Проста икономика :)

Икономиката и политическите системи не са лесна материя. В никакъв случай не можем да кажем, че за толкова години сме напълно наясно с механизмите, по които действат тези толкова уж познати ни, а всъщност толкова неразбираеми неща. Но ето, че се намериха две крави, които да ни обяснят нещата по-просто с много ирония, закачка и истина.

Two_Cows_Explain_Economics

Традиционен капитализъм – Имаш две крави. Продаваш едната и купуваш бик. Стадото ти се размножава и икономиката расте. Продаваш ги и се пенсионираш с доходите от тях.

Two_Cows_Explain_Economics2

Американска корпорация – Имаш две крави. Продаваш едната и принуждаваш другата да дава мляко за четири крави. По-късно наемаш специалист да анализира защо кравата ти е мъртва.

Two_Cows_Explain_Economics3

Гръцка корпорация – Имаш две крави взети назаем от френски и германски банки. Изяждаш ги и двете. Банките се обаждат, за да си поискат млякото, но ти не можеш да го доставиш, затова търсиш помощ от Международния валутен фонд. Те ти заемат 2 крави. Ти ги изяждаш отново. Банките и МВФ се обаждат да си вземат кравите и млякото. Но ти си си навън на фризьор.

Two_Cows_Explain_Economics4

Индийска корпорация – Имаш две крави. Боготвориш ги.

Two_Cows_Explain_Economics5

Английска корпорация – Имаш две крави. И двете са луди.

Two_Cows_Explain_Economics9

Спекулативен капитализъм – Имаш две крави. Продаваш три от тях на публичното си дружество, използвайки акредитиви, отворени от твоя шурей в банката. След това изпълняваш размяна на дълга и собствения капитал чрез обща оферта, за да можеш да си вземеш всички четири крави обратно, а и да бъдеш освободен от данъци за пет крави. Правата за добиване на мляко от шестте крави са прехвърлени чрез посредник на компания, регистрирана на Кайманските острови, тайно притежавана от мажоритарен акционер, който продава правата на седемте крави обратно на твоята компания. Накрая в годишния доклад пише, че компанията притежава осем крави с право върху още една.

Two_Cows_Explain_Economics10

Китайска корпорация – Имаш две крави. Имаш и 300 души, които ги доят. Претендираш, че имаш пълна заетост на населението и висока производителност на животните. Арестуваш журналиста, който показва истинската ситуация.

Two_Cows_Explain_Economics11

Ирландска корпорация – Имаш две крави. Едната от тях е кон.

Two_Cows_Explain_Economics12

Швейцарска корпорация – Имаш 5000 крави. Нито една от тях не е твоя. Таксуваш собствениците им затова, че ги държиш на съхранение.

Two_Cows_Explain_Economics13

Комунизъм – Имаш две крави. Държавата ти ги взима и ти дава малко мляко.

Two_Cows_Explain_Economics14

Бюрократизъм – Имаш две крави. Държавата ти ги взима, застрелва едната, издоява другата и след това изхвърля млякото.

Two_Cows_Explain_Economics15

Иракска корпорация – Всички си мислят, че имаш много крави. Казваш им, че нямаш нито една. Никой не ти вярва, затова те бомбардират здраво и нахлуват в държавата ти. Все още нямаш никакви крави, но поне вече живееш в демокрация.

Two_Cows_Explain_Economics16

Социализъм – Имаш две крави. Даваш едната на съседа си.

Two_Cows_Explain_Economics17

Фашизъм – Имаш две крави. Държавата ги взима и ти продава мляко.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!