Интелектуална НЕмощ

В събота в София ще се проведе станалият традиционен гей парад. Както всяка година и този път не минахме през също станалия традиционен хейт, насочен срещу събитието. Тази година група хора, нарекли себе си интелектуалци, излязоха с открито писмо до кмета на София Йорданка Фандъкова. Призивът им към столичния градоначалник е да не издава разрешение за парада или да го премести “извън идеалния център”. Ведндъж годишно се оказва, че България е страната на целомъдрието, строгите порядки и тежките моралисти.

Друг въпрос ни мъчи обаче? Що е то интелектуалец? КОЙ решава кой е достоен за подобна оценка? И от позицията на интелектуалци ли тези хора изискват, поставят условия, размахват пръстче, че и обиждат с не толкова интелектуален език? Какво се крие под претенцията “български интелектуалец”? Май това са хора, които разбират от всичко, имат мнение по всички въпроси, критични са към другите до степен на пълно отричане на всеки, дръзнал да мисли различно. Те са с тънка чувствителност, фини естети са по отношение на останалите хора, вживяват се на морални стожери на нацията. Имат един-единствен проблем. Владеят до съвършенство критиката, но самокритиката им е равна на отрицателно число. Те винаги са прави, тяхното мнение е единственоТО, преставите им за красиво и грозно, добро и лошо, нормално и ненормално са Верните. Без никакъв проблем могат да раздават правосъдие, да учат хората как да живеят. Нещо повече – тези, които не са като тях, трябва да бъдат наказани, изключени, заклеймени, забранени или, в най-добрия случай, изтикани в ъгъла. Всеки, който не се вписва в рамката на техните стереотипи и клишета, няма място в “идеалния център”.

В последните дни се начетохме и наслушахме на обидни епитети, хомофобски изказвания и обикновена жлъч. Интелектуалци, които сеят омраза, разделение и отчуждение. И нито една обидна дума от страна на обявените от “интелектуалците” за “педали, които си показват срамотиите”, “сбърканяци”, “мъжете, които се правят на жени, са жалки, а жените, които се правят на мъже, са грозни”, “педерастията се издига в евроатлантическа ценност. А ние се заблуждавахме, че членуваме в Европейския, не в ЕвроГейския съюз”…

Ние нямаме претенции да отсъждаме кой е интелектуалец и кой не е. Убедени сме обаче, че претенциите трябва да отговарят на възможностите. Да имат покритие. Вярваме, че за всеки има място под слънцето. Че красотата на света се крие в неговите пъстрота, многоликост и разнообразие. Другото е диктатура на омразата. Категорични вярваме, че истинските интелектуалци са широкоскроени, самокритични, благи и толерантни хора. Дори когато спорят, говорят с аргументи, а не с крясъци и обиди. Защото мъдростта не търпи предразсъдъци. Те са привилегия на ощетените духовно и интелектуално люде.

Да се опитваш да трупаш дивиденти на гърба на малцинствена група хора е тесногръдие. В крайна сметка глупостта е личен избор, а сексуалната ориентация не е.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

1 Коментар

  1. Хей ти… ти който си писал това имам един простичък въпрос към теб ! Извинявай ама ти да не си ГеЙ ?

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!