Художникът в мен

Тя е от децата, които откриват рано таланта си и започва все повече да се наслаждава на процеса, в който изгражда умения, култивира дарбата си и възпитава отношение към изкуството и това, което може най-добре – да рисува. Пленена от човека и изразяването на неговите емоции, тя се увлича по портретите.

Виолета Стоянова е сред талантите, които ще следим във времето и се надяваме да четем, виждаме и слушаме повече за нея!

Имаш ли спомен кога нарисува първата си рисунка?

Не мисля, че имам спомен за първата си рисунка. Рисувам от много малка. Винаги съм обичала изкуството, но преди около три години започнах да се занимавам по-сериозно с рисуване. Помня един портрет на жена, който мисля че постави началото на всичко. Нарисувах го, защото бях видяла в интернет видеоклип на човек, който рисуваше жена и това ме накара да опитам и аз. Тогава намерих творбата си за много добра, а сега не мисля така, но да станеш добър – отнася се до всяко нещо – трябва много практика, а при мен много рисуване.

Има ли художници във вашето семейство?

Да, макар и непрофесионално. Едната ми баба много обича да рисува, или поне е обичала, като млада. Сега вече не рисува, но апартаментът й е пълен с нейни картини. Голяма част от тях съм намирала за впечатляващи. Мисля, че те са в основата на това да се стремя към развитие в областта на изобразителното изкуство. Просто искам някой ден да рисувам добре колкото нея или дори по-добре.

Какво най-много обичаш да рисуваш?

Най-много обичам да рисувам портрети на хора.

Защо точно хората? С какво са ти интересни на теб?

За мен най-важно е да въздействам с моите рисунки и мисля, че портретите могат да породят най-много емоции у човек. Всяко лице изразява някакво настроение и всичко зависи от това как ти ще го възприемеш. Освен това, аз намирам човешките лица за много интересни за наблюдение.

Всяка емоция, която човек изпитва се отразява върху изражението му, върху бръчиците му, дори и да се опитва да я прикрие. За мен мимиките са като да говориш с някого без глас, а по очите можеш да разбереш – прочетеш – много. Всяко едно лице е различно и разказва историята си.

Имаш ли любими художници?

Не мисля, че имам любими художници, но разпознавам стила на някой от най-известните.

Как искаш да се развиваш покрай изкуството и това ли е пътят, който си си избрала?

Със сигурност искам да ставам по-добра, да уча различни техники и да придобивам опит. За сега не съм избрала “път” и нямам планове за бъдещето си, но се надявам да е свързано с изкуство, защото рисуването е нещото, за което обичам да отделям време. Мога да рисувам с часове и така своеобразно си почивам.

_______________

Виж още: Теодор Ушев начело на Международното жури на 25-ия София Филм Фест

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!