Един съвременен храм на поезията в Шанхай

Вярвам, че книжарницата за поезия трябва да бъде свещено пространство на град Шанхай. Тя трябва да има независима духовност и трябва да се основава на религията“, казва водещият дизайнер на студио Wutpoia за проекта по обновяването на историческата православна църква Св. Николаос в Шанхай.

Реставрацията на православната църква привлече вниманието в църковните среди, както и на архитектурната общност, като проектът беше наистина мащабен и с интересна концепция. “Църква в църква” наричат днес вече завършеното пространство, в което се създаде книжарница, специализирана за поезия. Над 1000 стихосбирки на различни езици са приютени между огромни стоманени стелажи, част от съвременен интериор, типичен за архитектурното студио Wutpoia.

Православната църква датира от 1932 година, като след това е използвана за офис, фабрика, склад и частна резиденция, а после е превърната в клуб и ресторант. Макар да е със статут на исторически защитен обект, в последните години църквата е била в неработещо състояние.

Когато започват да работят проектантите са изправени пред предизвикателството да запазят съществуващата фасада, структурната система и отличителната външна украса. Те насочват вниманието си в интериорната част на пространството, където започват с реставрацията на различни елементи от църквата – оригинални материали, конструкция, колони, фасади, флорални декорации и стени.

Изграждат един много съвременен облик, който е наситен с драматична светлина и мащабност със запазеното усещане за храм.

Проектът е повече от успешен и изглежда тепърва ще отваря широко врати за много посетители. Надникваме вътре, за да видим какво успя да сътвори екипът Wutpoia.

______________________

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

Създадохме shash.bg преди пет години и оттогава до днес това е една от големите ни гордости. Зад това, което вие виждате, стои много малък екип от хора и въпреки трудностите, с които се сблъскваме, ние не се отказваме от идеята си да говорим за общественозначимите теми, които вълнуват всички, да разказваме светли истории, да ви срещаме с успели и позитивни хора, да разпространяваме добрите новини, както и да изразяваме мнение по събития, които са важни за обществото ни.

За тези години успяхме да подадем ръка и на много организации и хора, които са в началото на своя дълъг кариерен път и имаха нужда от подкрепа. Изградихме силна партньорска мрежа и застанахме зад независими организации, фондации, културни събития и независими артисти.

Най-важното обаче е, че стигнахме до вас. Благодарим за лоялността, за доверието и за възможността да ви разказваме вдъхновяващи истории, да търсим заедно добрите примери от живота, да се изправяме заедно срещу неправдата, грубостта, срещу лъжата и алчността.

Във време на социална изолация, във време на изпитание за обществата, във време на най-нужно обединение, още повече се опитваме да устоим на предизвикателствата и вярваме, че трябва да ни има.

Така, както вярваме, че трябва да ги има и всички наши колеги, които успяват да се борят с прекомерния негативизъм, с който сме заляти, фалша в новините и липсата на обективност.

Нека заедно продължим да проправяме път на интересните, позитивните и смислените новини, нека откриваме вдъхновителите на нашето време и хората, които работят усърдно за нашето по-добро утре, нека заедно работим за правото да имаме различно мнение, което защитаваме с аргумени и факти. Без вас няма да можем!

Подкрепете ни! За да ни има и утре.

Можете да го направите чрез дарение с карта ТУК, или с банков превод на нашата сметка:

Получател: MEDIABLISTER LTD
IBAN BG46INTF40015052952796
BIC INTFBGSF
Основание: Дарение
АЙКАРД АД

Благодарим ви!

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!