Internet Archive пусна безплатно над 1.4 млн. книги и успя да ядоса Гилдията на авторите

Независимо от обстоятелствата и намеренията, с които си скочил в ден пореден от извънредното положение, като това да отделяш време за четене, за гледаш сериали, да подрепиш онлайн българския театър, да започнеш с домашните упражнения и т.н., винаги е хубаво, когато под ръка имаш малко идеи, с които да захраниш въображението си. 

За да имаш винаги с какво да уплътниш времето си помагат множеството разнообразни онлайн курсове, някои от които са безплатни в рамките на извънредното положение, а също концерти, постановки и какво ли още не. Изключение от тези възможности, които се прадоставят не направи и популярната онлайн библиотека Internet Archive, която от години снабдява читателите си със солидна доза уебстраници и мултимедийни ресурси. Екипът на неправителствената организация, която стои зад Internet Archivе реши да пусне безплатен достъп до колекцията си от над 1.4 милиона книги.

Познатата услуга на виртуалната библиотека, в която хората “заемаха” книги позволи на своите читатели да получат достъп до всички дигитални копия, с които архивът разполага само срещу регистрация и да заемат неограничен брой от една книга за до 14 дни. И така до 30-ти юни, или поне докато трае извънредното положение в САЩ.

Новината за жеста, който прави Internet Archive обаче завихри вълна от недоволство сред издателите, които смятат, че по този начин се нарушава законът за авторското право. Макар решението за свободен достъп да ядоса Гилдията на авторите в САЩ, които обявиха, че Internet Archive “използва глобална криза, за да прокара идеология за авторските права, която нарушава сегашните федерални закони и вреди на повечето автори”, то услугата остава активна, а двете страни знаят, че съдебните процеси излизат скъпо и много неизгодно по време на задаваща се криза, а и все още няма нито едно повдигнато обвинение, а “заемането на книги” е контролирано и е в рамките на две седмици.

___________________________

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

Създадохме shash.bg преди пет години и оттогава до днес това е една от големите ни гордости. Зад това, което вие виждате, стои много малък екип от хора и въпреки трудностите, с които се сблъскваме, ние не се отказваме от идеята си да говорим за общественозначимите теми, които вълнуват всички, да разказваме светли истории, да ви срещаме с успели и позитивни хора, да разпространяваме добрите новини, както и да изразяваме мнение по събития, които са важни за обществото ни.

За тези години успяхме да подадем ръка и на много организации и хора, които са в началото на своя дълъг кариерен път и имаха нужда от подкрепа. Изградихме силна партньорска мрежа и застанахме зад независими организации, фондации, културни събития и независими артисти.

Най-важното обаче е, че стигнахме до вас. Благодарим за лоялността, за доверието и за възможността да ви разказваме вдъхновяващи истории, да търсим заедно добрите примери от живота, да се изправяме заедно срещу неправдата, грубостта, срещу лъжата и алчността.

Във време на социална изолация, във време на изпитание за обществата, във време на най-нужно обединение, още повече се опитваме да устоим на предизвикателствата и вярваме, че трябва да ни има.

Така, както вярваме, че трябва да ги има и всички наши колеги, които успяват да се борят с прекомерния негативизъм, с който сме заляти, фалша в новините и липсата на обективност.

Нека заедно продължим да проправяме път на интересните, позитивните и смислените новини, нека откриваме вдъхновителите на нашето време и хората, които работят усърдно за нашето по-добро утре, нека заедно работим за правото да имаме различно мнение, което защитаваме с аргумени и факти. Без вас няма да можем!

Подкрепете ни! За да ни има и утре.

Можете да го направите чрез дарение с карта ТУК, или с банков превод на нашата сметка:Получател: MEDIABLISTER LTDIBAN BG46INTF40015052952796BIC INTFBGSFОснование: ДарениеАЙКАРД АД

Благодарим ви!

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!