“Хоризонталният небостъргач” на Моше Сафди

Израелско-канадският архитект Моше Сафди е едно от имената, които най-ярко ще останат в историята на съвременната архитектура с изумителните модернистични проекти, които надхвърлят установени граници и възможности, за да достигнат до размерите на истински шедьоври. Един от тях, който беше признат за инженерно чудо, е китайският проект Raffles City в Чунцин, който поетапно започна да отваря вратите си през 2019 година.

Впечатляващата конструкция се намира в югозападната част на китайския град с лице към пресечната точка на реките Яндзъ и Джайлинг. Комплексът се състои от 8 небостъргача, които са свързани от гигантски небесен мост, който се нарича “хоризонтален небостъргач”. Мостът е с дължина от 250 метра и носи името “Crystal”. Цялата конструкция се простира на впечатляващите 1,12 милиона квадратни метра, върху които са разположени 1400 апартамента, луксозен хотел, пищни офис площи и огромен търговски център.

Комплексът Raffles City Chongqing започна поетапно отваряне през септември 2019 година, като първо откри пететажната си галерия, в която беше показана изложба, направена в сътрудничество с National Geographic, която подробно описва историята и строежа на комплекса.

Преди посетителите да достигнат до хоризонталния небостъргач преминаваха през втора изложба, която представяше бъдещия живот на Марс. Следващата зона е откритата палуба, от която се показва впечатляващ пейзаж с гледка надолу към двете реки.

По дължината на хоризонталния небостъргач са разположени небесни градини, инфинити басейн, множество ресторанти и галерия. Вечер пък мостът се превръща в гигантски светлинен лъч, който осветява небето.

Дизайнът на комплекса е вдъхновен от класическите китайски лодки, препратка към миналото на град Чунцин, който е бил основен търговски център. “След шест години на строителство, използвайки най-съвременните инженерни технологии, ние сме горди да представим чрез Raffles City Chongqing една емблематична архитектурна форма, наподобяваща мощно платно, което се носи напред в историческата част на Chaotianmen (мост над река Яндзъ).“, казва Лукас Лох – заместник изпълнителен директор и директор на информационните технологии в CapitaLand China – една от най-големите строителни компании в Азия, за която това е четвърти проект съвместно с архитекта Моше Сафди.

Проектът, който е истински инженерен подвиг, е на стойност 4,8 милиарда долара.

Rear view of Raffles City Chongqing. Photo by Shao Feng. © SFAP Studio
Bathers at the confluence of the Jialing and Yangtze Rivers with Raffles City Chongqing in the background. Photo by Arch-Exist Photography.
Side view of The Crystal. Photo by Shao Feng. © SFAP Studio
Public observatory at The Crystal. Photo by Shao Feng. © SFAP Studio
Public observatory at The Crystal. Photo by Shao Feng. © SFAP Studio
Interior view of The Crystal: members-only clubhouse. Photo by Shao Feng. © SFAP Studio
Interior view of The Crystal: hotel lobby. Photo by Shao Feng. © SFAP Studio
View of food and beverage amenities in The Crystal. Photo by Shao Feng. © SFAP Studio
View of food and beverage amenities in The Crystal, from mezzanine. Photo by Shao Feng. © SFAP Studio
View of towers from ‘Gateway Park’, Chongqing’s new park. Photo by Shao Feng. © SFAP Studio
‘Gateway Park’, the podium park at dusk. Photo by Shao Feng. © SFAP Studio
Interior of retail mall with skylight view of towers for orientation. Photo by Shao Feng. © SFAP Studio
Hotel car pick-up and drop-off. Photo by Shao Feng. © SFAP Studio
‘Gateway Park’, Chongqing’s new park located above the retail podium. Photo by Shao Feng. © SFAP Studio
Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!