“Honeyland” – македонският филм с две номинации за Оскар 2020

След раздаването на оскарите тази година, най-вероятно филмът “Жокер” ще доминира в информационния поток. Но, редом с другите големи заглавия, които ще се борят за статуетката в различните категории, едно се открои и привлече голямо внимание – това е документалният филм от Северна Македония – “Honeyland”. “Медена земя” е филм на Тамара Котевска и Любомир Стефанов, който разказва за Хатидже Мурадова, една от последните жени в Европа, която събира див мед. Хатидже и майка й, която е прикована на легло са единствените жители на малкото селце Бекирлия, в което живеят без течаща вода и без електричество.

Хатидже събира див мед от пчелите, за да оцелява финансово, като го продава в най-близкия град, който е на 4 часа пеша от селото. Основна и много важна обаче е формулата, по която Хатидже работи – тя прибира само половината от меда за себе си, а другата половина оставя на пчелите. Желанието на жената да спомогне за опазването на “медената земя” обаче се оказва застрашено от едно семейство със седем деца, което се премества в селото. Хатидже предава занаята си на мъжа, но той не оставя нищо за пчелите и предлага всичко за продан. Именно това се оказва и повратната точка на филма, която го превръща от документален филм в истинска и страховита история, изваждаща нагледно човешката алчност и експлоатацията на природните ресурси.

Самите режисьори на филма дори не са очаквали накъде ще поемат снимките, тъй като съвсем първоначалната идея е била да се заснеме документален филм с екологична насоченост, който да разказва за реката, която преминава през Централна Македония. Научили за новодошлото семейство и кошерите на Хатидже, те насочват фокуса изцяло към нея и живота й, пише “Индиуайър”.

Филмът се снима в продължение на 3 години, като много от кадрите са направени чрез “невидима камера”, а материалът надхвърля 400 часа. Престижни медии по цял свят дадоха своята позитивна оценка, а от Ню Йорк Таймс определиха филма като “Сюрреалистична, но трогателна история за човешката борба, постоянство, отношението с другите хора и с Майката природа“.

Лентата получи две номинации за Оскар – за чуждестранен и пълнометражен документален филм. Успехът идва след трите отличия, които филмът грабна на фестивала „Сънданс“ – голямата и специалната награда на журито, както и признание за операторско майсторство.

“Медена земя” е първият македонски филм с две номинации за “Оскар”. Критици смятат, че абсолютно заслужено и почти сигурно ще грабне статуетката за най-добър документален филм. Каквто и да се случи в нощта на 9-ти февруари обаче, “Медена земя” със сигурност е история, която е важно да бъде видяна!

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!