Икар 2019 – списък на всички отличени

Снощи в Народния театър “Иван Вазов” бяха връчени годишните награди за театрални постижения “Икар” 2019.

На тазгодишната церемония за първи път Съюзът на артистите в България даде специално отличие за изключителен принос към музиката и културата.

Призът беше връчен на голямата певица Лили Иванова.

На сцената тя изпълни и песен, специално писана за празника.

Вижте и пълния списък на наградените на тазгодишната церемония:

Награда за водеща женска роля получи Ива Тодорова за “Приятно ми е, Ива!” от Ива Тодорова, постановъчен консултант Стоян Радев, Театър 199 „Валентин Стойчев“

Награда за водеща мъжка роля взе Боян Арсов за Сехизмундо в “Животът е сън” по Педро Калдерон де ла Барка, реж. Дина Маркова, Театър “Зонг”, Център за култура и дебат “Червената къща”

Награда за режисура – Иван Пантелеев за “Neoдачници” от Максим Горки, Народен театър “Иван Вазов”

Награда за най-добър спектакъл – “Neoдачници”, Народен театър “Иван Вазов”

Награда за дебют получи Дина Маркова за режисурата на “Животът е сън” по Педро Калдерон де ла Барка.

Награда за куклен спектакъл – “Филифьонката, която вярваше в бедствия” от Туве Янсон, сценарий и режисура Петър Тодоров, Държавен куклен театър – Бургас

Наградата за куклено изкуство – Георги Спасов за ролите му в „Нос“ по Николай Гогол от Веселка Кунчева и Ина Божидарова, реж. Веселка Кунчева, Театър 199 “Валентин Стойчев”.

Награда за поддържаща женска роля – Весела Бабинова за Поп-фолк певица в “Поп-фолк хроники: Бели птици и куршуми” – вербатим спектакъл, режисьор и драматург Неда Соколовска, Малък градски театър “Зад канала”

Награда за поддържаща мъжка роля – Йордан Ръсин за Глигор в “Нова Библия”, Програма “Ноев ковчег” по Йордан Радичков, реж. Иван Добчев, Театрална работилница “Сфумато”

Наградата за сценография получи Никола Тороманов за “Дивата патица”, приз за “Майсторско техническо осъществяване” спечели постановката “Опит за летене”.

Награда за авторска музика – Павел Терзийски за “Дом за овце и сънища” от Здрава Каменова, реж. Гергана Димитрова, Международна театрална мрежа “Undernational Affairs”, Център за култура и дебат “Червената къща”, Театър “Максим Горки” (Студио “Я”) – Берлин, Театър “Ноймаркт” – Цюрих в партньорство с ОСАИК “36 маймуни”.

Награда за цирково изкуство, излъчена от Гилдията на цирковите артисти – Стоян Митев за приноса му към цирковото изкуство в сферата на дресурата.

Награда за вариететно и атракционно изкуство, излъчени от Гилдия за атракционни и сценични изкуства и Гилдия за вариететно изкуство – Данчо Балджиев за постижения в областта на илюзионното изкуство.

Награда за изключителен принос към музиката и културата – Лили Иванова.

Награда за съвременен танц и пърформанс, излъчени от Гилдията за съвременни изпълнителски изкуства – Ива Свещарова и Вили Прагер за “Произведени за щастие”, “Брейн Стор Проджект” и ДНК, Национален дворец на културата.

Награда за съвременна българска музика, излъчени от Гилдията на музикалните артисти – Кирил Пелтеков–Stamely за авторската композиция “Dignity”.

Награда за дублаж, излъчени от Гилдията на актьорите, работещи в дублажа – жени – Василка Сугарева за Топси в “Мери Попинз”.

Награда за дублаж, излъчени от Гилдията на актьорите, работещи в дублажа – мъже – Здравко Методиев за Тоби в “Скорпион”.

Награда на Асоциацията на куклените театри – Рада Москова.

Награда за критически текст, излъчени от Гилдията на театроведите, критиците и драматурзите – Ромео Попилиев за “Цензурата по времето на комунизма или режимът на забраняване – позволяване”, Рива 2018.

Награда за драматургичен текст, излъчени от Гилдията на театроведите, критиците и драматурзите – “Приятно ми е, Ива!” от Ива Тодорова.

Грамота за най-успешен театрален сезон, излъчена от Министерство на културата – Куклен театър – Стара Загора.

Грамота за постигнати високи постижения в културния мениджмънт, излъчена от Министерство на културата – Драматичен театър “Николай Масалитинов” – Пловдив.

Награда за чест и достойнство – Михаил Мутафов.

Наградата за педагогическа дейност – проф. Елена Баева.

Награда за изключителен принос към българския театър – Стефан Цанев.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!