Връчиха наградите “Икар” 2020

На специална церемония снощи в Народния театър “Иван Вазов” бяха раздадени тазгодишните театралните награди “Икар” 2020. За първи път те не се състояха през март месец в Деня на театъра, а заради извънредната пандемична обстановка бяха преместени с нова дата 31 октомври.

Вечерта премина под строги противоепидемични мерки и в залата присъстваха само номинираните и връчващите отличия, които бяха с маски, а публика не присъстваше. 

Ето и списъка на наградите, които вчера бяха връчени: 

Наградата за най-добър спектакъл беше за “Празникът” от Томас Винтерберг, Могенс Руков, Бо Ерхард Хансен на режисьора Явор Гърдев в Малък градски театър “Зад канала”.

Наградата за режисура получи Стайко Мурджев за “Слава”.

С награда за водеща мъжка роля беше отличен Йордан Ръсин – за Андрей в “За едно явление от електричеството” по Антон Чехов (реж. Стилиян Петров, театър “Възраждане”).

Водеща женска роля спечели Елена Димитрова за “Как е” по Самюел Бекет (театрална работилница “Сфумато”).

Награда за поддържаща мъжка роля беше връчена на Димитър Банчев за Козме в “Слава” от Питър Куилтър (реж. Стайко Мурджев, Драматичен театър – Пловдив).

Статуетка за поддържаща женска роля получи Станка Калчева за Чийта Бий в “Най-бързият часовник във вселената” от Филип Ридли (реж. Стайко Мурджев, “Театър 199”).

Фотография: Иван Дончев

За дебют награда получиха актьорите от спектакъла “Косвени щети”, създаден по книгата “Войната не е с лице на жена” от Светлана Алексиевич (реж. Максима Боева, театър “Азарян”, НДК)

Наградата за Най-добрата сценографияМариета Голомехова за “Последният човек” по Джордж Оруел (реж. Веселка Кунчева, Държавен куклен театър – Стара Загора).

“Одисей” по Омир от Александър Секулов (реж. Диана Добрева, Драматичен театър – Пловдив) получи отличие за майсторско техническо осъществяване, а “Икар” за авторска музика беше връчен на Михаил Шишков-син за “За едно явление от електричеството”.

За най-добър куклен спектакъл – “Пинокио” по Карло Колоди (реж. Тодор Вълов, Държавен куклен театър – Русе).

За постижение в кукленото изкуство Милен Апостолов за музиката в “Меко казано” от Валери Петров (Държавен куклен театър – Стара Загора) и в “Хартиени истории” (театър “Корсар”).

“Икар”  за драматургичен текст – “13 преображения” от Боян Папазов, а за критика – при Асен Терзиев за “Драмата и английският романтизъм – Уърдзуърт, Колридж, Байрон, Шели”.

“Икар” за постижения в областта на хореографиятаНина Петровска, а Стефан А. Щерев за “Нонумент”, продукция на “Информбюро” и Музея на хумора и сатирата в Габрово.

Награда за дублажАся Братанова за Конча и Монахинята в “Щурите съседи” и Станислав Димитров за Дон Луис в “Шест сестри.”

Николай Балкански поучаи “Икар” за постиженията си в областта на цирковото изкуство.

Специална награда беше връчена на актрисата Снежина Петрова – за проекта “Медея”, а режисьорът Никола Петков – за чест и достойнство.

За принос към музиката отличие взе Кирил Маричков.

За изключителен принос към българския театър приз получи актьорът Марин Янев.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!