secret. Те разработват уникални техники за работа с хартия и се вдъхновяват от природата, механиката и причудливите светове.

Повече за проекта на Уилкинсън можете да видите малко по-надолу, а двете да следвате и в Instagram.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!