Машини за страх, омраза и разделение

Факти: “Първото, Министерският съвет, който е гласувал такова нещо, би следвало да бъде в забрана да посещава храмовете на Българската православна църква, ако не си изтегли предложението за ратификация на Истанбулската конвенция. Има две дами, които не знам защо са толкова активни, особено за г-жа Цачева се учудвам, защото винаги съм я възприемал като консервативна, и за г-жа Захариева. Що се отнася до народното представителство, тези, които си позволят да гласуват подобно нещо, би следвало веднага да бъдат отлъчени от църквата”.

С тези думи в сутрешния блок на Нова телевизия “Здравей, България” отец Дионисий коментира Истанбулската конвенция, чиито текстове ще бъдат обсъдени в парламента днес. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева организира обществена дискусия по законопроекта. Ще присъстват депутати, представители на изпълнителната власт, неправителствени организации и експерти.

“В България има един такъв протестърски дух, отдавна сме го забелязали, който винаги трябва да има  едно настроение спрямо всичко, което е здравомислещо. А иначе ние живеем, ясно ни е това, в един пост неолиберален свят, в който има една такава либерална, няма да кажа аз плеяда, ами бих споменал, че направо “сган”, която ни блъска към всякакви подобни глупости.” – “Кое е “сган”, попита водещият, а Дионисий отговори: Цялата идея на неолиберализма и нейните последователи. Аз тази дума употребявам…”

Размисъл: Първо, малко факти. Документът е известен като Истанбулската конвенция, защото е договорен през 2011 година в Истанбул. Конвенцията е подписана от 44 държави и Европейския съюз. Досега е ратифицирана от 28 държави. България подписва Конвенцията на 24 април 2016 година.  Истанбулската конвенция има за цел на първо място “да защитава жените от всички форми на насилие и да предотвратява, преследва и премахва насилието над жени и домашното насилие”. Сред другите описани цели на Конвенцията са “да допринася за премахване на всички форми на дискриминация”, “да насърчава международното сътрудничество за премахване на насилието над жени и домашното насилие” и т.н. Конвенцията предвижда всяка държава да създаде специален механизъм за мониторинг, да отпуска подходящи финансови и човешки ресурси за доброто изпълнение, да определи или създаде един или повече официални органи, отговарящи за координацията, изпълнението, мониторинга и оценката на политиките и мерките за превенция и борба с всички форми на насилие, обхванати от Конвенцията. В чл. 4 пише, че мерките за защита на правата на жертвите, трябва да бъдат осигурени без всякаква дискриминация,

основана на пол, социален пол, раса, цвят на кожата, език, религия, политически или други убеждения, национален или социален произход, принадлежност към национално малцинство, имуществено състояние, рождение, сексуална ориентация, идентичност, основана на пола, възраст, здравословно състояние, увреждания, семейно положение, статут на мигрант или на бежанец, или друг статут”.

Което не означава, че страните по Конвенцията се задължават да узаконят някакъв „трети пол“, а че не могат да дискриминират по този признак.

Препоръчвам на всички експерти и всичколози първо да прочетат Истанбулската конвеция и после да палят клади, да редят клетви и да позволяват да бъдат манипулирани. Когато си чул- недочул, прочел-непрочел позволяваш доброволно лакоми за слава, власт и всякакви нездрави интереси хора да си играят със страховете ти. Някой си играе с базовите, човешки страхове на хората. И тъй като няма тълпи от мигранти , няма избори и бабички, които да бият по границата, та липсата на обичайните “Дядо-Турбалановци” и караконджули явно “сваля” рейтинга и някакви хора, за да осмислят съществуването си, започнаха да плашат и с “джендъри” и трети пол. Тези хора нямат по-смислена кауза от тази да насаждат страх, омраза и разделение. Само така са важни, дават ги по телевизора, влизат в новините и сутрешните блокове, и в Парламента успяват да влязат, че и в управляващата коалиция се напъхват, а някои имат претенция за “духовници”. С игра на страхове. Чрез лъжи, които “раждат чудовища” и институционализират хомофоби, които искат да ни водят за носа и да ни манипулират, от големи мъжаги, които нямат нищо против насилието над жени, побоища и унижения над “слабия” пол. “Патриоти” и “духовници”, които подклаждат омраза, служат си с език на омраза и пробват докъде може да стигнем с омразата и разделението. А Църквата… църквата е начело на омразата и разделението.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!