Управляващите обмислят нови промени в Изборния кодекс

Патриотичният фронт е склонен да бъде променен спорният текст в Изборния кодекс за секциите в чужбина. Въпреки че няма да подкрепят наложеното от президента Росен Плевнелиев вето, от ПФ искат “да се разсеят съмненията, че се ограничават правата на българите в чужбина”. Съпредседателите Валери Симеонов и Красимир Каракачанов подчертаха, че искат “стабилно правителство и силна държава”. “Надявам се да има подкрепа за правителството, след като по поправките ще се работи на ниво експерти в комисиите в парламента. Това обяви премиерът Бойко Борисов след срещата между лидерите на управляващите партии. Премиерът заяви, че “ГЕРБ винаги е бил гарант да се чуе гласът на всеки български гражданин”.

Как 16-те най-четени медии(според Gemius) отразиха новините след срещата? Чувствате ли се информирани? И последно – има ли консенсус между лидерите или не?

Преценете сами в таблицата:

[ft_toggles open=””]

[ft_toggle title=”pik.bg” ] Заглавие: “Първо в ПИК: Лидерите бетонираха правителството, застанаха зад Борисов!”

Цитат: “ГЕРБ, Патриотичният фронт и Реформаторският блок имат съгласие, че предсрочни избори не трябва да има и че правителството следва да остане стабилно. Това стана ясно след днешните консултации на трите формации в парламента по повод ветото на президента върху промените в Изборния кодекс.
“Имаме си принципи, които няма да нарушим. Говорихме с шайката лаещи протестъри, но няма да отстъпим”, заяви Валери Симеонов пред ПИК. Най-важното, което каза лидерът на ПФ е, че те категорично не искат предсрочни избори и това не е целта им, отхвърляйки ветото на президента.”[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”blitz.bg” ]Заглавие: “Ексклузивно в БЛИЦ! Вижте първите коментари след срещата за промените в Изборния кодекс (СНИМКИ)”

Цитат: “Няма да има предсрочни избори, категорични са преговарящите. Разговорите продължават”[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”vesti.bg” ]Заглавие: “Пак ще има промени в Изборния кодекс”

Цитат: “Въпреки продължилата над два часа среща между ГЕРБ и подкрепящите правителството партии, не се стигна до консенсус за Изборния кодекс, който преди това скара и депутатите в парламента. На брифинг след срещата беше съобщено, че разговорите продължават, за да се намери най-приемлив вариант, „който да разсее съмненията и да се гарантира сигурността на България“. Предстои да бъдат обсъдени още идеи, а спорните текстове в него да се коригират. Разговорът между партиите беше иницииран във връзка с ветото, което президентът Росен Плевнелиев наложи върху Изборния кодекс преди няколко дни.”
[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”dir.bg” ]Заглавие:  “ПФ не отстъпи пред Борисов за Изборния кодекс, но преговаря”

Цитат: “Премиерът Бойко Борисов не успя да убеди Патриотичния фронт да приеме ветото на президента върху Изборния кодекс, но преговорите за спорните промени продължават. Борисов отново отиде в парламента в опит да намери съгласие около поправките, които ограничават гласуването на българите в чужбина. Това стана, след като от ПФ заплашиха да оттеглят подкрепата си от кабинета, в случай, че след ветото парламентът върне изборния закон.”

Автор: Десислава Димитрова[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”24chasa.bg” ]Заглавие: “Първо в “24 часа”: Патриотите не излизат от властта днес, но за утре не се знае (снимки + видео)”

Цитат: “Преговорите продължават, 2 часа не стигнаха да се разберат. Патриотичният фронт няма да се обяви днес за опозиция, но за утре не е сигурно. Това научи “24 часа” от участници в срещата Бойко Боросов, Цветан Цветанов – Валери Симеонов, Красимир Каракачанов.”[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”actualno.com” ]Заглавие: “След срещата за Изборния кодекс – ПФ изглежда остава сам, не говори за излизане от властта”

Цитат: “Надявам се да има подкрепа за правителството, след като по поправките ще се работи на ниво експерти в комисиите в парламента. Това обяви премиерът Бойко Борисов след днешата среща на ниво лидери на управляващите партии, която беше свикана заради промените в Изборния кодекс и по-специално – ограниченията за гласуване в чужбина. Премиерът не пропусна да каже, че “ГЕРБ винаги е бил гарант да се чуе гласът на всеки български гражданин”.

Автор: Ивайло Ачев[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”dariknews.bg” ]Заглавие: “Няма консенсус за Изборния кодекс, разговорите продължават”

Цитат: “Консенсус за Изборния кодекс не бе намерен, разговорите между ГЕРБ, Патриотичния фронт и останалите партии, подкрепящи управляващите, продължават.Това стана ясно след съвместна среща между премиера Бойко Борисов, ПФ, Реформаторския блок, председателя на парламента Цецка Цачева, министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова и министъра на здравеопазването Петър Москов, по темата за Изборния кодекс и ветото на президента върху някои от текстовете в него.”

Автор: Eлена Банкова[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”dnevnik.bg” ] Заглавие: “Патриотичният фронт е склонен на отстъпки в Изборния кодекс в името на стабилността”

Цитат: “Патриотичният фронт е склонен да бъде променен спорният текст в Изборния кодекс за секциите в чужбина. Въпреки че няма да подкрепят наложеното вето на президента Росен Плевнелиев, от формацията искат “да се разсеят съмненията, че се ограничават правата на българите в чужбина”. Съпредседателите Валери Симеонов и Красимир Каракачанов подчертаха, че искат “стабилно правителство и силна държава”.

Автор: Георги Марчев[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”btvnovinite.bg” ]Заглавие: “Срещата за Изборния кодекс приключи без консенсус”

Цитат: “Според председателя на реформаторите Найден Зеленогорски проблеми с мнозинството няма да има и отхвърли варианта за предсрочни парламентарни избори.”[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”novini.bg” ] Заглавие: “Борисов и коалиционните партньори: Правителството е стабилно”

Цитат: “Приключи срещата на премиера Бойко Борисов с коалиционните партньори и председателя на Народното събрание Цецка Цачева, предаде репортер на Novini.bg. Съпредседателите на Патриотичния фронт – Валери Симеонов и Красимир Каракачанов заявиха, че са “за стабилно и силно правителство и суверинетит на България. Националната сигурност трябва да бъде гарантирана. Ветото на президента трябва да бъде отхвърлено. На днешната среща чухме предложения, с които може да се намери правилната формула за гарантиране на националната сигурност, без да се нарушават гражданските права”, каза Симеонов. Каракачанов обясни, че е търсил среща с президента Росен Плевнелиев, но такава не се е състояла. “Ние сме твърдо против неговото вето и ще защитаваме нашите искания”, категоричен беше той.”

Автор: Филип Епитропов[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”offnews.bg” ]Заглавие: “Кабинетът засега оцелява, пазарлъците по Изборния кодекс продължават”

Цитат: “„Колегите от Патриотичния фронт имат своите опасения за националната сигурност, за неуредици, които досега е имало в изборния процес, не само в България, но и в чужбина. Продължават да настояват да имат гаранции, за което сме и ние, за максимална прозрачност и чистота на изборите”, посочи Борисов. Дни преди това той предупреди, че кабинетът може да падне, ако не се намери решение за промените в кодекса.“[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”dnes.bg” ]Заглавие: “След преговорите: ПФ остават, но пак са против. To be continued…”

Цитат:  “Красимир Каракачанов и Валери Симеонов обаче са и за стабилно и силно правителство. Затова те са склонни да обсъдят някои предложения на ГЕРБ и РБ за намиране на изход от заплетената ситуация около промените в Изборния кодекс за гласуването в чужбина. Разговорите в управляващото мнозинство продължават. Освен Бойко Борисов, Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, на срещата в парламента присъстваха и вицепремиерът Румяна Бъчварова, шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов, здравният министър Петър Москов, шефът на правната комисия Данаил Кирилов и реформаторите Найден Зеленогорски и Димитър Делчев.”

Автор: Вера К. Александрова[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”fakti.bg” ] Заглавие: “ГЕРБ е гарант за чуваемостта на хората”

Цитат: “След като се разгоря този диспут в обществото, няма да повтарям темата. Така или иначе, ГЕРБ, като партия, винаги е била гарант за това всеки български гражданин да бъде чут. Това заяви премиерът Бойко Борисов след срещата си с представители на парламентарно представените партии, подкрепящи правителството, на която бе обсъждано наложеното от президента Росен Плевнелиев вето върху новите изборни правила, свързани с правото на глас на българите в чужбина. Факти.бг припомня, че днес в парламента се състоя среща между ГЕРБ и партиите в коалицията.”

Автор: Анжелина Димитрова[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”trud.bg” ]Заглавие:“Патриотите са против ветото, но държат на стабилно и силно правителство”

Цитат: “Патриотичният фронт не е склонен да гласува ветото на президента Росен Плевнелиев, нито да бъдат отхвърлени приетите вече текстове в Изборния кодекс за гласуване в чужбина”, това съобщи, след продължилата 2 часа и 30 минути среща в НС, Валери Симеонов.
Съпредседателят на ПФ призна, че е чул разумни предложения от ГЕРБ и Реформаторите, които тепърва ще бъдат обсъждани.”

Автор: Павлина Живкова[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”topnovini.bg” ]Заглавие: “След срещата с Борисов патриотите готови на компромис за Изборния кодекс”

Цитат: “Патриотите дадоха знак, че са готови на компромис по промените в Изборния кодекс след двучасова среща в парламента с премиера Бойко Борисов и представители на партиите, които подкрепят кабинета, предаде репортер на София Topnovini.bg. От Патриотичния фронт обявиха, че не желаят на “клатят” правителството, но са твърдо против наложеното от президента вето. Разговорите и срещите по темата продължават. Стана ясно, че са готови да приемат редакции на оспорените текстове.”

Автор: Люба Алексиева[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”bnt.bg” ]Заглавие: “Управляващото мнозинство обмисля нови промени в Изборния кодекс”
Цитат:“Управляващото мнозинство обмисля нови промени в Изборния кодекс, гарантиращи конституционните права на българските граждани и националната сигурност. Това стана ясно след продължилата повече от два часа в Народното събрание среща между премиера Бойко Борисов, председателя на парламента Цецка Цачева, вицепремиера Румяна Бъчварова и ръководствата на парламентарните групи на ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт. ПГ на АБВ не участва в разговорите.”
[/ft_toggle]

[/ft_toggles]

*Снимка: БГНЕС
Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!