Хипохондрията като вдъхновение

Хипохондрията засегя не малка част от хората по света, които живеят в постоянно напрежение, тревожност и необоснована загриженост за здравето си, като имат нереалистични представи за физическото си състояние и постоянно откриват несъществуващи симптоматики, които ги карат да мислят, че са болни. За хипохондриците е трудно да повярват дори на уверение от специалист, че страховете им са необосновани и няма заплаха.

За тях всяко усещание за болка или дискомфорт се превръща в основен фокус на вниманието и точка, която се “разраства”, създавайки множество други “симптоми”. Именно този тип мания се оказва извор на вдъхновение за Джули Уилкинсън, която е художник. Самата тя казва, че е хипохондрик откакто се помни, а и винаги е имала интерес към връзката на медицината с психологията в определени състояния. Отвличайки вниманието си с нещо далеч по-заздравяващо и интересно и опитвайки се да разнищи това донякъде неразбрано от другите хора разстройство, тя създава проект със заглавие Проявление.

Това е и нейният начин да визуализира безкрайния цикъл на хипохондриците, в който те чество се завъртат, усилвайки всяко чувство, създавайки множество симптоми – реални или въображаени, които изцяло завземат съзнанието на човек.

Уилкинсън използва мотиви като мандала и създава хартиени форми като “визуален разрез” на разстройството, чрез главозамайващ набор от увеличени и умножени елементи като симптоми и усещания, които са взаимносвързани. Мандалата пък отговаря на медитативния и лечебен характер на проекта.

Уилкинсън е истински майстор в работата схартия и заедно с Джоян Хоскрофт съставят трансатлантическото творческо дуо зад Makerie Studio, като докато Уилкинсън живее в Ню Йорк, Хоскрофт е базирана в Лондон. Двете създават впечатляващи хартиени скулптури за витрини, събития, реклами и специални, артистични проекти.

Талантът им не е останал незабелязан и от гиганти като Google, Gucci, Nike и Victoria’s Secret. Те разработват уникални техники за работа с хартия и се вдъхновяват от природата, механиката и причудливите светове.

Повече за проекта на Уилкинсън можете да видите малко по-надолу, а двете да следвате и в Instagram.

______________________

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

Създадохме shash.bg преди пет години и оттогава до днес това е една от големите ни гордости. Зад това, което вие виждате, стои много малък екип от хора и въпреки трудностите, с които се сблъскваме, ние не се отказваме от идеята си да говорим за общественозначимите теми, които вълнуват всички, да разказваме светли истории, да ви срещаме с успели и позитивни хора, да разпространяваме добрите новини, както и да изразяваме мнение по събития, които са важни за обществото ни.

За тези години успяхме да подадем ръка и на много организации и хора, които са в началото на своя дълъг кариерен път и имаха нужда от подкрепа. Изградихме силна партньорска мрежа и застанахме зад независими организации, фондации, културни събития и независими артисти.

Най-важното обаче е, че стигнахме до вас. Благодарим за лоялността, за доверието и за възможността да ви разказваме вдъхновяващи истории, да търсим заедно добрите примери от живота, да се изправяме заедно срещу неправдата, грубостта, срещу лъжата и алчността.

Във време на социална изолация, във време на изпитание за обществата, във време на най-нужно обединение, още повече се опитваме да устоим на предизвикателствата и вярваме, че трябва да ни има.

Така, както вярваме, че трябва да ги има и всички наши колеги, които успяват да се борят с прекомерния негативизъм, с който сме заляти, фалша в новините и липсата на обективност.

Нека заедно продължим да проправяме път на интересните, позитивните и смислените новини, нека откриваме вдъхновителите на нашето време и хората, които работят усърдно за нашето по-добро утре, нека заедно работим за правото да имаме различно мнение, което защитаваме с аргумени и факти. Без вас няма да можем!

Подкрепете ни! За да ни има и утре.

Можете да го направите чрез дарение с карта ТУК, или с банков превод на нашата сметка:

Получател: MEDIABLISTER LTD
IBAN BG46INTF40015052952796
BIC INTFBGSF
Основание: Дарение
АЙКАРД АД

Благодарим ви!

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!